Jurnalul.ro Ştiri Social Octavian Jurma: „Săptămâna viitoare ne apropiem de 6.000 de cazuri”

Octavian Jurma: „Săptămâna viitoare ne apropiem de 6.000 de cazuri”

de Monica Cosac    |   

Medicii avertizează că al treilea val pandemic a început și în România, numărul cazuri active de COVID-19 și al pacienților internați fiind în continuă creștere în ultimele două săptămâni, și cer autorităților să găsească soluții, deoarece ne confruntăm din nou cu lipsa locurilor la ATI. Realitatea este mai gravă decât prognozele INSP, însă mortalitatea directă cauzată de COVID-19 ar putea fi mai mică în acest val trei, consideră cercetătorul Octavian Jurma, având în vedere că acum predomină infecţiile în rândul tinerilor. Pe de altă parte, specialiștii în statistică subliniază faptul că autoritățile sanitare ar trebui să schimbe metoda de evaluare a riscului epidemiologic și să ia în calcul numărul de teste și rata de pozitivare a acestora. În prezent sunt penalizate, fiind trecute în zona roșie, tocmai județele care testează oamenii, în timp altele rămân în zona verde, fără restricții, doar pentru că nu se fac teste. 

 

În ultimele zile, mai mulți medici și-au exprimat îngrijorarea cu privire la evoluția infectărilor cu coronavirus.  

Dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a spus că, de două săptămâni, personalul medical face faţă tot mai greu cazurilor de COVID-19 severe care necesită internare și se așteaptă ca numărul îmbolnăvirilor să crească. „Foarte probabil că şi noi urmăm calea Europei, din păcate, şi în curând ne vom confrunta cu un număr şi mai mare de cazuri. În Timişoara şi în Timiş, din păcate, noi deja de două săptămâni simţim această creştere a numărului de cazuri şi presiune pe sistemul de sănătate, astfel încât cu greu mai facem faţă cazurilor severe care necesită internare”, a afirmat medicul, luni, la un post de televiziune.

 

Bucureștiul, fără locuri la ATI

În Capitală, situația este și mai gravă, deoarece, începând de luni seară, medicii nu au mai găsit locuri de Terapie Intensivă pentru pacienții critici. „Secţia ATI este complet plină, inclusiv unitatea mobilă. În secţie sunt câteva locuri libere. Acolo, fluxul de internări - externări permite să putem face externări şi să rămânem în cursul zilei cu câteva locuri, dar ultimele patru zile a însemnat o creştere a numărului de pacienţi şi asta mă îngrijorează”, a declarat, într-o intervenție TV, și managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, dr. Beatrice Mahler, care crede că valul trei al pandemiei a ajuns deja în România. 

O situație similară este și la Institutul „Matei Balș” din Capitală, iar managerul interimar al unității medicale, dr. Cătălin Apostolescu, se teme de o posibilă clacare a sistemului. „Logica ne spune că un al treilea val are şanse mai mari să fie mai puternic ca valurile de până acum”, a declarat medicul, ieri, pentru Antena 3, subliniind că, dacă numărul infectărilor creşte, toate spitalele „trebuie să fie capabile să primească pacienţi COVID şi să asigure asistenţă medicală şi pentru ceilalţi pacienţi, în acelaşi timp”.

 

Realitatea, mai gravă decât prognozele INSP

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma afirmă că premierul Florin Cîțu bagatelizează în continuare situația, cu toate că și Institutul Național de Sănătate Publică a tras un semnal de alarmă pentru clasa politică. „Spre deosebire de valul 2, chiar și INSP a ieșit public în aceste zile cu o prognoză pentru valul 3, în care încearcă să atragă atenția asupra iminenței unei faze accelerate de creștere”, scrie Jurma pe pagina sa de Facebook, adăugând că „de două săptămâni, realitatea este mereu mai gravă decât prognozele acestui model care a devenit prudent, prin comparație. Astfel, față de o prognoza de 10% creștere pentru săptămâna trecută am crescut cu 25% în realitate”. 

 

„În această săptămână, mă aștept să depășim pragul de 4.500 de cazuri al prognozei (n.r. prognoza INSP) și să ne apropiem de 5.000 de cazuri, iar săptămâna viitoare să ne apropiem de 6.000”. 

Octavian Jurma, cercetător

 

Tot mai mulți copii infectați 

Jurma mai spune că valul trei va fi predominant produs de infecţiile din rândul tinerilor. „Numărul de infectări în categoria 0-9 ani este deja la nivelul maximumului din noiembrie, iar rata de infectare, la un nivel de 4 ori mai mare decât media naţională! Cei din categoria 10 – 19 se infectează de două ori mai repede decât media naţională. Acest lucru ne dă speranţă că în valul 3 rata de mortalitate directă datorată bolii COVID-19 va fi mai mică”, spune Jurma. Medicul atrage atenţia şi asupra necesităţii de a respecta cu stricteţe măsurile de siguranţă în şcoli și îi sfătuieşte pe tineri să se păzească de infecţie, să nu participe la petreceri şi să poarte masca permanent când sunt în preajma altora. 

„Ştiu că este greu dar nu vă doriţi pe conștiință boala sau moartea cuiva drag. E o povară cumplită care creşte cu vârsta chiar dacă acum pare banală. Vaccinul este după colţ şi ne va elibera pe toţi dacă nu ajutăm virusul să producă variante rezistente”, potrivit lui Octavian Jurma.

405 elevi s-au infectat cu SARS-CoV-2 doar în perioada 23 februarie - 1 martie 2021, potrivit Ministerului Educaţiei.

 

Creștere accentuată a cazurilor active în ultimele 7 zile

Potrivit datelor centralizate de statisticienii de la graphs.ro, numărul cazurilor active de COVID-19 din România a crescut continuu în ultimele două săptămâni, ajungând de la 34.467, câte au fost înregistrate în data de 16 februarie, până la 43.491, pe 2 martie. De remarcat este însă că această creștere a fost mult mai accentuată în ultimele 7 zile ale acestui interval. 

De asemenea, numărul pacienților care au ajuns pe secțiile de Terapie Intensivă a luat avânt, în ultimele zile. Dacă vineri, 26 februarie, la nivel național, erau 968 de bolnavi la ATI, ieri, numărul acestora a ajuns deja la 1.044. 

Spitalele COVID și suport-COVID din Capitală au rămas fără locuri la ATI pentru cei infectaţi cu coronavirus, astfel că pacienții aflați în stare gravă vor fi din nou transferaţi către spitale din alte zone ale ţării.

 

Județele care testează, penalizate

Autoritățile din România iau decizii cu privire la pandemia COVID-19 luând în calcul doar indicatorul de incidența cumulată la 14 zile la 1.000 de locuitori, deși alți indicatori sunt mai importanți (gradul de ocupare ATI, gradul de ocupare al secțiilor COVID). Astfel, s-a ajuns la anomalia ca județele care testează oamenii să fie penalizate pentru asta, fiind trecute în zona roșie, în timp ce altele, care fac doar câteva teste pe zi, rămân în zona verde, fără restricții. Deciziile privind restricțiile ar trebui luate ținând cont de testare și de rata de pozitivare, metodă care ar permite o estimare corectă a prevalenței infectărilor în rândul populației și la decizii mai echitabile, se arată într-o analiză publicată pe Graphs.ro. 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri