Jurnalul.ro Ştiri Observator Paște catolic 2024. Mesajul Arhiepiscopului Mitropolit romano-catolic Aurel Percă: Învierea luminează și zonele întunecate ale lumii în care trăim

Paște catolic 2024. Mesajul Arhiepiscopului Mitropolit romano-catolic Aurel Percă: Învierea luminează și zonele întunecate ale lumii în care trăim

de Redacția Jurnalul    |   

Cântarea de bucurie (...) pe care Biserica o proclamă astăzi contrastează încă cu lamentațiile și strigătele care provin din atâtea situații dureroase care devin tot mai frecvente în lume și aproape de noi, arată Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de București, IPS Aurel Percă.

În Scrisoarea Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2024, publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Roman-Catolice de București, IPS Aurel Percă spune că Paștele „oferă ocazia de a trăi bucuria Învierii lui Cristos cu credință reînnoită”.

„Învierea lui Cristos nu este rodul unor speculații sau al unei experiențe mistice, ci este un eveniment, un fapt care transcende cu siguranță istoria, dar care are loc într-un moment precis al istoriei, lăsând asupra ei o amprentă de neșters. Este un semn care continuă să marcheze Biserica, pentru a o conduce prin istorie. Iată de ce astăzi comunitatea ucenicilor misionari ai lui Cristos rupe tăcerea morții pentru a face loc cântării de bucurie pascală Aleluia, Cristos a înviat! Din păcate, însă, cântarea de bucurie, Aleluia pascală pe care Biserica o proclamă astăzi contrastează încă cu lamentațiile și strigătele care provin din atâtea situații dureroase care devin tot mai frecvente în lume și aproape de noi: războaiele, violența, corupția, nedreptatea, nesiguranța, inegalitatea, marginalizarea și sărăcia”, afirmă Arhiepiscopul Mitropolit.

IPS Aurel Percă arată însă că, la sărbătoarea Învierii, anunțul îngerului către femei răsună din nou în Biserica din întreaga lume și pentru fiecare dintre noi: „Nu vă temeți! Știu că îl căutați pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis!”, ceea ce este un motiv de speranță și de bucurie.

„Acesta este punctul culminant al Evangheliei, este Vestea cea bună prin excelență: Isus, cel răstignit, a înviat! Acest eveniment este baza credinței și a speranței noastre: dacă Cristos nu ar fi înviat, creștinismul și-ar pierde valoarea; întreaga misiune a Bisericii s-ar epuiza, pentru că de acolo, de la Înviere, a pornit și reîncepe mereu misiunea ei. Mesajul pe care creștinii îl aduc lumii este acesta: Isus, Iubirea întrupată, a murit pe cruce pentru păcatele noastre, dar Dumnezeu Tatăl l-a înviat și l-a făcut Domn al vieții și al morții. În Isus, Iubirea a triumfat asupra urii, mila asupra păcatului, binele asupra răului, adevărul asupra minciunii, viața asupra morții. În orice situație umană, marcată de fragilitate, de păcat și de moarte, Vestea cea Bună a Învierii nu este doar un cuvânt, ci o mărturie de iubire gratuită și fidelă: este ieșirea din sine pentru a-l întâlni pe celălalt, înseamnă a fi aproape de cei răniți în viața lor, înseamnă a împărtăși cu cei lipsiți cele necesare, înseamnă a rămâne aproape de cei bolnavi sau bătrâni sau cei excluși…”, se mai arată în Scrisoarea Pastorală.

IPS Aurel Percă amintește că Isus Cristos a murit și a înviat tocmai pentru a ne aduce pacea și a ne lumina cu Adevărul: „A murit din cauza păcatelor de astăzi și a înviat pentru a răscumpăra istoria noastră”.

„Vestirea Învierii Domnului luminează și zonele întunecate ale lumii în care trăim. Căci în mijlocul nemulțumirilor și al neputinței față de destrămarea societății noastre și a valorilor noastre, față de încălcarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane, față de lipsa administrării dreptății și a responsabilității, Învierea lui Cristos este un motiv de speranță. Dacă omul îl îndepărtează pe Cristos și Învierea sa din viața sa, el nu mai are nici o ieșire din situațiile grele, iar toată speranța lui ar fi iluzorie. Într-adevăr, dacă Cristos nu ar fi înviat,

„Probleme vor rămâne, chiar și după sărbătoare; dar ceva se întâmplă. După întâlnirea noastră cu Cristos, Domnul răstignit și înviat, sper că devenim diferiți: să fie mai multă lumină în noi și în jurul nostru, mai multă pace, mai multă speranță, mai multă bucurie, mai multă bunătate, mai multă răbdare, mai multă interconectare cu semenii noștri, mai multă coresponsabilitate și solidaritate….De aceea, dragi frați și surori, să deschidem ușa inimilor noastre lui Cristos cel Înviat, pentru creșterea Împărăției lui Dumnezeu printre noi, în Arhidieceza noastră și în Biserica din țara noastră; pentru sfințirea și mântuirea noastră, pentru un viitor luminos. Atunci acest Paște va fi cu adevărat plin de bucurie, fericit și binecuvântat”, se mai spune în Scrisoarea Pastorală.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri