Jurnalul.ro Tech Gadget Ce înseamnă „pebbling”? Beneficii pentru părinți și adolescenți. Atenție la riscuri

Ce înseamnă „pebbling”? Beneficii pentru părinți și adolescenți. Atenție la riscuri

„Pebbling” este un termen mai nou care presupune menținerea conexiunilor între adolescenți în mediul virtual.

Pebbling” este o practică digitală care presupune trimiterea de mesaje scurte și frecvente pe rețelele sociale, cum ar fi Snapchat, Instagram, TikTok sau alte platforme de mesagerie instantanee. Aceste mesaje, adesea constând dintr-un simplu salut, o poză sau un emoji, au rolul de a menține contactul constant între adolescenți, fără a implica o conversație profundă.

Acest lucru poate avea unele avantaje, potrivit experților. 

Adolescenții simt nevoia să mențină legăturile cu pritenii lor iar astăzi întâlnirile fizice în afara școlii sunt destul de rare. Astfel că își trimit mesaje scurte și dese, fără a avea ceva important de spus. 

Iată câteva dintre nevoile adolescenților:

1. Confirmare socială

Confirmarea socială și acceptarea sunt extrem de importante. „Pebbling”-ul poate fi o modalitate prin care tinerii își confirmă locul în grup și își consolidează relațiile. Faptul că primesc răspunsuri sau reacții rapide le oferă un sentiment de validare și apartenență.

2. Teama de a pierde ceva

Frica de a pierde ceva (Fear Of Missing Out – FOMO) este un factor major în comportamentul digital al adolescenților. Prin „pebbling”, ei se asigură că rămân la curent cu tot ce se întâmplă în cercul lor social.

3. Distracție fără implicare

Pentru mulți adolescenți, „pebbling”-ul este distractiv. Este o modalitate de a interacționa fără a se angaja în conversații lungi și complicate. Trimiterea de mesaje scurte și amuzante le oferă puțină bucurie. 

Beneficii pentru părinți

„Pebbling-ul”  poate fi o modalitate pentru părinți de a se conecta cu adolescenții lor într-un mod distractiv.

„Afecțiunea, sub orice formă, este un element vital pentru legături puternice cu adolescenții. Arată că îi vedeți și că vă pasă de ei. Un meme sau GIF bine ales poate fi o modalitate jucăușă de a arăta că vă gândiți la ei”, spune dr. Cameron Caswell, psiholog pentru adolescenți pentru parents.com 

Totodată, părinții pot folosi „pebbling-ul” ca oportunitate de a învăța și a se familiariza cu tehnologia și platformele de socializare pe care le utilizează copiii lor.

Atenție la riscurile pentru adolescenți

Deși „pebbling”-ul poate părea inofensiv, există câteva aspecte la care părinții trebuie să fie atenți. 

Poate încuraja relațiile superficiale, în care conexiunile nu sunt semnificative. Comunicarea frecventă dar superficială poate înlocui conversațiile autentice, esențiale pentru dezvoltarea relațiilor sănătoase.

Practicarea constantă a „pebbling”-ului poate încuraja dependența de tehnologie și rețele sociale. Adolescenții pot ajunge să petreacă prea mult timp pe dispozitivele lor, neglijând alte activități importante, cum ar fi studiul sau activitățile fizice, potrivit deparinti.ro.

Subiecte în articol: pebbling adolescenti
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri