Jurnalul.ro Ştiri Externe Operele salvate de la catedrala Notre Dame vor fi transferate la muzeul Luvru

Operele salvate de la catedrala Notre Dame vor fi transferate la muzeul Luvru

de Emil Neacşu    |   
Operele salvate de la catedrala Notre Dame vor fi transferate la muzeul Luvru

Autorităţile franceze au anunţat că toate obiectele inestimabile de cult şi de artă, salvate din incendiul care a cuprins luni seară catedrala Notre Dame din Paris, vor fi transferate la muzeul Luvru, relatează BFMTV. Iniţial, operele salvate din flăcări au fost adăpostite temporar în sediul Primăriei Parisului. În timp ce se luptau cu flăcările, pompierii francezi, ajutaţi de jandarmi, au reuşit să şi salveze mai multe opere adăpostite de catedrala Notre Dame. În momentul de faţă, obiectele valoroase recuperate sunt inventariate de către experţii catedralei. Printre obiectele preţioase salvate din flăcări se numără coroana de spini care i-a fost pusă pe cap lui Iisus Hristos în timpul schingiuirii sale de către soldaţii romani, în semn de batjocură, înaintea răstignirii, o bucată din Crucea Sfântă pe care a fost răstignit iisus, mai multe pocale de aur, tunica Sfântului Louis. Din păcate, în catedrala au rămas şi multe artefacte preţioase care nu au putut fi transportate din cauza dimensiunilor, dar care au fost protejate cum s-a putut de flăcări. 

Mai multe tablouri care se aflau în catedrală au fost distruse parţial, fie de flăcări, fie de apa aruncată de pompieri pentru a stinge incendiul, iar aceste opere de artă vor trece prin procese de restaurare complexe. 

Între 1630 şi 1707, catedrala Notre Dame a primit, în fiecare an, câte un tablou imens, drept donaţie, cu scene biblice sau din vieţile sfinţilor. În total ar fi fost în catedrală peste 60 de tablouri, dintre care cel puţin 30 erau expuse pe pereţi.De asemenea, deasupra lăcaşului sfânt erau şi 16 statui care îi reprezentau pe cei 12 Apostoli şi cei 4 evanghelişti, statui care au scăpat de incendiu pentru că au fost coborâte cu câteva zile mai devreme în cadrul operaţiunilor de restaurare care se desfăşura la catedrală. 

Din păcate, nu au scăpat de flăcări vitraliile imense, unele originale din 1260, care au fost afectate. Cele trei vitralii rozarii ale catedralei, care reprezentau florile paradisului, au fost construite în secolul al XIII-lea, iar de atunci au fost renovate de mai multe ori. Fiecare vitraliu avea câte o imagine în centru: cea a Fecioarei Maria, a lui Iisus copil şi a lui Iisus în slavă. 

Mari semne de întrebare sunt în ceea ce priveşte soarta celor trei orgi, între care una, Orga principală, era declarată monument istoric. Orga principală are cinci claviaturi, cu 109 de clape şi 8.000 de tuburi şi a fost construită în secolul al XV-lea şi a reuşit să scape fără a fi distrusă în timpul Revoluţiei franceze de la 1789, pentru că la ea au fost interpretate cântece patriotice. Experţii cred că tuburile orgii ar putea fi distruse pentru că sunt construite dintr-un aliaj sensibil la căldură mare.

Din primele informaţii date de cei care au reuşit să pătrundă în catedrală după stingerea totală a incendiului, altarul nu a fost afectat prea mult, iar crucea imensă de la altar pare intactă. 

Subiecte în articol: notre dame luvru
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri