Jurnalul.ro Ştiri Externe Papa: Managerii care închid fabrici comit un păcat foarte grav

Papa: Managerii care închid fabrici comit un păcat foarte grav

de Cristian Anton    |   

Managerii care lichidează afaceri, închid fabrici sau restructurează firme fără să ia pe deplin în considerare impactul asupra angajaţilor şi al familiilor acestora comit un "păcat foarte grav", a spus papa Francisc. Francisc a apărat cu fermitate drepturile muncitorilor de când a devenit liderul a 1,2 miliarde de romano-catolici din întreaga lume cu patru cu ani în urmă. 
 


Papa Francisc s-a abătut de la textul său, în timp ce se adresa zecilor de mii de oameni adunaţi în Piaţa Sf. Petru, după ce a menţionat că a fost îngrijorat de modul în care ar putea fi afectate familiile celor aflaţi într-un conflict de muncă la postul de televiziune Sky Italia, subliniind că este preocupat de această problemă care există în multe ţări. "Munca ne dă demnitate. Cei care sunt responsabili pentru oameni, managerii, sunt obligaţi să facă totul, astfel încât fiecare femeie şi fiecare bărbat să poată lucra şi astfel să poată merge cu capul sus, să-i privească pe ceilalţi în faţă cu demnitate", a arătat Suveranul Pontif, care a adăugat: "Cei care, pentru scheme economice sau pentru afaceri care nu sunt pe deplin transparente, închid fabrici, închid întreprinderi şi iau oamenilor locul de muncă, acele persoane comit un păcat foarte grav". 

Papa Francisc, patru ani de pontificat

Ca şi în alte ţări, şi în Italia au fost închise companii şi fabrici a căror producţie a fost mutată în străinătate pentru a profita de costuri salariale mai scăzute sau ca rezultat al restructurărilor şi fuziunilor. 

Postul de televiziune Sky Italia a fost afectat de greve ale angajaţilor care s-au opus planurilor de mutare a majorităţii operaţiunilor companiei de la Roma la Milano, ceea ce, potrivit sindicatelor, ar putea duce la sute de reduceri de locuri de muncă şi transferuri forţate. 

Într-un alt caz care a reţinut atenţia ziarelor italiene, până la 2.000 de persoane îşi pot pierde locurile de muncă în cadrul unor restructurări la compania aeriană Alitalia, care a înregistrat pierderi şi al cărei eşec de a se apăra de concurenţa low-cost este pus în mare parte pe seama a zeci de ani de management defectuos. Spectrul pierderii locului de muncă în aceste cazuri şi în altele a fost exacerbat de teama de şomaj pe termen lung pentru cei afectaţi. Rata şomajului din Italia se situează la circa 12 la sută şi şomajul în rândul tinerilor este de aproape 40 la sută. Argentinianul Jorge Mario Bergoglio a devenit papa Francisc după ce Conclavul cardinalilor l-a ales pentru a conduce Biserica Catolică în urma renunţării la pontificat a papei Benedict al XVI-lea, la 28 februarie 2013. Drumul reformelor început acum patru ani de papa Francisc trece printr-un moment delicat cu o opoziţie mai mică, dar mai puternică, din partea Curiei decisă să pună piedici oricărei schimbări în Biserica Catolică. 

Papa Francisc se bucură de un sprijin masiv din partea credincioşilor catolici din toată lumea, în urma luărilor sale de poziţie la subiecte considerate tabu

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri