Jurnalul.ro Ştiri Externe Organizația Mondială a Sănătății, în misiune de spălare la Wuhan

Organizația Mondială a Sănătății, în misiune de spălare la Wuhan

de Şerban Mihăilă    |   

Aruncați în mijlocul unui scandal planetar intens politizat, experții Organizației Mondiale a Sănătății s-au întors după patru săptămâni din Wuhan cu mâna aproape goală. Întrebările existente înaintea misiunii lor au rămas, în mare parte, fără răspuns, iar originile COVID-19 continuă să fie necunoscute. Oamenii de știință susțin că este foarte probabil ca virusul să fi sărit la om de la animale, dar nu au găsit încă dovezi în acest sens și nici nu au descoperit dacă pandemia a pornit din deja celebra piață a orașului sau a venit în Wuhan din alte părți ale teritoriului chinez. Singura certitudine a misiunii OMS pare a fi că teoria potrivit căreia virusul s-ar fi propagat dintr-unul din laboratoarele orașului, ipoteză intens promovată de administrația Trump, este foarte puțin probabilă.

 

Încă dinaintea începerii misiunii sale în Wuhan, considerat epicentrul pandemiei de COVID-19, echipa de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizase că este foarte probabil ca vizita sa în China să nu se termine cu descoperiri spectaculoase. Experții au invocat perioada lungă de timp care a trecut de la izbucnirea răspândirii virusului în orașul chinez, precum și carantina de durată și dezinfecțiile în masă, care au dus la o normalizare a situației epidemice, ștergând, în același timp, urmele surselor inițiale ale bolii. Vizita fusese negociată cu minuțiozitate luni bune, iar China a inventat din mers noi motive pentru a-i ține departe de epicentrul inițial al pandemiei de COVID-19 pe specialiștii internaționali, dând impresia că trage de timp și este hotărâtă să păstreze controlul asupra poveștii originii virusului care a ucis până acum aproape două milioane și jumătate de oameni pe întreaga planetă.

 

Teoria lui Trump, distrusă de experți

Marți, la încheierea mult așteptatei misiuni a OMS, experții internaționali au fost foarte aproape să respingă total una dintre principalele acuzații formulate în ultimele luni de Casa Albă la adresa Chinei. Citat de BBC, Peter Ben Embarek, șeful echipei de specialiști ai organizației mondiale, a declarat că este „extrem de puțin probabil” ca noul coronavirus să provină dintr-un laborator din Wuhan, teorie promovată insistent în ultimul an de către membrii administrației Trump, angrenați într-un război pe viață și pe moarte cu Beijingul. Aceștia au acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan că „a lăsat să scape” virusul, fie intenționat, fie accidental. După ce a vizitat institutul, unul dintre cele mai performante laboratoare de cercetare din China, Embarek a precizat că scenariul avansat de administrația Trump „nu va figura între ipotezele pe care le vom sugera pentru viitoare studii.” El a adăugat că mai este nevoie de multă muncă pentru a identifica sursa virusului ucigaș, dar, foarte probabil, acesta a sărit la om de la animale și nu a fost scăpat dintr-un laborator de cercetare.  Concomitent, un alt expert din echipa OMS a pus la îndoială, ieri, fiabilitatea informaţiilor serviciilor secrete americane privind pandemia, simțind că noua conducere de la Washington privește cu oarecare neîncredere concluziile OMS. „Să nu aveţi prea mare încredere în informaţiile serviciilor secrete americane”, care, „sincer”, „sunt eronate în numeroase aspecte”, a scris Peter Daszak, citat de AFP, pe Twitter, în ultima zi a vizitei sale în China. Daszak este preşedintele „EcoHealth Alliance”, o asociaţie cu sediul în SUA specializată în prevenirea bolilor, care a colaborat cu Institutul de Virusologie din Wuhan în câteva proiecte. Și noua administrație de la Washington, condusă de Joe Biden, s-a distanțat marți de teoria „scăpării” virusului dintr-un laborator, dar a privit cu scepticism primele concluzii ale experților OMS și a cerut serviciilor americane să le verifice. SUA nu vor accepta concluziile anchetei OMS din Wuhan, fără o verificare independentă a acestora, utilizând propriile informații și consultându-se cu aliații, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. „Nu ne grăbim să tragem concluzii ce pot fi motivate de orice altceva decât de știință”, a adăugat el.

 

Teoria alimentelor congelate

„Toate datele pe care le-am colectat până acum ne duc la concluzia că originea coronavirusului este animală”, a mai spus Peter Ben Embarek. Cercetările efectuate până astăzi sugerează că virusul are o origine „animală”, dar nu este clar „specimenul gazdă”, a adăugat profesorul Lian Wannian, șeful delegației de experți chinezi care a însoțit misiunea OMS, subliniind că „liliecii și pangolinii sunt cei mai probabili candidați pentru transmitere.” „Nu există dovezi substanțiale ale răspândirii coronavirusului în China înainte de sfârșitul anului 2019. Și nu există dovezi că acesta a circulat în Wuhan înainte de decembrie 2019”, a insistat apoi profesorul chinez. Misiunea de urmărire a originii Covid-19 va continua în restul lumii și „nu va fi legată de nicio locație", a mai spus Lian, potrivit căruia China sprijină „munca OMS”. De altfel, echipa OMS a cerut continuarea investigațiilor pe tema unei posibile răspândiri a virusului prin intermediul transporturilor și comerțului de carne congelată. Peter Daszak a sugerat chiar că investigațiile asupra acestui lanț de aprovizionare, ce ar putea duce la descoperirea originilor noului coronavirus, ar trebui extinse în întreaga Asie de Sud-Est. Întâmplător sau nu, experții chinezi promovează de luni de zile teoria potrivit căreia lanțul de aprovizionare cu carne congelată ar fi putut aduce COVID-19 din altă țară, în Wuhan, primul loc din lume unde virusul a fost detectat, în 2019. De altfel, încă de la sfârșitul anului trecut, „Cotidianul Poporului”, portavocea Partidului Comunist din China, scria, potrivit CNN, că „toate dovezile sugerează că noul coronavirus nu a început în Wuhan, ci ar fi putut pătrunde în țară prin produsele alimentare înghețate importate și ambalajele lor.”

 

Muniție pentru propagandă

Concluziile misiunii OMS par să ofere chinezilor, în mod neintenționat, o muniție nesperată, în încercarea disperată de a convinge planeta că pandemia nu provine din China. Aparatul de propagandă al Beijingului nu poate justifica însă nici în aceste condiții de ce autoritățile din Wuhan au încercat din răsputeri să ascundă prezența virusului în primele faze ale pandemiei, contribuind la răspândirea sa rapidă pe tot globul. 

 

Toate datele pe care le-am colectat până acum ne conduc la concluzia că originea coronavirusului este animală.

Peter Ben Embarek

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri