Este vorba despre 19 spații ale S.A.I.F.I, pe care le va avea în grijă pentru trei luni, în baza unui contract atribuit la finalul lunii trecute, după ce licitația organizată având același obiect a fost anulată, în data de 2 februarie. Mihaela Neagu, o apropiată a fostului ministru al Tineretului Monica Iacob Ridzi, se află în cercul de interese al grupării de afaceriști Robert Ionescu – Simona Ciulavu, protagoniști ai dosarului UNIFARM.
În 28 martie, Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS), prin S.A.I.F.I., a contractat servicii de curățenie la imobilele administrate de această sucursală, pentru o perioadă de trei luni. Însă pentru această operațiune RA-APPS nu a organizat nicio licitație deschisă sau vreo procedură de selecție de oferte. În baza criteriului prețului cel mai scăzut, autoritatea contractantă a atribuit contractul în mod direct, fără publicarea prealabilă a unei invitații la vreo procedură concurențială de ofertare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Astfel, a fost semnat, în aceeași zi, contractul nr. 493/2022, în valoare de 963.696,84 de lei fără TVA (1.146.799,2 lei cu TVA inclusă), firma adjudecătoare fiind SC Libro Events SRL.
Justificarea atribuirii directe
Potrivit RA-APPS, justificarea alegerii procedurii negocierii fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare este aceea că „nu a fost depusă nicio ofertă sau vreo cerere de participare ca răspuns la o licitație deschisă”. Potrivit autorității contractante, pentru procedura având ca obiect „servicii de curățenie la imobilele administrate de S.A.I.F.I s-a publicat un anunț de participare în SEAP încă din data de 10 septembrie 2021, pentru organizarea unei licitații”. Însă la data de 2 februarie 2022, această licitație a fost anulată, deoarece au fost primite numai oferte inacceptabile sau neconforme.
„Este necesară încheierea contractului cu SC Libro Events SRL, având în vedere faptul că în prezent este încheiat contractul de prestări servicii cu nr. 1523/11.11.2019, schimbarea contractantului fiind imposibilă, având în vedere numărul mare de imobile în care se prestează respectivele servicii și numărul de personal care trebuie pus la dispoziția autorității contractante”, precizează RA-APPS în documentația de atribuire.
Firma, controlată de celebra Mihaela Neagu
SC Libro Events SRL este o companie patronată de Mihaela Elena Neagu, cea care a gestionat, în cursul anului 2006, Hotelul Sport din cadrul Complexului Sportiv „Lia Manoliu”, fiind, ulterior, demisă, după ce poliţia a descoperit că aceasta şi-a falsificat cartea de muncă, în care a menţionat în mod nereal că deţine calificarea de recepţioner.
După ce PDL a ajuns la putere, Mihaela Elena Neagu a fost propulsată în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia, entitate aflată la vremea respectivă în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Tineret şi Sport. Presa dezvăluia faptul că propulsarea aici se datora faptului că Mihaela Neagu se afla în relaţii apropiate cu fostul ministru PDL al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi.
Legătura cu rețeaua Ionescu-Ciulavu din dosarul UNIFARM
Numele Mihaelei Neagu este însă strâns legat de o altă afacere celebră, derulată la vreme de pandemie. Este vorba despre SC Best Achiziții SRL, cea care a încheiat mai multe contracte cu ONAC pentru materiale de protecție sanitară sau pentru furnizarea de teste rapide de salivă în școli, chiar anul trecut și anul acesta.
Best Achiziții SRL a fost fondată în 18 septembrie 2013 de Mihaela Elena Neagu și de Antonio Marius Dobre. În 7 ianuarie 2016, asociatul Dobre părăsește structura acționariatului SC Best Achiziții SRL. În august 2018, în calitate de asociat unic, Mihaela Elena Neagu majorează capitalul social, de la 200 la 2.000 de lei, prin cooptarea lui Alexandru Vlad Mihai Cristescu, un tânăr despre care presa a scris, în urmă cu mai mulți ani, că este chiar fiul Mihaelei Neagu. Ulterior, Cristescu rămâne unicul asociat al acestei companii.
Ei bine, protagoniștii afacerilor cu măști și combinezoane din timpul pandemiei s-au reunit, la finalul anului trecut, în calitate de asociați în cadrul unei firme care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei și actual patron de firmă de securitate abonată la contracte cu statul (Akyle Security SRL), pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL, entitatea care a primit de la ONAC contractul privind testele de salivă.
Mai mult, Alexandru Vlad Mihai Cristescu, asociatul unic al SC Best Achiziții SRL, este partener cu Robert Ionescu și în compania SC Akyle Security SRL, alături de Constantin Pitcovici, tatăl fostului ofițer DGA Petru Pitcovici, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul lui Puiu Popoviciu. Iar legăturile dintre cei trei merg și mai departe, deoarece Simona Ciulavu este asociată cu Robert Ionescu în compania SC Global Eurobusiness Solutions SRL.
19 sedii de instituții care fac obiectul serviciilor de curățenie
„Jurnalul” a studiat Caietul de Sarcini scos de RA-APPS la licitația anulată în data de 2 februarie 2022, care avea ca obiect prestarea serviciilor adjudecate la finalul lunii trecute, fără licitație, de firma Mihaelei Neagu. Am aflat, astfel, că se cerea prestarea serviciilor de curățenie a spațiilor interioare, ștergerea prafului de pe mobilier, curățare, spălare, degresare și lustruire pardoseli, selectarea și ducerea gunoiului menajer la pubele, curățarea mochetelor, precum și spălarea, dezinfectarea și parfumarea grupurilor sanitare în 19 clădiri administrate de RA-APPS, prin Sucurala S.A.I.F.I.
Printre aceste clădiri, se află imobilele în care își au sediile Cancelaria Ambasadei Republicii Cipru, Agenția pentru Plăți și Inserție Socială a Municipiului București, ANRP, sediul DNA din Piața Walter Mărăcineanu, un sediu al PSD, Institutul European, Biroul Electoral Central, fostul Bloc ONT, Agenția Națională pentru Plăți și Inserție Socială Ilfov, Casa Presei Libere, Ministerul Fondurilor Europene, Agenția de Compensare pentru Achiziții de Tehnică Specială sau Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.