O purtătoare de cuvânt a ONU a declarat că aceste concluzii sunt rezultatul unei „anchete independente" a incidentului din 11 mai.
Uciderea lui Shireen Abu Aqla, care relata despre o operațiune israeliană în Cisiordania ocupată, a provocat furia locuitorilor. Palestinienii au acuzat Israelul, însă israelienii resping acuzația și spun că vina nu poate fi stabilită.
Victima, o jurnalistă cu cetățenie dublă, palestiniană și americană, în vârstă de 51 de ani, a fost una dintre cele mai experimentate și admirate corespondente din regiune.
Abu Aqla, care purta o vestă de protecție pe care era inscripționat cuvântul „presă", a fost împușcată pe un drum din apropierea locului unde a avut loc un schimb de focuri între forțele israeliene și militanții palestinieni.
Armata israeliană a declarat că forțele sale au intrat în Jenin pentru a prinde „suspecți de terorism" în urma unui val de atacuri comise de palestinieni.
Martorii oculari spun că împușcătura fatală a fost trasă de forțele israeliene, deși Israelul contestă acest lucru. Acesta susține că nu a fost posibilă stabilirea sursei focului de armă, deoarece palestinienii au respins cererea de a examina glonțul care a ucis-o pe Abu Aqla sau de a organiza o anchetă comună.
Vorbind vineri cu reporterii la Geneva, Ravina Shamdasani, purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR), a declarat că departamentul a constatat că „focurile de armă care au ucis-o pe Abu Aqla și l-au rănit pe colegul ei Ali Sammoudi au fost trase de forțele de securitate israeliene și nu din focuri de armă trase fără discriminare de palestinieni înarmați, așa cum au susținut inițial autoritățile israeliene".
„Este profund îngrijorător faptul că autoritățile israeliene nu au efectuat o anchetă penală", a adăugat ea.
Armata israeliană desfășoară propria anchetă.