Jurnalul.ro Ştiri Externe ONU cere Rusiei retragerea completă de pe teritoriul Ucrainei

ONU cere Rusiei retragerea completă de pe teritoriul Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |   

Preşedintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis, solicită retragerea completă a Rusiei de pe teritoriul Ucrainei până în septembrie 2024. El afirmă că Rusia încalcă flagrant legile internaţionale.

Preşedintele Adunării Generale a ONU, Dennis Francis, a spus într-un interviu cu Ukrinform că Rusia violează flagrant legile internaţionale, iar Adunarea Generală a ONU va insista ca aceasta să-şi retragă trupele din Ucraina.

Diplomatul a spus că Adunarea Generală, cel mai mare şi cel mai democratic organism al Naţiunilor Unite, a subliniat clar că Rusia încalcă principiile fundamentale ale organizaţiei şi că ONU aşteaptă ca acest comportament „să fie corectat cât mai curând posibil”.

Rezoluţia solicită retragerea imediată şi completă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

Conform declaraţiilor sale, „un stat nu poate încălca atât de flagrant legea şi să se aştepte la 0 consecinţe”.

Francis a reamintit faptul că Rusia deţine preşedinţia Consiliului de Securitate al ONU până pe 31 iulie 2024.

În septembrie, va fi desemnat un nou preşedinte al Adunării Generale al ONU, cu propria sa agendă, însă Francis asigură că Ucraina şi războiul vor rămâne pe agenda ONU.

Francis speră ca autorităţile ruse să-şi retragă trupele din Ucraina până în septembrie anul acesta sau chiar mai devreme, însă momentan, pare că nu se va întâmpla.

Cu toate acestea, diplomatul spune că acest lucru va rămâne o prioritate pe care va continua să insiste în cadrul Adunării Generale ale ONU.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: onu Rusia ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri