Jurnalul.ro Ştiri Externe Macron, la cel mai dur test din ultimii 6 ani, prin vizita sa în Noua Caledonie

Macron, la cel mai dur test din ultimii 6 ani, prin vizita sa în Noua Caledonie

de Redacția Jurnalul    |   

În 2018, la un an după ce a devenit președinte al Franței, Emmanuel Macron a zburat în îndepărtata insulă din Pacific, Noua Caledonie, aflată sub control francez, pentru a-și prezenta cel mai recent plan de politică externă. Șase ani mai târziu, se confruntă cu cel mai dur test.

În contextul în care ambițiile regionale ale Chinei sunt în creștere, este nevoie de o nouă strategie indo-pacifică pentru a o împiedica să devină hegemonică, a spus Macron. Noua Caledonie ar fi o ancoră franceză cheie a acestui plan.

„Cred în viitorul acestui teritoriu și cred în locul pe care îl ocupă acest teritoriu într-o strategie mai amplă”, a spus el, citat de Reuters. „Indo-Pacificul se află în centrul proiectului francez”.

Șase ani mai târziu, aspirațiile lui Macron se confruntă cu cel mai dur test de până acum, după zilele tulburi cu proteste violente în Noua Caledonie. Cel puțin șapte persoane au murit în timpul protestelor împotriva unui amendament constituțional care ar extinde electoratul din Noua Caledonie pentru a include francezii recent sosiți. Unii indigeni kanak consideră că această modificare le va dilua votul.

Macron a reacționat cu mână fermă, trimițând 3.000 de ofițeri de securitate pentru a reprima tulburările pe care le-a numit „o insurecție fără precedent”. Deși a amânat ratificarea reformei votului pentru a ajunge la o înțelegere, el a declarat că măsura are „legitimitate democratică”. De asemenea, el a părut să stingă speranțele de independență ale unor locuitori ai insulei, afirmând că rezultatele referendumului contestat din 2021, în care o majoritate covârșitoare din Noua Caledonie a votat pentru a rămâne în continuare franceză, sunt valabile.

Adjuncții și experții au declarat că poziția dură a lui Macron subliniază angajamentul său față de o doctrină care oferă Franței un punct de sprijin într-o regiune importantă din punct de vedere geopolitic, unde Statele Unite și China își dispută puterea.

Noua Caledonie „susține rolul Franței ca o mare putere în lume”, a declarat Denise Fisher, fost consul general al Australiei pe insulă. Este unul dintre cele cinci teritorii insulare franceze din Indo-Pacific, un „șir de perle” care susține pretenția Parisului de a deține a doua cea mai mare zonă economică exclusivă din lume, în mare parte datorită controlului maritim al apelor din jurul acestor insule, a spus Fisher.

Situată în apele calde ale Pacificului de sud-vest, la aproximativ 1.500 km est de Australia, Noua Caledonie are 270.000 de locuitori, dintre care 41% sunt de origine melaneziană Kanak și 24% de origine europeană, majoritatea francezi. Protestele reprezintă cel mai recent punct într-o dispută care durează de zeci de ani cu privire la rolul Franței pe insulă. Numită de exploratorul britanic James Cook în 1774, Noua Caledonie a fost colonizată de Franța în 1853 și a devenit teritoriu de peste mări în 1946.

Tensiunile dintre populația autohtonă kanak și Paris au izbucnit în conflicte violente în anii 1970 și au continuat până când au fost în cele din urmă soluționate prin Acordul de la Noumea din 1998, care a conturat o cale spre autonomie treptată prin trei referendumuri. În toate cele trei, independența a fost respinsă. Cu toate acestea, mulți kanak au refuzat să participe la votul din 2021 din cauza problemelor de sănătate din timpul pandemiei COVID, lăsând resentimente puternice față de rezultat.

(sursa: Mediafax)

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri