Copiii nu mai merg cu clasa în vizită la fabrica de pâine, ca pe vremuri, ci la pizzerie sau la cofetărie. Se întâmplă în săptămâna „Școala Altfel”, în care orarul obișnuit este suspendat, iar elevii sunt încurajați să experimenteze și să învețe „la fața locului”. Localurile și-au adaptat oferta și astfel, cu 20 de lei, un copil poate să frământe coca și să își prepare singur pizza preferată, apoi să savureze un suc cu colegii de clasă în timp ce degustă prima pizza făcută chiar de ei. Și firmele de transport au de câștigat în această perioadă.
Vizitele la fermele de animale sunt în topul preferințelor, la fel, turul cluburilor de experimente sau locurile de joacă. Intrarea la un loc de joacă pornește de la 25 de lei, dar prețul se poate dubla, pentru consumație inclusă. Cluburile de experimente au prețuri mai ridicate, începând cu 60 de lei. În ultimii ani, s-au dezvoltat foarte mult și atelierele pentru copii: Micul florar, Micul bucătar sau Micul olar sunt incluse an de an pe lista activităților programate. Mulți întreprinzători vin chiar la școală în perioada „Școlii Altfel” și îi învață pe elevi pictură pe sticlă, confecționarea de cadouri și decorațiuni sau cum să-și prepare singuri un desert natural. Un astfel de atelier costă de la 30 de lei în sus.
Activități fără bani
Armata, Poliția, Ambulanța sau Pompierii fac voluntariat pentru „Școala Altfel”. În baza unor solicitări scrise din partea unităților de învățământ, MApN sau Ministerul de Interne pot trimite reprezentanți în școli, să le prezinte copiilor armamentul din dotare sau vehiculele folosite în misiuni. Reprezentanții unităților de intervenție vin și cu materiale informative sau filmulețe în care le arată copiilor ce presupune munca lor. Vizitele la Guvern sau Parlament sunt, de asemenea, o opțiune, pe lângă vizitele clasice la muzee.
Și activitățile care presupun implicarea părinților pot fi desfășurate fără niciun efort financiar în timpul „Școlii Altfel”. Specialiștii în dezvoltare emoțională chiar recomandă acest gen de activități, pentru întărirea relației părinte-copil. Sunt multe clase care organizează concursuri cu participarea părinților sau întreceri sportive. Mai mult, părinții pot veni la școală în calitate de invitați speciali, pentru a-i învăța pe copii din tainele meseriilor lor.
Pericolul „3 pe 2 locuri”
Firmele de transport dau lovitura cu programul „Școala Altfel”. Din cinci zile, cât durează programul, cel puțin două copiii sunt plecați din școală. Tariful perceput pentru un transport în București începe de la 400 de lei și poate ajunge până la 700 de lei pe cursă, indiferent dacă autocarul merge doi kilometri sau 10 dus-întors. Pentru excursiile în alte orașe, cele mai multe firme de transport percep 1 euro/km. Rezervările se fac cu luni bune înainte, pentru că sunt foarte multe solicitări.
Părinții trebuie să fie însă foarte atenți la șoferii de microbuze și autocare. Deși mașinile au număr limitat de locuri, sunt acceptați copii în plus și sunt înghesuiți câte 3 pe 2 locuri, dacă însoțitorii nu au nimic împotrivă. Șoferii se gândesc că Poliția Rutieră nu oprește un autocar plin cu copii, să nu le strice distracția. Nici purtarea centurii de siguranță nu pare obligatorie în cele mai multe excursii, deși legea spune clar că centura este obligatorie, dacă vehiculul este prevăzut cu centuri de siguranță.
Programul Național “Școala Altfel” a fost introdus în 2011. Inițial, a avut o perioadă impusă, dar acum Ministerul Educației lasă la latitudinea școlilor să aleagă săptămâna pe care o consideră cea mai potrivită, în perioada 2 octombrie – 31 mai, cu conditia să nu se suprapună cu perioada tezelor.
Cât costă un bilet la spectacolele pentru copii: Teatrul Ion Creangă: 9,5 lei, Teatrul Țăndărică: 10 lei, Teatrul Excelsior: 10 lei, Opera Comică: 20 lei (transport inclus), Circul Globus: 25 de lei (transport inclus)
Există organizatori de spectacole care pun la dispoziție și transport pentru grupuri, dar rezervările trebuie făcute cu multe luni înainte. Cele mai cunoscute teatre pentru copii au locurile rezervate până la vacanța de Paște