Jurnalul.ro Special Interviuri „Ochiul este făcut să lucreze la capacitate maximă”

„Ochiul este făcut să lucreze la capacitate maximă”

de Florin Condurateanu    |   

Românii au inspiraţie când născocesc proverbe, sună splendid şi acel „Mi-e dragă ca lumina ochilor”! Vederea este unul dintre cele mai preţioase cadouri făcute de Dumnezeu omului. Încercăm să lămurim o serie de sfaturi imediate legate de ochi. Interviu cu profesor doctor Monica Pop, manager general al Spitalului de Urgenţe Oftalmologice

 

 

Florin Condurăţeanu - Doamnă profesor Monica Pop, care este porunca scurtă legată de ochi?

Prof. Monica Pop - Ochii nu se spală, nu se clătesc decât cu apă rece. Este greşit să se aplice pe ochi ceaiuri, zeamă de varză, alte trăznăi. La un  necaz, ochii se clătesc cu apă rece de la robinet. În ochi se pun doar coliruri recomandate de medici.

F.C. - Cât are viaţă un cristal artificial implantat prin operaţia de cataractă?

Prof. M.P. - Înlocuirea cristalului care şi-a pierdut transparenţa din pricina cataractei cu un cristal artificial trebuie să fie o intervenţie care asigură o vedere bună până la finalul vieţii,  prin acest cristal implantat. Medicul oftalmolog, după consultarea pacientului cu cataractă, stabileşte tipul cristalinului artificial, care este dioptria lui. Intervenţia durează puţin, câteva minute şi nu e urmată de internarea în spital. Se vine doar a doua zi pentru pansament.

F.C. - Este valabilă lamentarea că am avut mult de lucru, mi-am obosit ochii, trebuie să-i odihnesc?

Prof. M.P. - Ochiul este făcut să lucreze la capacitate maximă, e bine să fie folosit intens.  Când ochelarii au dioptrii greşite sau montarea lentilelor nu se face la distanţa pupilară indicată, ochiul dă semne că nu se simte bine, se înroşeşte, lăcrimează. Ochelarii trebuie să aducă un confort maxim ochilor. Nu este necesară o perioadă de acomodare cu ochelarii, din prima clipă ei trebuie să aducă o stare de bine. Doar ochelarii cu lentile progresive, cu dioptriile care se schimbă de-a lungul lentilei cer 1-2 zile de acomodare.

F.C. - Miopii trebuie să evite meseriile cu utilizarea intensă a ochilor - proiectant, bijutier, ceasornicar?

Prof. M.P. – Din contră, copiii miopi trebuie să-şi folosească intens ochii, să citească, să deseneze. Nu e cazul ca ei să facă sporturi cu efort fizic mare, pentru că riscă o deslipire de retină.

F.C. - Dacă nu sunt purtaţi tot timpul, ochelarii de miopie cresc dioptriile ?

Prof. M.P. - Dacă ochelarii cu dioptrii minus se poartă şi uneori nu, dioptriile nu cresc. Miopia în cele mai multe cazuri se moşteneşte. Puţine sunt miopiile care au o mărire continuă a dioptriilor.  De altfel, presbiopia, necesitatea lentilelor cu plus la vederea de aproape nici nu se mai consideră o boală de viciu de refracţie. Toţi oamenii după 40 de ani nu mai văd bine de aproape şi li se prescriu lentile cu plus. Prin înaintarea în vârstă se modifică curbura în componenţa ochilor. Miopii ajung la însumarea algebrică a dioptriilor cele cu minus cu cele de presbiopie cu plus, aşa că dioptriile au valori cu plus mai mici.

F.C. - Corectarea vederii cu laser, astfel că nu mai sunt necesari ochelarii, se recomandă în toate cazurile ?

Prof. M.P. - În mod normal, intervenţia cu laser se recomandă când între dioptria ochiului stâng faţă de cea a ochiului drept e o diferenţă mai mare de 3 dioptrii. Operaţia cu laser pentru renunţarea la ochelari nu este suportată de Casa de Asigurări, este considerată operaţie estetică. Înainte de intervenţia cu laser este necesar un control pentru a se descoperi dacă e prea subţire corneea şi în pericol să se rupă.

 

 

Glaucomul este o creştere a presiunii intraoculare, o hipertensiune în ochi. Presiunea mărită apasă pe nervul optic şi-l poate distruge. În glaucom este necesar tratamentul cu coliruri prescrise de medic şi eventual intervenţia cu laser pentru desfundarea unei reţele, care împiedică eliminarea lichidului din ochi.

 

Subiecte în articol: monica pop
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri