Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa Francisc le-a adus un omagiu jurnaliştilor ucişi în timp ce îşi făceau meseria

Papa Francisc le-a adus un omagiu jurnaliştilor ucişi în timp ce îşi făceau meseria

Papa Francisc le-a adus sâmbătă un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timp ce îşi făceau meseria, spunând că libertatea presei este un indicator cheie pentru sănătatea unei naţiuni, relatează Reuters.

Într-un discurs ţinut la Asociaţia presei străine din Italia, suveranul pontif a îndemnat jurnaliştii să evite ştirile false şi să continue să relateze despre situaţia celor care nu mai ajung pe primele pagini ale ziarelor, dar suferă încă, menţionând în mod special comunităţile rohingya şi yazidi.

"Am ascultat cu durere despre statisticile referitoare la colegii dumneavoastră care şi-au pierdut viaţa în timp ce-şi făceau meseria cu curaj şi pasiune în atât de multe ţări pentru a relata despre ceea ce se întâmplă în timpul războaielor şi altor situaţii dramatice în care trăiesc atât de mulţi dintre fraţii şi surorile noastre", a spus suveranul pontif.

Papa Francisc ascultase cu puţin timp înainte discursul preşedintei asociaţiei, Patricia Thomas, de la Associated Press Television, care a vorbit despre jurnaliştii ucişi, încarceraţi, răniţi sau ameninţaţi în timp ce îşi exercitau meseria.

Jurnalista a menţionat numele lui Lyra Mckee, împuşcată mortal în timp ce relata despre protestele violente din Irlanda de Nord, jurnalistei din Malta Daphne Caruana Galizia, ucisă de explozia unei bombe plasate sub maşina sa în 2017, şi a editorialistului Washington Post Jamal Khashoggi, ucis în consulatul saudit din Istanbul anul trecut.

"Libertatea presei şi a expresiei este un indicator important al sănătăţii unui stat", a spus papa Francisc. ''Să nu uităm că unul dintre primele lucruri pe care le fac dictatorii este să elimine libertatea presei sau să o mascheze, să nu o lase liberă''.

Papa Francisc nu a făcut referire la o ţară anume în discursul său susţinut în faţa a circa 400 de membri ai presei străine şi a familiilor acestora.

"Avem nevoie de jurnalişti cară să se afle de partea victimelor, de partea celor care sunt persecutaţi, de partea celor care sunt excluşi, respinşi, discriminaţi", a mai spus suveranul pontif.

Într-o posibilă remarcă la rolul presei în investigarea crizei abuzurilor sexuale din sânul Bisericii Catolice, papa Francisc a spus: "Biserica vă stimează chiar şi atunci când puneţi degetul pe rană, chiar dacă acea rană este în sânul Bisericii".

Suveranul pontif a îndemnat presa să nu rămână indiferentă la tragedii chiar şi atunci când nu mai fac senzaţie.

"Cine mai vorbeşte astăzi despre rohingya? Cine mai vorbeşte despre yazidiţi? Au fost uitaţi şi suferă în continuare", a mai spus acesta.

Circa un milion de musulmani rohingya din Myanmar, ţară majoritar budistă, au fugit în Bangladesh, cei mai mulţi după represiunea armată din 2017, despre care investigatorii ONU au spus că a fost dirijată cu ''intenţii de genocid''. Myanmar a negat aproape toate acuzaţiile referitoare la atrocităţi.

Doi jurnalişti Reuters încarceraţi în Myanmar, acuzaţi de încălcarea Legii Secretului de Stat, au fost eliberaţi la începutul acestei luni după mai bine de 500 de zile în spatele gratiilor.AGERPRES

Subiecte în articol: papa francisc
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri