Jurnalul.ro Special În România, pandemia și-a luat concediu

În România, pandemia și-a luat concediu

de Monica Cosac    |   

În timp ce mai multe țări din Europa anunță reintroducerea unor restricții din cauza creşterii ratei de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, care este extrem de contagioasă, în România situația arată nesperat de bine. Sau, cel puțin, așa reiese din statisticile oficiale: avem foarte puține cazuri de infectări noi și mai puține cu tulpinile care provoacă îngrijorare (VOC), iar numărul deceselor înregistrate la zi tinde spre zero. Aceleași date publicate de autorități ne spun, însă, că nicio persoană nu s-a mai vindecat de COVID-19 timp de 17 zile consecutive, spre exemplu, iar două din cele trei decese cauzate, până acum, de varianta Delta au fost înregistrate într-un județ fără infectări. „Sunt și alte județe în România în care se moare de Delta fără să știm”, avertizează biostatisticianul Octavian Jurma. Acesta le recomandă oamenilor să nu amâne decizia de a se vaccina, bazându-se pe „vigilența autorităților” și pe faptul că apariția unui nou val pandemic va fi anunțat din timp.

 

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) anunța, zilele trecute, că rata săptămânală de infecţie cu Covid-19 pentru Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (SEE) a crescut la 51,6 la 100.000 de persoane, faţă de 38,6 - săptămâna precedentă, și se estimează că rata infectării va depăşi 90 la 100.000 de locuitori, în patru săptămâni, având în vedere creșterea rapidă a cazurilor cu varianta Delta (indiană). 

 

În acest context, mai multe țări din Europa au anunțat, la finalul săptămânii trecute, reintroducerea unor restricții. Astfel, Germania şi Franţa şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în Spania, Portugalia a declarat că turiştii trebuie să fie vaccinaţi, să aibă un test negativ sau să fi trecut recent prin boală pentru a rămâne în hoteluri sau pentru a mânca în restaurantele din unele zone. De asemenea, Olanda a anunțat că va reintroduce restricţiile în restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte şi evenimente live - la doar două săptămâni de la ridicarea lor - din cauza unei creşteri de peste zece ori a ratei de infectare.

 

Haosul din statistici

 

În acest timp, România pare că a intrat în vacanță cu totul și, dacă ne luăm după statisticile oficiale, situația epidemică este foarte bună. Potrivit stirioficiale.ro, numărul cazurilor noi de COVID-19 a oscilat, în ultima lună, între 26 și 60 de infectări zilnice, cu câteva excepții în care au fost puțin peste 100 de cazuri noi. Numărul morților de COVID a scăzut, de asemenea, treptat, ajungând la 1-2 decese pe zi. 

Pe de altă parte, însă, autoritățile ne spun că timp de 17 zile consecutive nu s-a mai vindecat nimeni. Mai exact, în perioada 25 iunie – 11 iulie, au fost raportate aproape 800 de cazuri noi de infecții cu SARS-CoV-2, dar numărul „vindecaților” a rămas neschimbat în acest interval (1.045.351). Abia ieri, au mai apărut 39 de persoane vindecate, în datele oficiale, ajungându-se astfel la un total de 1.045.390 de vindecați.

 

Doi morți din zero infectați

 

O situație stranie apare și în cazul infecțiilor cu varianta Delta a coronavirusului. Potrivit ultimului comunicat al autorităților cu privire la mutațiile care provoacă îngrijorare la nivel global, din 7 iulie, în România au fost confirmate doar 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București, și trei decese - unul în județul Argeș și două în județul Bacău. 

„Bacău este un exemplu elocvent al felului în care se testează în România, pentru că la 1 iulie nu avea niciun caz confirmat cu Delta în județ. Pe baza unor asemenea date rudimentare, autoritățile insistau că varianta Delta nu se afla în transmitere comunitară extinsă în România, deși iată că avem morți confirmați cu Delta înainte de a avea bolnavi diagnosticați cu Delta într-un județ din România. Sunt și alte județe în România în care se moare de Delta fără să știm”, spune medicul și biostatisticianul Octavian Jurma, pe pagina sa de Facebook. Potrivit acestuia, la un raport de mortalitate IFR (infection fatality ratio) de 1%, „înseamnă că în Bacău ar fi cel puțin 200 de cazuri nediagnosticate de COVID-19 Delta în rândul celor nevaccinați doar în ultimele 2-3 săptămâni (mortalitatea în rândul celor vaccinați e de 100 de ori mai mică)”. 

Practic, în țara noastră, pandemia pare că și-a luat concediu odată cu autoritățile care urmăresc evoluția crizei sanitare. 

 

 

 

„Dacă vă bazați decizia de amânare a vaccinării pe vigilența autorităților care vor anunța din timp apariția unui nou val... eu zic să vă mai gândiți încă odată și să vă vaccinați cât mai repede cu putință”, spune Octavian Jurma.

 

Jurma: „Să nu ne culcăm pe-o ureche” 

 

Specialistul spune că pandemia este „un fenomen multidimensional”, dar noi obișnuim să o interpretăm doar bidimensional, prin creșterea numărului de cazuri în timp, fără a lua în calcul complexitatea mutațiilor virusului. „Una din dimensiuni, care însoțește creșterea exponențială a numărului de cazuri și se vede doar prin secvențiere, este creșterea exponențială a complexității reflectată prin numărul de variante (tulpini). Este un fenomen de turbo-darwinism live. (...) Pe lângă cele câteva «vedete» pe care le știm (alpha, beta, gama, delta), sunt mii de alte variante care toate sunt soluții genetice la acest supercalculator biologic planetar care este sistemul numit generic «pandemie». Toate concurează între ele pentru dominanță, iar atunci când devin dominante produc valurile aparente de infecții”, explică Jurma, subliniind că, dacă nu ne vaccinăm suficient de repede, virusul poate supraviețui suficient de mult pentru a găsi soluții pentru a ocoli imunitatea dobândită prin infectare sau vaccinare.

„Omenirea nu s-a mai aflat de multe decenii în fața unei provocări de asemenea complexitate și magnitudine, este o mare greșeală să subestimăm pandemia pe baza precedentelor istorice. Este important să ne odihnim, dar nu să ne culcăm pe-o ureche. E posibil ca această furtună să se stingă de la sine, însă e și mai posibil că va reveni pe fondul neglijenței noastre față de vaccinare”, conchide Octavian Jurma.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri