Recensământul național realizat în China a dezvăluit cea mai lentă creștere a populației din ultima jumătate de secol. Aflată în cădere liberă, rata dezastruoasă a natalității plasează cea mai numeroasă putere a planetei pe traiectoria unei crize demografice acute, care aruncă o umbră de îndoială asupra orizontului de expansiune industrială a țării. Diminuarea forței de muncă, care coincide cu scăderea dramatică a natalității din ultimii ani, pune în pericol visul măreț al Partidului Comunist din China de a detrona Statele Unite de pe poziția de cea mai mare economie a lumii. Extrem de îngrijorat de această perspectivă, aparatul de propagandă al Partidului Comunist vopsește cum poate criza demografică.
După ce au întârziat cu aproape o lună publicarea rezultatelor, autoritățile de la Beijing au anunțat în cele din urmă, în această săptămână, concluziile celui de-al șaptelea recensământ național, făcut o dată la zece ani, care a dezvăluit că țara a înregistrat cea mai lentă creștere a populației din ultima jumătate de secol. Datele arată o rată medie anuală de creștere a populației de 0,53%, cu 0,04% mai mică decât cea raportată între anii 2000 și 2010, anunță CNN. Conform Biroului Național de Statistică din China, populația a crescut în ultimul deceniu cu 5,38%, reprezentând 72 de milioane de oameni, și a ajuns acum la 1,41 miliarde. Mai mult, arată recensământul, proporţia populaţiei cu vârsta peste 65 de ani a crescut rapid, de la 8,87% în 2010 la 13,5% în 2020. Cea mai numeroasă putere a planetei a pierdut serios din viteză și la capitolul natalitate. În 2020, numărul nou-născuţilor înregistraţi în China a scăzut cu aproape 15% faţă de anul precedent, de la 11,79 milioane la 10,03 milioane. Este anul cu cele mai puține nașteri din perioada care s-a scurs după 1961, atunci când China a fost confruntată cu foametea în masă.
Un vis în curs de spulberare
O serie de economiști anticipau chiar, la începutul acestui an, că, foarte probabil, China ar putea detrona SUA din poziția de lider economic mondial până în 2028, mult mai repede decât fusese estimat inițial, după ce a reușit să atenueze relativ rapid impactul devastator al pandemiei de coronavirus asupra economiei naționale. Potrivit unui raport al „Capital Economics”, firmă de consultanță în domeniul cercetării economice cu sediul la Londra, este posibil ca încetinirea ritmului de creștere al productivității, precum și diminuarea forței de muncă să nu permită Chinei să depășească economic SUA sau, dacă totuși va face acest lucru, să nu se mențină pe prima poziție prea multă vreme, deoarece America beneficiază de ajutorul imigranților, care alimentează în permanență rezerva necesară de muncitori. Raportul, susținut de datele recensământului, arată că tot mai puțini tineri chinezi înlocuiesc numărul tot mai mare de pensionari. Mai mult, susține studiul, forța de muncă tinde să îmbătrânească până în punctul în care persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 69 de ani vor constitui peste o treime din populație, iar autoritățile riscă să nu mai țină pasul cu plata pensiilor. Prin contrast, în SUA, forța de muncă va fi în plină expansiune în următorii 30 de ani, proces susținut atât de rata crescută a imigrației, cât și de fertilitatea mai mare decât în China, mai arată raportul firmei de consultanță.
Propaganda se pune în mișcare
Aproape instantaneu, cotidianul „Global Times”, oficiosul Partidului Comunist din China (PCC), s-a grăbit să desconsidere rezultatele recensământului, descrise drept o problemă minoră. Ziarul sugerează adoptarea „câtorva ajustări aduse politicii Chinei în domeniul populației” ce ar putea remedia situația, între care acordarea de stimulente pentru „încurajarea comprehensivă a nașterilor”. „Nu trebuie să intrăm în panică. Pierderea dividendului demografic va influența economia Chinei. Însă, China nu este singura țară confruntată cu o asemenea problemă”, susține publicația, citată de site-ul „Breitbart”. Cotidianul își bazează optimismul pe „valorile familiei, prețuite de către chinezi” mai mult decât de către societățile occidentale, precum și pe faptul că, în afara politicii „o familie, doi copii”, aplicată în prezent de PCC, „adevărată cutie cu minuni nu a fost încă deschisă” în materie de politică a creșterii demografice explozive. Alte state industrializate au constatat însă până acum, pe propria piele, că nu există o baghetă magică pentru a putea inversa procesul de scădere pe termen lung a populației cu ajutorul unor stimulente-surogat, precum sporirea beneficiilor pentru creșterea copilului. În momentul de față, China are una dintre cele mai scăzute rate de fertilitate la nivel mondial, iar celelalte state din această categorie au descoperit că factorii culturali care au condus la declinul demografic în rândul națiunilor industrializate sunt extrem de dificil de contracarat.
Măsuri aproape inutile
Demografi citați de „The Wall Street Journal” susțin că, probabil, pandemia a contribuit la micșorarea drastică a nașterilor, punând o presiune suplimentară pe problemele deja existente: scăderea simțitoare a numărului de femei aflate la vârsta fertilității și reticența de a avea doi copii în rândul părinților care au crescut fără frați, conform interdicției „copilului unic”, impusă, până în octombrie 2015, de PCC. De altfel, imediat după ce a adoptat politica „o familie, doi copii”, Beijingul a avut mari așteptări în privința creșterii natalității în țară. La scurt timp, în 2016, numărul spitalelor private de obstetrică și ginecologie a crescut cu 40%, față de 2013, potrivit datelor Comisiei Naționale de Sănătate. Dar saltul natalității din 2016, când nașterile au crescut cu 7,9% , ajungând la 17,86 de milioane, s-a dovedit de scurtă durată. De atunci, în fiecare an, numărul nașterilor a scăzut constant. Doctorii chinezi se plâng de tăierile de salarii și reducerile de personal din maternități, notează „The Wall Street Journal”, care citează un medic din Nanjing, ce se teme că va rămâne fără slujbă, deoarece numărul nașterilor din spitalul său a scăzut anul trecut cu o cincime față de 2019. De altfel, anul trecut, chiar în ajunul izbucnirii pandemiei, oficialități ale PCC s-au arătat intrigate în mod public de reticența tinerelor cupluri chineze de a avea copii, în pofida adoptării politicii „o familie, doi copii”. „Acordarea dreptului de a avea doi copii nu înseamnă automat că un cuplu va avea unul”, remarca, anul trecut, „China Daily”, citat de „Breitbart”. „Costurile creșterii unui copil, escaladarea prețurilor locuințelor și presiunile profesionale tot mai mari asupra femeilor taie elanul cuplurilor de a avea mai mulți copii”, preciza publicația guvernamentală, într-un articol care nota că programele sociale și pensiile sunt deja afectate de penuria forței de muncă tinere.
Oficialitățile chineze au apărat veridicitatea rezultatelor recensământului, după ce amânarea timp de o lună a prezentării acestora a dus la speculații asupra faptului că cifrele dezastruoase au luat prin surprindere Beijingul, care a fost nevoit să modifice datele inițiale.