Oamenii de știință au ajuns la o concluzie surprinzătoare despre activitatea creierului, ca răspuns la sentimentul de dragoste pentru animalele de companie
Există astfel cel puțin 6 tipuri diferite de dragoste care luminează diferite părți ale creierului.
Cuvântul „dragoste” este folosit pentru a descrie o gamă largă de contexte, de la adorația sexuală la dragostea părintească sau a animalelor de companie, sau chiar dragostea pentru natură.
Citiți și Descoperire în lumea animalelor. Câinii pot simți stresul oamenilor și le afectează comportamentul
Acum, un nou studiu, publicat luni în jurnalul Cerebral Cortex, a dezvăluit că același cuvânt a activat diferite părți ale creierului, în funcție de tipul de experiență umană.
Oamenii de știință au prezentat mai multe scenarii simple celor 55 de părinți, care s-au descris cu toții ca fiind într-o relație de iubire.
Ce arată scanările RMN ale creierului
Cercetătorii au folosit scanări RMN ale creierului pentru a măsura activitatea cerebrală a participanților, în timp ce au gândit povești legate de 6 tipuri diferite de dragoste, inclusiv pentru parteneri romantici, prieteni, străini, animale de companie și natură.
Imaginea arată cum diferite tipuri de dragoste luminează în medie diferite regiuni ale creierului
De exemplu, una dintre îndemnurile prezentate participanților a implicat să își amintească când și-au văzut copilul pentru prima dată.
„Îți vezi copilul nou-născut pentru prima dată. Copilul este sănătos – cea mai mare minune a vieții tale. Simți dragoste pentru cel mic”, au precizat cercetătorii ca unul dintre scenarii.
Astfel de activări ca răspuns la sentimentele de dragoste au fost comparate în studiu cu povești neutre, în care s-au întâmplat foarte puține lucruri.
Oamenii de știință au descoperit că dragostea pentru copii a generat cea mai intensă activitate a creierului, urmată îndeaproape de dragostea romantică.
„În dragostea parentală, a existat o activare adâncă în sistemul de recompensă al creierului”, a explicat coautorul studiului, Pärttyli Rinne, de la Universitatea Aalto, adăugând că o astfel de activitate intensă a creierului „nu a fost văzută pentru nici un alt tip de dragoste”.
În mod surprinzător, toate tipurile de dragoste dintre oameni păreau să activeze același loc din creier, indiferent de apropierea relației, dar diferă doar prin intensitatea activării.
Studiul mai arată că dragostea plină de compasiune pentru străini a fost mai puțin plină de satisfacții și a provocat mai puțină activare a creierului decât dragostea în relațiile apropiate.
Dragostea pentru natură a activat sistemul de recompensă și zonele vizuale ale creierului, dar nu și zonele sociale ale creierului.
Aceste descoperiri sugerează că activitatea creierului, ca răspuns la sentimentele de dragoste, este influențată nu numai de apropierea obiectului, ci și de faptul că acesta este o ființă umană, o altă specie sau natura.
Pentru proprietarii de animale de companie, atunci când au fost îndemnați să se gândească la petrecerea timpului cu tovarășii lor blănoși, zonele creierului asociate cu sentimentele sociale păreau să fie activate mai mult decât cele care luminează gândurile despre natură.
„Acum oferim o imagine mai cuprinzătoare a activității creierului, asociată cu diferite tipuri de dragoste decât cercetările anterioare”, a spus Dr. Rinne, potrivit independent.uk.