Peste câteva zeci de ore, Academia Americană de Film îşi va desemna câştigătorii industriei filmului în sala Teatrului Dolby din Hollywood, Los Angeles. Pe lângă mult-aşteptata decerna- re a premiilor, momente savuroase vor fi oferite de defilarea ve- detelor pe cei 300 de metri ai covorului roşu, dar şi de rochiile îndrăzneţe, sexy, ciudate ori spectaculoase ale actriţelor.
Conform specialiștilor, “La La Land”, un musical ce îmbină comedia cu drama și romance va lua cele mai multe premii, inclusiv pentru “Cel mai bun film”. Marele rival al acestuia e “Manchester by the Sea”, despre care se crede că, dacă nu poate detrona “marele favorit”, măcar se va alege cu un alt premiu mult râvnit, pentru “Cel mai bun actor în rol principal” - Cassey Affleck. Cel de-al treilea film creditat cu șanse la trofeul suprem, “Moonlight”, este o dramă de excepţie, care are însă șanse destul de mici să se impună în faţa celorlalte rivale.
Gurile rele spun că organizatorii, ca să scape de criticile că favorizează actorii și regizorii albi, au decis să introducă pe lista nominalizărilor peliculele “Fences” și “Hidden Figures”, care au în distribuţie actori de culoare. Ideile sunt frumoase, realizate corect, dar cele două filme nu aduc nimic special, în opinia criticilor. Așadar, nici o șansă pentru acestea. La fel și pentru “Saroo: Drumul spre acasă”, care este plin de emoţie, dar destul plictisitor, conform specialiștilor. De asemenea, pseudo-westernul “Cu orice preţ” nu este creditat cu vreo posibilitate de a câștiga. Mel Gibson, care a dat lovitura ca regizor de nenumărate ori, are ceva șanse cu al său “Fără armă în linia întâi”.
Lăsând la o parte lupta de la nivel înalt, România are o șansă istorică: “Toni Erdmann”, filmul produs de Ada Solomon, este nominalizat pentru “Cel mai bun film străin”. “Pentru mine, este extraordinar că peste 700.000 de spectatori din Germania și peste 500.000 de spectatori din Franţa au făcut cunoștinţă prin intermediul acestui film cu o seamă întreagă de actori români, cât și cu un personaj-cheie al acestei povești: orașul București, o prezenţă extrem de puternică în film. Sunt mândră că am fost parte a acestei experienţe și sper că voi mai avea parte de proiecte de asemenea forţă”, a declarat Ada Solomon. În filmul favorit la Oscar la categoria sa joacă actorii români Vlad Ivanov, Ingrid Bisu, Alexandru Papadopol și Victoria Cociaș.
După decernarea premiilor, toată floarea cea vestită a cinematografiei va participa la petrecere. Cei 1.500 de invitați se vor delecta cu bucate alese de Wolfgang Puck, un chef de origine austriacă. Din meniu nu vor lipsi caviar, paste, anghinare umplute cu trufe negre, minihamburger din vită Kobe cu brânză cheddar, costițe din vacă wagyu, triunghiuri de tartar din ton picant și creveți cu mango, guacamole și sos alioli, sushi, fructe de mare sau salată de pește crud. În total, 300 de bucătari vor prepara mâncarea. Ei vor găti și 6.500 de pâini-statuetă cu somon fume, 160 kilograme de ton, 7.500 creveți, 250 de languste, 2.400 de covrigei, 170 kilograme scoici și 1.300 de stridii. Vinurile sunt scoase din pivnițele cineastului Francis Ford Coppola.
Ceremonia decernării premiilor Oscar va fi prezentată de Jimmy Kimmel și poate fi vizionată în România în noaptea de duminică spre luni (26 spre 27 februarie), de la ora 2.00, la Digi 24 și Digi Film.
De unde numele de Oscar?
Statueta reprezintă un bărbat gol cu o spadă cu cinci laturi ale lamei (simbolizând branşele actorilor, regizorilor, producătorilor, tehnicienilor şi scenariştilor), înfiptă într-o rolă de film. Potrivit legendei, numele vine de la actriţa Margaret Herrick, care ar fi exclamat când a văzut statueta: “Seamănă cu unchiul meu, Oscar!”