Jurnalul.ro Ştiri Educatie Topul țărilor preferate de studenții „de export”

Topul țărilor preferate de studenții „de export”

de Paul Bardasu    |   

5.648 de studenți români învață în Olanda și 10.000 de elevi studiază în Marea Britanie, țările care găzduiesc cei mai mulți tineri de la noi.

Românii sunt pe locul 3 în clasamentul studenților străini din Țările de Jos, după cei din Germania și Italia, în majoritate înscriși la profilele de inginerie și economie. Asta chiar dacă guvernul olandez a recomandat universităților să nu mai recruteze străini, din cauză că au probleme mari cu spațiile de cazare. Dacă studenții români preferă Olanda, cei mai mulți liceeni și cei din ciclul gimnazial se află în Marea Britanie, în ciuda BREXIT-ului și a taxelor crescute.

 

Tinerii care vor să studieze în străinătate pot găsi oferte de la instituții importante din țară și de afară în cadrul Târgului internațional de educație, care se ține mâine la Galați, sâmbătă la București și duminică, în premieră, la Cluj. La cel mai important târg educațional de la începutul acestui an vor fi prezente 65 de instituții de învățământ, din 16 țări cu tradiție în educație. Printre universitățile de top prezente la această ediție se numără Le Cordon Bleu, renumită pentru excelența în artele culinare, Lancaster, aflată în top UK, sau Swiss Education Group, lider la nivel mondial în domeniul ospitalității.

 

„Pentru Olanda, interesul se menține crescut, însă ne aflăm în situația în care guvernul olandez a recomandat universităților să pună în stand-by activitățile de recrutare a studenților străini, în principal din cauza problemelor legate de spațiile de cazare. Astfel, cei interesați de Olanda ar trebui să se documenteze și să acționeze rapid, pentru că există încă universități care sunt în procese de recrutare pentru studenți străini. Cu unele dintre acestea pot discuta direct, fiind prezente la Târgul internațional de educație. Deocamdată nu știm cum vor evolua lucrurile în viitor, însă cu siguranță această situație poate limita pe moment accesul la studii pentru unele instituțiii. Olanda rămâne totuși o opțiune ofertantă datorită programelor variate, mai ales în limba engleză, dar și al nivelului accesibil al taxelor de școlarizare”, precizează Ana Maria Papp, business development manager al IntegralEdu.

 

Pe lângă prezența tradițională a universităților, liceelor și a instituțiilor organizatoare de tabere, la actuala ediție a târgului educațional se vor organiza o serie de workshopuri gratuite interesante pentru tinerii care vor să își aleagă meserii „ale viitorului”.  „Spre exemplu, cei interesați de gaming și industria video vor avea o oportunitate de a participa la workshopul lui Anthony Christov, fost Art Director la PIXAR, creator al celebrelor WALL-E, Finding Nemo, The Incredibles, Cars și alte capodopere cinematografice. Anthony Christov împreună cu Kaloyan Kalamov, junior 3D Character Artist la AMC Ro Studio, vor vorbi tinerilor despre aptitudinile și calitățile de care ai nevoie pentru a-ți construi o carieră în industria jocurilor video și a animației”, explică Ana Maria Papp.

 

Germania și Italia, cele mai accesibile din punct de vedere al taxelor

 

La Târgul educațional internațional, toți cei interesați de studii în străinătate vor putea discuta direct cu reprezentanții instituțiilor de învățământ, informându-se direct de la sursă în legătură cu domeniile de studiu care sunt, în prezent, în trend pe piața internațională a muncii, modalitățile de admitere, taxele de școlarizare, bursele oferite și modalitățile de accesare. „Ca urmare a contextului schimbat din Marea Britanie și Olanda, în calitate de consultanți educaționali, am observat o migrare a interesului de studiu spre țări cum sunt Belgia, Germania, Italia, Franța sau Spania”, mai precizează Ana  Maria Papp. 

În Belgia sistemul de învățământ superior este asemănător cu cel olandez, cu foarte multe programe de predare în limba engleză. Taxele de școlarizare sunt accesibile, de aproximativ 1.100 euro pe an, iar din punct de vedere al cazărilor nu se înregistrează probleme ca în Olanda. Printre cele mai accesate programe universitare se numără cele de inginerie, business, computer science, științe sociale și design. 

În ceea ce privește studiile în Germania, se observă un interes crescut pentru medicină, predarea făcându-se exclusiv în limba germană. Taxele de școlarizare variază la stat între 200 și 3.000 de euro pe an, iar în sistemul privat acestea pornesc de la 7.000 de euro și pot ajunge și la 15.000 de euro pe an. 

În Italia, programele de predare în limba engleză sunt variante, iar cei mai mulți care aleg să studieze la universități italiene preferă domeniile consacrate de business, arhitectură și design. Italia este preferată pentru prestigiul universităților, climă, dar și pentru nivelul mai scăzut al taxelor de școlarizare, care pornesc de la 250 euro pe an. 

 

Liceenii și cei din gimnaziu preferă în continuare Marea Britanie

 

Marea Britanie rămâne în topul preferințelor familiilor din România care își trimit copiii să studieze în străinătate la liceu sau gimnaziu. Alte destinații de interes sunt Elveția, Germania, Spania, Austria și SUA.

„Familiile de români care își trimit copiii la licee în străinătate preferă Marea Britanie datorită rigorii academice și a facilităților oferite de școli. În ultimii ani am observat și o tendință de micșorare a vârstei de plecare la studii. Este foarte important însă ca alegerea unei școli sau a unui liceu în străinătate să se facă sub îndrumarea unui consultant educațional pentru că acesta știe să armonizeze cel mai bine potențialul academic al unui tânăr, selectând programul educațional potrivit, tipul de școală și destinația de studiu”, precizează Raluca Niculae, manager Departament Tabere și Licee. 

Taxele de școlarizare în Marea Britanie sunt cuprinse între 16.000 lire/an pentru un liceu public și 35.000- 50.000 lire/an pentru o școală internațională de tip boarding (cu internat), cu toate opțiunile incluse. De regulă liceele oferă și burse tinerilor cu aptitudini speciale (academice, sportive sau artistice), care pot ajunge și la jumătate din taxa anuală. La târg, familiile interesate de licee sau școli gimnaziale în străinătate pot discuta direct cu reprezentanții instituțiilor pentru a se informa în legătură cu toate opțiunile și oportunitățile existente.

 

Perfecționare în limba engleză și antrenamente de fotbal cu Arsenal

 

La Târgul internațional de educație vor fi prezente și instituții care organizează tabere educaționale și cursuri lingvistice pentru toate categoriile de vârste, tot timpul anului.

 

„Înregistrăm de trei ori mai multe cereri pentru tabere educaționale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cele mai căutate destinații fiind Marea Britanie, Elveția, Germania, Spania sau Franța, dar și SUA”, spune Raluca Niculae, managerul Departamentului Tabere și Licee. Într-o Edutabără, tinerii își perfecționază nivelul limbii străine pe care o studiază sau pot experimenta programe educaționale specializate în domeniile de interes. Spre exemplu, cele mai noi programe aduc specializări și certificări din partea companiilor consacrate din industrie, în domenii precum media & performing arts, sound design & production, forensic science/criminalistică, video game design, public speaking & leadership.

 

Costuri de 1.000 de euro pe săptămână

 

Cursanții pot opta inclusiv pentru tabere academice organizate în campusurile universităților cu renume precum Oxford, Cambridge, UCL, Instituto Europeo di Design, Instituto Marangoni, Imperial College. Pentru cei care vor să învețe o limbă străină, dar și să își continue antrenamentele sportive, sunt disponibile tabere de engleză + fotbal cu Arsenal, spaniolă și pregătire la echipe din La Liga – chiar și Real Madrid, echitație, golf, înot, balet cu profesioniști în domeniu etc. Un program nou cu mare succes este și tabăra de grup organizată în Singapore, care cuprinde cursuri de public speaking si leadership.

 

„Costurile pentru o Edutabără în străinătate variază în funcție de durata și complexitatea programului ales, dar pentru a avea o referință, putem lua ca exemplu un program de o săptămână în Germania, care pornește de la aproximativ 1.000 de euro și cuprinde 25 lecții de limbă germană, program de activități recreative și excursii, pensiune completă”, mai explică Raluca Niculae. Iar pentru înscrierile efectuate în cadrul Târgului internațional de educație, vizitatorii beneficiază de reduceri de până la 10% la taberele educaționale selectate.

 

În total, în jur de 40.000 de tineri români sunt plecați la studii în străinătate, potrivit datelor UNESCO.

Cei mai mulți tineri români (elevi și studenți) studiază în prezent în Marea Britanie. Pe următoarele locuri sunt Olanda, Germania, Franța, Danemarca, Spania, Italia și Austria. În ultima vreme, mulți se îndreaptă și spre Belgia. 

Târgul internațional de educație are loc pe mâine la Galați (Hotel Vega), sâmbătă, la București (Hotel Intercontinental Athénée Palace) și pe 5 martie la Cluj (ClujHub, Centrul Comerical Central). Accesul se face gratuit, pe bază de înregistrare prealabilă pe site-ul evenimentului www.worldeducation.ro.  


 

Ce este IntegralEdu

IntegralEdu este cel mai important consultant educațional pentru studii în străinătate și pentru programele Work and Travel în SUA. Grupul de firme INTEGRAL are o experiență internațională de peste 30 de ani în oferirea de informații elevilor, părinților și a tuturor celor interesați de alegerea celor mai bune programe educaționale și instituții de învățământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare și centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanță în educație la nivel local și reprezintă peste 500 de instituții de învățământ de top din întreaga lume.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: olanda studenti romani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri