Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Parfumul oriental al cafelei turcești. Ritualul de seară, momentul de bucurie din rutina zilnică

Parfumul oriental al cafelei turcești. Ritualul de seară, momentul de bucurie din rutina zilnică

de Redacția Jurnalul    |   

Majoritatea dintre noi am crescut în tradiția cafelei turcești. Mirosul, gustul, ritualul de fierbere la ibric ne încântă întotdeauna.

De-a lungul timpului, turcii au încercat să cultive cafeaua acasă dar clima nu le-a fost mereu favorabilă, scrie sochi24.tv., citat de dcnews.ro.

"Prin urmare, dacă auziți expresia "cafea turcească" undeva, ar trebui să știți că nu este vorba despre un tip anume de boabe de cafea, ci despre o tehnologie specială pentru prepararea unei băuturi", spune o bloggeriță din Rusia pasionată de călătorii.

Consumul de cafea s-a răspândit în Imperiul Otomani, în timpul sultanului Suleiman Magnificul, cuceritorul Constantinopolului, care a domnit în secolul al XVI-lea. Timp de cinci secole, turcii au reușit să extindă renumele cafelei lor, astfel că în anul 2013 cafeaua turcească a fost inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO.

Apariția ceaiului

În prezent, aceștia consumă ceai și cafea în recipiente de mici dimensiuni, cu motive orientale. Însă lucrurile nu au stat mereu așa. După prăbușirea Imperiului Otoman și secesiunea Yemenului, cafeaua a devenit extrem de scumpă pentru turci, astfel că s-au îndreptat spre ceai. Guvernul condus de Mustafa Kamal Ataturk, părintele Turciei moderne, a început să promoveze ceaiul, ca alternativă ieftină la cafea.

Cafeaua Mehmet

La mijlocul secolului al XIX-lea, cafeaua putea fi achiziționată sub două forme. Gata preparată sau boabe verzi care erau apoi prăjite și măcinate acasă. 

Mehmet era un comerciant din Istanbul, primul care a deschis o cafenea. El a amestecat diferitele tipuri de boabe de cafea pentru a le îmbunătăți aroma și gustul. Localul lui a devenit popular iar fiii săi au extins afacerea. 

Cafeaua de seară

Turcii nu obișnuiau să bea cafea dimineața, aceasta fiind consumată seara, când făceau pauză de la treburile zilnice. Yapmak este momentul de bucurie din rutina zilnică. 

"În mod surprinzător, în pofida faptului că modernitatea a făcut multe ajustări la modul de viață al turcilor, ei încă aderă la această tradiție. Chiar și cafenelele mărcilor internaționale precum Starbucks sunt nevoite să-și reorganizeze programul de lucru. Nu deschid de dimineața foarte devreme, ci de la ora zece și lucrează până la miezul nopții, deoarece sunt pline de oameni abia după prânz. Ei bine, după-amiaza târziu nu vei găsi o masă liberă acolo", scrie bloggerița.

Subiecte în articol: cafea cafea turceasca istanbul ceai
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri