Pandemia de COVID-19 și izolarea au dus la creșterea cu 150 de milioane a numărului de copii care trăiesc în sărăcie, potrivit unei analize publicate, joi, de UNICEF și Salvați Copiii.
Astfel, de la începutul pandemiei și până în prezent, a fost înregistrată o creștere cu 15% a numărului de copii care trăiesc în sărăcie în țările cu niveluri de venit scăzute și medii. Numărul total al copiilor care trăiesc în sărăcie se ridică la aproximativ 1,2 miliarde.
De asemenea, raportul atrage atenția că cei mai săraci copii riscă să devină și mai săraci.
„Familii care erau pe punctul de a scăpa de sărăcie au fost trase înapoi sub prag, iar altele cunosc niveluri de sărăcie cu care nu s-au mai confruntat până acum", a subliniat într-un comunicat directoarea executivă a UNICEF, Henrietta Fore, potrivit dpa.
Cele două organizații îndeamnă guvernele să extindă aria de acțiune a sistemelor de protecție social, accesul la asistență medical și capacitățile de învățământ de la distanță.
În România, peste o tremie dintre copii trăiau sub pragul sărăciei și 150.000 de copii adormeau flămânzi în 2019, potrivit unui raport al Salvați Copiii și al Avocatului Poporului. Dacă la nivelul UE, în 2019, media copiilor care trăiau în sărăcie era de 5,9%, în România media era de 21,5%.
Pandemia a adâncit problemele celor 1,32 de milioane de copii români care se află în risc de sărăcie și excluziune socială, potrivit UNICEF.