Jurnalul.ro Ştiri Social Boală pulmonară mortală, ținută în frâu cu nuci și pește

Boală pulmonară mortală, ținută în frâu cu nuci și pește

de Monica Cosac    |   

Deși acizii grași Omega-3, care se găsesc din belșug în pește, nuci și semințe, și-au demonstrat beneficiile în afecțiuni precum bolile de inimă, cancer sau Alzheimer, rolul acestor grăsimi sănătoase în bolile pulmonare cronice nu prea a fost studiat până acum.

 Însă un studiu revoluționar realizat de cercetătorii de la Universitatea din Virginia, Statele Unite, a arătat că o dietă bogată în acizi grași Omega-3 ar putea ajuta la încetinirea progresiei fibrozei pulmonare, o boală necruțătoare, cu potențial fatal, și o supraviețuire mai lungă, fără a fi nevoie de un transplant pulmonar.

Acizii grași Omega-3 au fost deja asociați cu diverse beneficii pentru sănătate. Studiile au sugerat, de exemplu, că aceste grăsimi pot reduce riscul de boli de inimă, cheaguri de sânge care cauzează accident vascular cerebral, cancer de sân și alte tipuri de cancer, boala Alzheimer și demența. Cu toate acestea, un nou studiu, publicat în revista CHEST, introduce o nouă dimensiune a potențialelor beneficii pentru sănătate ale acestor acizi grași.

Fibroza pulmonară, o afecțiune progresivă și fără leac

O problemă în creștere în întreaga lume, fibroza pulmonară este o afecțiune ireversibilă, progresivă, care provoacă cicatrizarea treptată a plămânilor. Practic, boala face plămânii incapabili să facă schimb de oxigen și dioxid de carbon în mod corespunzător, iar acest lucru poate determina pacienții să devină tot mai obosiți, slăbiți, incapabili de a face exerciții fizice și o serie de alte activități uzuale.

Simptomele includ tuse persistentă, uscată și dificultăți de respirație, iar fumatul este considerat un factor de risc major. În prezent, nu există niciun leac cunoscut.

Cercetătorii de la Universitatea din Virginia au analizat asocierea dintre nivelurile plasmatice ale acizilor grași Omega-3 și progresia fibrozei pulmonare, precum și cât timp ar putea sta pacienții cu această afecțiune fără a avea nevoie de un transplant. Concret, ei au urmărit starea de sănătate a 300 de pacienți cu boală pulmonară interstițială, un grup de boli pulmonare cronice care pot duce la fibroză pulmonară, pentru a vedea dacă Omega-3 ar putea juca un rol protector. Majoritatea aveau fibroză pulmonară „idiopatică” (cauza exactă a bolii nu este cunoscută) și cei mai mulți erau bărbați (mai predispuși la această boală decât femeile).

Oamenii de știință au descoperit, astfel, că nivelurile mai mari de acizi grași Omega-3 din plasma sangvină au fost asociate cu o mai bună capacitate a plămânilor de a asigura schimburile de oxigen și de dioxid de carbon și o supraviețuire mai lungă fără a fi nevoie de un transplant pulmonar. Acest lucru nu a variat foarte mult, indiferent de istoricul de fumat (important factor de risc) sau dacă pacienții aveau boli cardiovasculare.

„Am descoperit că nivelurile mai mari de acizi grași Omega-3 în sânge, care reflectă câteva săptămâni de aport alimentar, au fost legate de o mai bună funcție pulmonară și de supraviețuire mai lungă”, a spus, într-un comunicat de presă al Universității din Virginia, cercetătorul John Kim.

Ce implicații are descoperirea

Autorul principal al studiului a precizat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina dacă există acizi grași Omega-3 specifici care pot fi benefici în cazul fibrozei pulmonare și care sunt mecanismele de bază.

Implicațiile acestei descoperiri sunt mari, deoarece ar putea transforma abordarea în tratarea și gestionarea fibrozei pulmonare. Cercetătorii de la Universitatea din Virginia spun că, la fel ca în alte boli cronice, o creștere a nivelului de Omega-3 prin dietă poate avea un impact pozitiv asupra fibrozei pulmonare și ar putea fi folosită în arsenalul terapeutic utilizat împotriva acestei boli debilitante.

 

Alte două studii, pe americani și europeni sănătoși

Un alt studiu amplu, susținut de Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) și publicat în vara anului 2023, în American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, oferă „dovezi puternice” ale impactului pe care îl au acizii grași Omega-3 asupra sănătății plămânilor și subliniază importanța includerii acestora în dietă.

„Știm multe despre rolul dietei în cancer și boli cardiovasculare, dar rolul dietei în bolile pulmonare cronice este oarecum insuficient studiat”, a declarat unul dintre autorii studiului, Patricia Cassano, director al Diviziei de Științe Nutriționale de la Universitatea Cornell din New York.

În prima parte a cercetării, s-a efectuat un studiu longitudinal, observațional, care a implicat peste 15.000 de americani (sănătoși, când a început studiul), care au fost urmăriți între 7 și 20 de ani.  

Studiul longitudinal a arătat că nivelurile mai ridicate de acizi grași Omega-3 din sângele unei persoane au fost asociate cu o rată redusă a declinului funcției pulmonare. Cercetătorii au observat cele mai puternice asocieri pentru acidul docosahexaenoic (DHA), un acid gras Omega-3 care se găsește la niveluri ridicate în peștele gras.

În a doua parte, cercetătorii au analizat datele genetice dintr-un amplu studiu pe pacienți europeni (peste 500.000 de participanți) de la Biobank din Marea Britanie, iar rezultatele au arătat același lucru: nivelurile mai ridicate de Omega-3, inclusiv DHA, au fost asociate cu o funcție pulmonară mai bună.

 

Ce alimente sunt bogate în Omega-3

  • Pește și fructe de mare (în special pește gras, cum ar fi: macroul, somonul, tonul, heringul, sardinele, păstrăvul, în stridii și în ficatul de cod)

  • Nuci și semințe (cum ar fi semințe de in, semințe de chia și nuci)

  • Uleiuri vegetale (cum ar fi uleiul de semințe de in și uleiul de soia)

 

 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: fibroza pulmonara omega 3 alzheimer
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri