Stilul de viață ne influențează starea sănătății dar și starea de bine. Uneori obiceiurile mici, pe care nu le luăm în considerare prea tare, sunt cele care pot înclina balanța. Lucruri mărunte cum ar fi plimbatul prin parc sau un pahar de vin pe zi ne pot prelungi viața, arată studiile.
Mâncatul corect, sportul și somnul suficient par să fie ingredientele pentru o viață sănătoasă. Doctorii ne spun mereu să avem grijă ce punem în farfurie și să nu uităm de cele 30 de minute de mișcare zilnic. Cercetătorii au venit, în schimb, cu o listă mai detaliată de reguli de viață. Potrivit unui studiu derulat în Statele Unite timp de 34 de ani, pe un eșantion de aproximativ 80.000 de femei și 45.000 de bărbați, secretele pentru prelungirea vieții sunt un pahar de vin pe zi (două pentru bărbați), lipsa fumatului și păstrarea unui indice corporal cuprins între 18,5 și 25. Studiul celor de la Harvard Chan arată că femeile care adoptă toate regulile de viață din acest studiu își vor prelungi speranța de viață cu aproximativ 14 ani, iar bărbații cu 12 ani.
REGULI DE VIAȚĂ
- Un pahar de vin pe zi (două pentru bărbați)
- Nu fuma
- Indicele de masă corporală să fie cuprins între 18,5 și 25
- 30 de minute de exerciții pe zi
- Dietă bogată în fructe, cereale și legume
SURSA: STUDIU HARVARD CHAN
>
Fii mai bun și trăiești mai mult
Unele studii sunt legate de atitudinea indivizilor, nu doar de stilul de viață adoptat. Generozitatea, voluntariatul, găsirea unui scop și multe altele ne pot prelungi speranța de viață cu mulți ani. Un studiu publicat de American Psychological Association arată că dacă faci voluntariat, îți poți prelungi viața cu câțiva ani. Condiția este ca voluntariatul să fie făcut din suflet, să îți dorești să-i ajuți pe cei din jur, nu să faci acest lucru doar ca să bifezi o activitate de pe listă. Potrivit studiului, cei care au declarat că fac voluntariat pentru propria satisfacție au avut aceeași rată a mortalității ca cei care nu făceau voluntariat. Pe când cei care au făcut voluntariat cu scop altruistic și-au prelungit speranța de viața.
Optimismul este următorul pe listă. Gândirea pozitivă crește durata de viață și scade riscul de mortalitate cauzată de boli de inimă sau respiratorii până la 38%. Cercetătorii spun că o gândire pozitivă ne ajută să și adoptăm obiceiuri alimentare sănătoase.
Să dai îți face mai bine decât să primești, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la mai multe universități americane. Dacă ești generos cu cei din jur, trăiești mai mult. De asemenea, studiul arată că persoanele altruiste au mai puține inflamații și se îmbolnăvesc mai rar. Nu același lucru se întâmplă și cu persoanele care beneficiază de ajutor.
Dă-ți o pauză
O plimbare în parc, un somn profund, un animal de companie sau mirodeniile în mâncare sunt alte elemente cuprinse de cercetători în studiile privind speranța de viață. Cu cât suntem mai relaxați și împliniți, cu atât avem șanse să trăim mai mult.
Nu este indicat să stăm prea mult la soare pentru că putem dezvolta boli periculoase de piele, dar asta nu înseamnă că trebuie să-l evităm complet. O plimbare în natură, să ne vadă soarele puțin, are un rol esențial în starea de bine. Mulți dintre noi stăm închiși prin birouri cu orele și abia prindem lumina zilei. Soarele ajută la producția de vitamina D, denumită și vitamina soarelui. Aceasta ajută la combaterea multor boli, susține sănătatea oaselor și contribuie la tratarea depresiei. Studiile arată că vitamina D prelungește viața cu până la 33%. Ideal ar fi să stăm măcar 15 minute pe zi în lumina naturală a soarelui pentru a ne bucura de beneficiile vitaminei D. Nu uita nici de somnul profund. Somnul îmbunătățește nivelul de energie, buna funcționare a creierului și prelungește viața.
Pe listă sunt și mirodeniile. Dacă alegem mirodenii în loc de sare sau zahăr, scădem riscul mai multor afecțiuni. Studiile arată că antioxidanții din turmeric ne prelungesc viața.
Uită-te la filmulețe cu pisici
Ciudatele studii ale cercetătorilor au cuprins și vizionarea de filmulețe cu pisici, care sunt foarte populare pe rețelele sociale. Studiile arată că dacă te uiți regulat la filmulețe cu pisici, vei avea o stare pozitivă și o să scadă riscul de anxietate.
Nu trebuie doar să te uiți la aceste filmulețe, ci chiar să îți iei și un animal de companie pentru a avea o viață mai plăcută și mai lungă. Potrivit sutdiilor, interacțiunea cu un animal de companie scade nivelul hormonului stresului (cortizonul) și crește nivelul hormonului fericirii (oxitocina). Asta doar dacă îți plac animalele pentru că altfel efectul va fi invers.
Lista obiceiurilor care îți prelungesc viața poate fi completată cu vacanțe, o viață sexuală activă și sănătoasă, relații strânse cu cei din jur și activități care reduc stresul.