Jurnalul.ro Ştiri Social Patru români ucişi de gripă. Legătura dintre viroză şi infarct

Patru români ucişi de gripă. Legătura dintre viroză şi infarct

de Monica Cosac    |   

Un bărbat şi o femeie, ambii în vârstă de 40 de ani, şi-au pierdut viaţa din cauza gripei, în ultima săptămână, astfel că numărul victimelor din acest sezon a ajuns deja la patru. Până în prezent, sunt 89 de cazuri de gripă confirmate cu laboratorul, însă numărul îmbolnăvirilor creşte alarmant, de la o zi la alta. Medicii avertizează că virusul gripal crește considerabil riscul de moarte subită.

Potrivit ultimei raportări a specialiştilor în sănătate publică de la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), până acum, la nivel naţional, numărul total de infecţii respiratorii acute raportate, printre care se numără şi cazurile de gripă, a ajuns la 79.459.

„Au fost înregistrate două decese noi, ambele confirmate cu virus gripal tip A, subtip H1pdm09  (n.r. - virusul care se face vinovat de pandemia din 2009): bărbat în vârsta de 40 de ani, din judeţul Iaşi, având condiţii medicale pre-existente, dar nevaccinat anti-gripal; femeie în vârstă de 40 de ani, din judeţul Botosani, având condiţii medicale preexistente, dar nevaccinată anti-gripal”, potrivit specialiştilor în sănătate publică de la CNSCBT. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a SARI (Infecţii Respiratorii Acute Severe) şi până la data de 21.01.2018 au fost confirmate cu laboratorul 89 cazuri de gripă clinică.

Risc ridicat de moarte subită

Cercetătorii atrag atenţia că virusul gripal crește considerabil riscul de moarte subită, ceea ce confirmă necesitatea extinderii pe scară largă a vaccinării.

Un studiu publicat, zilele trecute, în New England Journal of Medicine (NEJM), relevă că persoanele care se îmbolnăvesc de gripă ar putea avea un risc de şase de ori mai mare de criză cardiacă în prima săptămână de manifestare a infecţiei.

Autorii studiului, citaţi de AFP, spun că riscul de atac de cord este foarte ridicat în special la vârstnicii infectaţi cu un virus gripal de tip B, precum şi la persoanele care supravieţuiseră unui infarct, iar primele şapte zile de gripă sunt cele mai periculoase în acest sens.

Specialiştii au ajuns la aceste concluzii în urma analizei a aproape 20.000 de cazuri de gripă la persoane adulte, confirmate de laboratoarele din Ontario, între 2009 şi 2014. Dintre aceşti pacienţi monitorizaţi, 332 au fost spitalizaţi în urma unui atac de cord în termen de un an de la manifestarea infecţiei cu virusul gripal.

Concluziile mai multor studi au demonstrat că există o legătură între gripă, crizele cardiace şi creşterea mortalităţii.

Subiecte în articol: gripă moarte romani
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri