Jurnalul.ro Ştiri Politică Partidul lui Constantin, copy paste după UNPR

Partidul lui Constantin, copy paste după UNPR

de Sînziana Duţă    |   

Exclus din ALDE, fostul vicepremier Daniel Constantin își lansează astăzi propriul partid. Formațiunea politică se va numi ProRomânia, iar primul obiectiv este ca până în septembrie să racoleze suficienți parlamentari, astfel încât să poată forma un grup de sine stătător la Camera Deputa­ților. Surse apropiate lui Constantin susţin că acesta nego­ciază cu aleşi din mai multe partide parlamentare, adoptând practic reţeta vechiului UNPR.

Partidul lui Daniel Constantin nu pare să fi pornit prea bine din moment ce se bucură doar de sprijinul a patru parlamentari (deputații Damian Florea, Eugen Durbacă și Mircea Banias, plus fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu) şi a câtorva mici filiale ALDE din sectoarele Capitalei răzvrătite împotriva preşedintelui C.P. Tăriceanu. Surse din partid au declarat pentru Jurnalul Naţional că plecările din ALDE ar putea continua în zilele viitoare, însă în lipsa unor nume, totul rămâne la stadiul de speculaţie sau strategie de PR. Aceleaşi surse susţin că fostul vicepre­mier va merge pe rețeta folosită în trecut de UNPR-ul lui Gabriel Oprea, încercând să adune politicienii nemulțumiți de partidele din care fac parte. Diferenţa este însă dată de notorietatea liderului, Daniel Constantin nefiind, nici pe departe, la fel de inf luent precum Gabriel Oprea la momentul consituirii UNPR. Reţeta seamănă, mai degrabă, cu cea a PRU, partidul lui Sebastian Ghiţă condus de Gabriel Diaconu, cel care anunţa cu surle şi trâmbiţe racolări peste racolări şi în final a rămas în afara Parlamentului. Noul partid va primi o mână de ajutor și de la fostul premier Victor Ponta, care a recunoscut că-l va ajuta pe Constantin. „Eu știu că cel puțin Daniel Constantin a spus că mai sunt și alți parlamentari interesați să se alăture noii construcții și cel mai probabil la 1 septembrie vor înregistra un grup independent la Camera Deputa­ților”, a spus unul dintre oamenii fostului vicepre­mier, p e n t r u Jurnalul Național. Potrivit Regulamentului Camerei Depu­taţilor, un partid politic îşi poate constitui propriul grup parlamentar dacă are cel puţin zece deputaţi aleşi pe listele aceleiaşi formaţiuni.

UDMR, plasa de siguranţă

Momentan, migrația celor cinci deputați ALDE la noua formațiune nu pune în pericol majoritatea parlamentară. La Senat situația rămâne neschim­bată, iar la Camera Deputaților, cu cei 156 de deputați social-de­mocrați și cei 15 rămași din ALDE, coaliția de guvernare are 171 de mandate din totalul de 329. Situaţia se va complica, însă, dacă Daniel Constantin va reuși să rupă şi mai mulţi parla­mentari. În acest caz, PSD va grăbi, cel mai probabil, cooptarea UDMR la guvernare, mai ales că Liviu Dragnea i-a făcut o ofertă clară lui Kelemen Hunor la Congresul maghiarilor de la Zalău. UDMR se bazează pe 21 de deputaţi şi 9 senatori, în vreme ce ALDE avea la înce­putul legislaturii cu un deputat mai puţin. PSD se bazează la Cameră pe sprijinul minorită­ţilor şi pe un protocol de colabo­rare parlamentară cu UDMR.

De unde racolează parlamentari

Surse apropiate lui Daniel Constantin au dezvăluit că fostul vicepremier și-a propus să coaguleze în jurul partidului ProRo­mânia formațiu­nile mai mici de pe scena politică, primii vizați fiind foștii progresiști d i n p a r t i d u l G e n e r a l u l u i Oprea. „În fostul UNPR sunt persoane care nu sunt tocmai mulțumite de fuziunea cu PMP și s-ar încerca o eventuală apro­piere cu ProRomânia”, susţine una dintre surse. De asemenea, noul partid se va alia și Forța Națională, partidul fiind condus de europarlamentarul Laurenţiu Rebega, finul lui Constantin. Conform acelorași surse, campania de racolări ar fi început în urmă cu câteva săptă­mâni, existând discuții în acest sens atât cu parlamentari PSD anti-Dragnea, cât și cu liberali. Rezultate sunt însă departe de promisiunile făcute de fostul vicepremier în spaţiul public. De altfel, Liviu Dragnea a recu­noscut săptămâna trecută că din PSD ar putea sări „câteva aşchii”, aşa cum au mai sărit în istorie, cu referire la vechiul UNPR. În privinţa liberalilor, se aşteaptă Congresul din 17 iunie, nefiind exclus ca nemulţumiţii din PNL să-şi găsească refugiu în alte partide, însă nu neapărat la Constantin. Pe de altă parte, pe 12 iunie este programat următorul termen în procesul în care Constantin şi oamenii săi cer anularea Congresului ALDE în urma căruia Tăriceanu a fost ales preşedinte unic al parti­dului. „Dacă vom obține câștig de cauză în instanță și Congresul va fi anulat, vom încerca să reluăm discuțiile cu cei de la PLR și dorința mea este ca fuzi­unea să se anuleze și să revenim la situația anterioară, PC și PLR”, ne-a declarat un fost deputat PC.

Din punct de vedere doctrinar, ProRo­mânia va fi un partid de centru, care va promova valorile naționale, fără a cădea în extreme naţionaliste. Alături de Constantin s-a refugiat şi fosta organizaţie ALDE Iaşi

Tăriceanu: „Constantin e manelistul politicii româneşti”

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, l-a criticat în termeni duri pe Daniel Constantin pentru faptul că acesta a trecut de la conser­vatori la liberali, iar acum către un nou partid naționalist, preşedintele Senatului afirmând că asta înseamnă „să n-ai niciun fel de principii în viață”. „El este manelistul politicii româneşti. Dacă vreţi să faceţi politică serioasă şi pe termen lung, vă spun eu: nici nu ascultaţi manele, nici nu cântaţi manele, învăţaţi să cântaţi după note şi după note liberale”, a atacat Tăriceanu. La rândul său, Constantin a spus că Tăriceanu transformă ALDE în pro-priul PFA (persoană fizică autorizată) şi că va sacrifica partidul pentru a candida la alegerile prezidenţiale din 2019.

Subiecte în articol: daniel constantin
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri