Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie OECD vrea să reformeze fiscalitatea

OECD vrea să reformeze fiscalitatea

de Daniela Ivan    |   

Cele mai dezvoltate 20 de ţări din lume vor să introducă un standard global de impozitare care să nu mai permită fuga companiilor în off-shoruri. Deşi România nu este membră a OCDE, ea şi-a manifestat intenţia de a participa şi adera la acest proiect denumit BEPS (Erodarea Bazei de Impunere şi Repartizarea Profiturilor).

Dan Schwartz, managing partener RSM România, a declarat că “BEPS reprezintă o modificare radicală a principiului care a guvernat până nu de mult filozofia fiscală propusă de OECD”. Taxele vor trebuie plătite fie acolo unde o companie multinaţională îşi desfăşoară activitatea economică, fie acolo unde sunt înregistrate drepturile de proprietate intelectuală asupra licenţelor şi patentelor, a mai spus Schwartz. O propunere inedită este elaborarea unui instrument juridic multilateral prin care se vor modifica unitar şi concomitent peste trei mii de tratate de evitare a dublei impuneri încheiate până în prezent între statele participante.

Peste 72% dintre companiile mijlocii ce operează la nivel multinaţional (cu venituri anuale cuprinse între 50 milioane şi un miliard de dolari) anticipează că vor plăti mai multe taxe după schimbarea modului de impozitare. Companiile sunt divizate în ceea ce priveşte cine va suporta costurile impuse  de implementarea BEPS: acţionarii, clienţii sau companiile, in mod direct. 

România se va confruna cu un nou val de schimbări legislative care vor viza impozitul pe profit, preţurile de transfer şi impozitul cu reţinere la sursă, dacă proiectul OECD va fi adoptat. Toate cele peste 80 de tratate de evitare a dublei impuneri încheiate până în prezent cu alte state vor fi modificate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri