Jurnalul.ro Editoriale Pachetele de la UE nu sunt egale, ca la parastas

Pachetele de la UE nu sunt egale, ca la parastas

de Dan Constantin    |   

Miercuri , 27 mai, șefa Uniunii Europene are în agendă să anunțe programul de susținere economică pentru TOATE țările membre. Din marea pleașcă fiecare va dori o halcă pe măsura suferinței, din acest punct de vedere Italia, Spania și Franța ar fi primele la împărțeală. Ele au raportat cele mai multe decese, au suferit cel mai înalt grad de contaminare.

Criteriul ”COVID-19” are vreo legătură cu PIB-ul? Dacă e AJUTOR, atunci ar fi îndreptățite la coeficienți sporiți exact țările care au PIB-mic, ceea ce ar face din Bulgaria, România, Croația cele mai avantajate de fondurile de relansare. Credeți că așa va funcționa mașina de stimulente? Săracii Europei nu vor apuca să stea mai în față, pentru că nu au loc de bogații UE.

Pachetele nu sunt egale, ca la parastas! Deja un aranjament privește Zona Euro, unde se pune la punct un mecanism de ștergere a datoriilor statelor acumulate la Banca Central Europenă care a cumpărat active. Din 2015, BCE a ”inventat” acest aspirator al titlurilor de stat care a permis o revigorare după criza financiată din 2007-2009. Italia, ca să nu intre în faliment, se tot împrumută, datoria ajungând la 165% față de PIB. Franța are și ea un nivel care cocoșează orice echilibru- 115 % datoria publică din PIB. Dacă BCE nu ar fi acumulat circa 2.000 de miliarde de active, cele două țări erau pe butuci.

Criza Greciei a arătat că o injecție masivă de bani poate scoate barca din naufragiul iminent. Dar mecanismele de supraveghere drastică, aplicate la Atena cu instrumente chiar umilitoare, pot fi ”suportate” și de Franța și Italia? Vorbim despre echilibre, despre deficite controlate doar prin conferințele în care se predică menținerea cheltuielilor publice în zona rațională și a decenței. Acum, pandemia a schimbat discursul economiștilor care caută o copertă teoretică pentru a îmbrăca trecerea datoriilor BCE spre eternitate. Zona Euro (ZE) poate să în semne și o Zonă Esoterică (ZE), unde vor fi trimise uriașele datorii care nu vor fi plătite niciodată.

 

România este vizată cu admonestări de indisciplină bugetară pentru că a depășit până să vină pandemia cu un procent deficitul ”sacrosant” admis la 3 % din PIB. Chiar dacă nivelul datoriei publice este sub 60 din PIB, oficialii de la Bruxelles ne-au băgat în ședință, de unde Cîțu a ieșit ras, tuns și frezat, nu doar la propriu. Tratamentul la salonul de coafură ECOFIN i-a îmbunătățit ministrului de finanțe cât de cât aspectul, dar ”disciplinarea” a impus înghețarea oricărei măsuri substanțiale pentru suportul economiei. Finanțarea bugetului de sănătate pentru lupta cu pandemia nu s-a făcut prin alocări spectaculoase. De fapt, s-au diminuat drastic cheltuielile din spitalele care s-au închis pentru a dirija fondurile spre unitățile COVID-19.Nici chiar banii pentru sporurile promise medicilor care s-au aflat în lupta directă cu virusul nu au ajuns la personalul medical. O factură a pandemiei și a tuturor cheltuielilor decontate sub umbrela stării de urgență ar trebui făcută public pentru a înlătura suspiciunile de fraudă care circulă cu tot mai multă consistență. Pe seama pandemiei se pune și amânarea majorării pensiilor

 

Sunt informații că se află în pregătire câteva ”tunuri” plasate sub semnul urgenței. Medici din sistemul de transfuzii cred că plasma recoltată sub un program de donații ar fi apoi o mină de export pentru câțiva băieți deștepți. La fel, atenția este pusă pe un contract la Ministerul de Interne pentru achiziția de elicoptere prin care s-ar ocoli fabricarea lor la Ghimbav în ograda ofertantului. Partenerul francez vrea să scape de câteva aparate aflate pe stoc, dar, fără modificarea caietului de sarcini la MI, operațiunea nu ar fi posibilă.

Coronavirusul,cu tot cortegiul de suferințe adus, a scos la iveală nu doar sărăcia bugetară pe o cunoșteam ca boală veche. Numărul mare de oameni nepotriviți aflați în prima linie în instituțiile statului a devenit adevărata pandemie pentru România. COVID-19 va trece, dar armata de impostori puși pe criterii politice în capul trebii rămâne să gestioneze sărăcia. E o boală de care România nu scapă ca de râie.

Subiecte în articol: pachete ue
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri