Organizațiile pentru protecția animalelor condamnă condițiile în care sunt transportați mieii destinați exportului și susțin că suferințele la care aceștia sunt supuși sunt cauzate de încălcări sistematice și grave ale legii.
Potrivit unui comunicat de presă semnat de organizațiile Animals International și Animal Welfare Foundation, transportul mieilor pe distanțe de peste 1.000 de kilometri, din România în Italia, încalcă prevederi ale regulamentelor europene.
Una dintre organizații a urmărit 17 transporturi din România, Ungaria și Polonia și le-a inspectat în țara de destinație cu ajutorul autorităților italiene.
„Raportul realizat include investigații realizate în ultimii 4 ani care au documentat încălcarea sistematică a autorităților veterinare din țările de export (România, Ungaria și Polonia) și de către cele din țara de import (Italia). În raport se concluzionează că în lipsa unor controale eficiente asupra transportului cu animale vii și a unui sistem informatic functional între Statele Membre, aceste transporturi nu se vor îmbunătăți niciodată”, se arată în comunicat.
Potrivit acestuia, nici măcar amenzile de până la 34.000 de euro acordate ocazional nu îi sperie pe transportatori. „Lipsa controalelor la încărcare, de-a lungul călătoriei și la descărcare este un fenomen, deși legislația impune explicit astfel de verificări. Transportatorii și operatorii de abatoare ignoră constant cerințele UE. Iar atunci când sunt prezente, autoritățile veterinare se fac că nu văd sau se plâng că nu au resurse pentru a face inspecții serioase”, a declarat Iris Baumgärtner, de la organizația Animal Welfare Foundation.
Confrom comunicatului, mieii sunt transportați cu încălcarea regulamentului pentru bunăstarea animalelor. „Au fost încărcați chiar și 850 de miei într-un singur camion pe 4 nivele. Drept rezultat, animalele nu au avut sufficient spațiu nici pentru a se așeza și nici la cap atunci când au stat în picioare. Conform Regulamentului UE, vehiculele inspectate erau neconforme pentru transportul mieilor și pentru că nu aveau sisteme de adăpare adecvate, iar animalele au rămas însetate și înfometate tot drumul. Caracteristicile camioanelor, folosite de obicei pentru porci, au dus la rănirea serioasă a animalelor, în special când mieluții și-au prins picioarele în spațiile dintre structuri și au rămas astfel blocați, până la destinație”, se mai arată în comunicat.
Potrivit acestuia, autoritățile din România cunosc toate aceste probleme și, cu toate acestea, în fiecare an se exportă peste 300.000 de miei din România.
„Acest export se face mai ales înainte de Paște și de Crăciun. Cel puțin 23.000 de miei au plecat din România spre Italia doar în ultimele 3 zile”, a declarat Gabriel Păun, directorul UE al Animals International.
Organizațiile de protecție a animalelor susțin că, în urma verificării amănunțite la granițe din cauza pandemiei, animalele rămân mult timp blocate în mașini.
„Călătoria spre Italia durează de obicei 30 de ore, timp în care rămân fără hrană, iar pe timpul pandemiei poate dura zile. Pentru miei este și mai rău. Ei nu primesc nimic, deși există obligația de a fi hrăniți la maxim 9 ore. După călătorie, animalele trebuie să îndure o moarte prelungită, indiferent că sunt sacrificați în România sau în Italia”, a mai spus Gabriela Păun.
Organizațiile pentru protecția animalelor cer Guvernului României și Comisiei Europene să implementeze regulamentul UE prin controale mai multe și mai stricte, sancțiuni adecvate și consecvente, precum și revizuirea regulamentului în așa fel încât transportul pe distanțe lungi să devină ilegale, fiind înlocuite de exportul de carne și carcase.