Parlamentul European şi-a exprimat joi profunda preocupare faţă de tratamentul aplicat de autorităţile americane migranţilor şi solicitanţilor de azil la frontiera SUA cu Mexicul, în special copiilor, într-o rezoluţie adoptată cu 330 de voturi pentru, 252 împotrivă şi 55 de abţineri, relatează dpa.
Eurodeputaţii sunt "profund îngrijoraţi de condiţiile revoltătoare din centrele de detenţie americane pentru migranţi", se precizează în textul votat, care atrage atenţia asupra lipsei îngrijirii medicale adecvate, alimentaţiei decente şi a condiţiilor sanitare.
"Separarea familiei şi detenţia imigranţilor nu sunt niciodată în interesul copilului", se mai menţionează în rezoluţie, care face apel la Washington să pună capăt acestei practici de separare a familiilor şi să-i reunească urgent pe copii cu părinţii lor sau cu tutorii legali.
"SUA au învăţat lumea că viaţa, libertatea şi căutarea fericirii sunt drepturi inalienabile. Lagărele de concentrare ale preşedintelui Donald Trump nu respectă aceste idealuri nobile", a declarat eurodeputata liberală Sheila Ritchie.
Eurodeputatul socialist Nacho Sanchez Amor, care a redactat rezoluţia, a numit practica americană a separării familiei "intolerabilă" şi "un alt exemplu al politicilor inacceptabile promovate de administraţia Trump".
Rezoluţia face apel la SUA să respecte obligaţiile internaţionale care-i revin în materie de drepturile omului, în loc să-şi bazeze măsurile de gestiune a frontierei pe "politici limitate", care au drept scop detectarea, deţinerea şi deportarea migranţilor.
După ce rezoluţia a trecut cu 330 de voturi pentru, 252 împotrivă şi 55 de abţineri, grupul social-democrat a criticat grupul PPE şi pe cel al Europenilor Conservatori şi Reformişti pentru că nu au susţinut moţiunea.
Grupul de centru-stânga a prezentat date ale guvernului american care arată că 8.000 de familii au fost separate la frontieră între 2017 şi august 2018 şi cel puţin şapte minori au murit anul trecut în custodia americană.