Jurnalul.ro Timp liber Culinar Drumul vinului fiert, din Roma Antică până astăzi

Drumul vinului fiert, din Roma Antică până astăzi

de Andreea Tiron    |   

Vinul pentru fiert este vin roșu, dar poate fi și alb, în unele zone. După miros și gust putem identifica aromele de cuișoare și scorțișoară, dar pot fi mult mai multe combinații, în funcție de preferințele fiecăruia sau de zona geografică. Pentru că zilele acestea ne-ar prinde tare bine un întăritor, am pornit în căutarea celui mai bun vin fiert!

Aromele de vin fiert de la târgurile de Crăciun ne învăluie oriunde ne-am plimba prin Europa. Este, însă, oare o singură combinație câștigătoare? Este oare un anume tip de vin pe care ar trebui să îl folosim pentru asta? Și oare de unde vine ideea de vin fiert?

Potrivit cumvaplace.ro, originile vinului fiert pot fi urmărite încă din Roma antică, unde vinul era încălzit cu mirodenii și servit ca băutură caldă în timpul lunilor reci de iarnă. Practica vinului fiert s-a răspândit în toată Europa, cu variații ale băuturii apărând în Germania, Franța și Anglia.

Rețeta tradițională de vin fiert include vin roșu, zahăr, scorțișoară, cuișoare, nucșoară și coajă de portocală. Ingredientele sunt fierte împreună într-un vas cuprinzător, creând o băutură caldă și parfumată, care este perfectă pentru o seară rece de iarnă. Condimentele folosite în rețetă pot varia în funcție de regiune și de gustul personal. Unele variante populare includ ghimbir, cardamom sau ienibahar. 

Ce vin alegem pentru fiert?

Deși se poate face vin fiert și cu vin alb, corpolent, cel mai potrivit rămâne vinul roșu. Chiar dacă nu vom alege un Bordeaux renumit sau un Burgund de colecție, este bine, totuși să fie un vin de calitate, pentru că în final ce bem este tot vin, chiar dacă cu condimente, și tare am vrea să nu ne doară capul sau stomacul a doua zi.

Cele mai bune vinuri pentru vin fiert sunt cele bogat fructate, cu un ușor iz de baric de stejar, pentru că acestea se potrivesc mai bine cu aromele dulci de fructe și condimente ce le vom adăuga decât un vin puternic mineral. Recomandarea noastră este să alegeți un Merlot, apare în fruntea listei în toate sursele documentare pe care le-am consultat. În plus, dintre soiurile de vin care ar putea fi folosite, este cel mai la îndemână pe piața noastră. Dacă aveți un magazin dedicat pentru vinuri, puteți încerca Zinfandel sau Grenache. Și acestea sunt vinuri extrem de fructate care se comportă foarte bine și la încălzire și în combinație cu condimente. Din nou, nu trebuie să fie un vin scump, trebuie să fie un vin bun. De asemenea, deși la final va fi un vin dulce, un vin sec este mai potrivit, decât unul demisec, deși sunt voci care susțin că acesta din urmă ar trebui să fie prima alegere. 

Vinul fiert în diverse culturi europene

Marea Britanie: o rețetă veche britanică, de pe la 1869, spune așa: fiecare 500 ml de vin se completează cu o cană de apă, zahăr și condimente. Probabil zahărul este după, pentru că nu avem cantități clare. În ce privește condimentele, rețeta descoperită de istoricii culinari spune că includ cuișoare, nucșoară și scorțișoară. Doar nucșoara este rasă, restul sunt în formele lor întregi. Britanicii contemporani au renunțat la combinația cu apă și au adăugat cardamom, ghimbir și semințe de fenicul sau anason stelat. 

Glühwein-ul germanilor se laudă cu rețetă de la 1400 și în principiu condimentele sunt destul de asemănătoare: baton de scorțișoară, cuișoare, anason stelat, portocale și zahăr. 

Glögg-ul nordicilor poate fi chiar un pic mai alcoolizat. Include vin, zahăr, baton de scorțișoară, cardamom, ghimbir, cuișoare și portocale amare, opțional se adaugă vodka, akvavit, rom sau brandy.

Mai aproape de casă, în CroațiaSlovenia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru și Serbia, vinul fiert este combinat cu nucșoară, cuișoare, scorțișoară, anason stelat, miere sau coajă de portocale, adesea servite cu felii de portocala sau de lamaie. 

Subiecte în articol: vin fiert arome roma antica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri