O societate din Budapesta a primit, fără licitație, un contract de peste o jumătate de milion de euro de la Compania Națională Imprimeria Națională, pentru a livra dreptul de utilizare a elementelor necesare în producția pașapoartelor românești. Contractul a fost atribuit prin negociere directă, invocându-se faptul că serviciile nu pot fi furnizate decât de această firmă ungurească.
Potrivit unui anunț publicat pe SEAP, în data de 13 aprilie, Compania Națională Imprimeria Naională SA a atribuit societății Jura Trade KFT, cu sediul în Budapesta, contractul cu numărul 147, prin care autoritatea de stat de la București urmează să achiziționeze dreptul de utilizare a elementelor necesare în producția pașapoartelor românești. Este vorba despre elementele numite “Informație Constantă Invizibilă (ICI)”.
Drepturile de utilizare a acestor elemente de producere vizează 1.600.000 de documente de călătorie care urmează a fi fabricate în România, documente valabile de la semnarea contractului de către ambele părți contractante (Imprimeria Națională din România, respectiv compania din Ungaria). Contractul se referă la utilizarea elementului ICI pentru producția celor 1.600.000 de documente de călătorie care se estimează că vor fi tipărite până cel târziu în data de 31 decembrie anul viitor.
O singură ofertă
Potrivit aceluiași anunț de atribuire, contractul nu a fost supus unei licitații, Imprimeria Națională alegând să negocieze direct cu Jura Trade KFT, invocând drept justificare faptul că lucrările, produsele sau serviciile solicitate pot fi furnizate doar de un anumit ofertant, din motive tehnice. Însă, chiar și așa, criteriul de atribuire a prevăzut prețul cel mai scăzut.
Valoarea inițială estimată a achiziției a fost de 2.184.000 de lei fără TVA, apoi a scăzut la 2.080.000 de lei (464.000 de euro fără TVA), oferta finală făcută de compania maghiară fiind de 2.011.200 de lei fără TVA, adică 2.512.328 lei cu TVA inclus (558.295 de euro). Jura Trade KFT a depus singura ofertă, care a și fost declarată admisibilă și câștigătoare.
Din datele existente, societatea maghiară Jura Trade KFT, care a primit acest contract de la Imprimeria Naţională din România, nu a mai derulat nicio altă afacere publică în țara noastră.
Conform Imprimeriei Naţionale, pagina de date a pașaportului românesc este executată din policarbonat cu cip și conține mai multe elemente de securitate. Cea mai importantă componentă este introducerea cipului de stocare care include toate datele personale existente în zona personalizată.
În România, se eliberează patru tipuri de pașapoarte. Este vorba despre pașaportul clasic, simplu, pașaportul diplomatic, pașaportul electronic de serviciu și pașaportul electronic pentru persoane fără cetățenie. Pe site-ul Imprimeriei Naționale se arată că pașapoartele sunt produse în totalitate de către această instituţie, în capacități proprii de producție, și sunt personalizate la Direcția Generală de Pașapoarte din MAI.
Pentru această achiziție nu a fost organizată o licitație. Asta, deoarece Imprimeria Naţională susține că firma din Ungaria este singura care poate furniza serviciile cerute, din motive tehnice.