Jurnalul.ro Ştiri Observator Pedeapsa capitală, cerută după Tragedia Caracal. „Legile Alexandra” au adunat peste 300.000 de semnături

Pedeapsa capitală, cerută după Tragedia Caracal. „Legile Alexandra” au adunat peste 300.000 de semnături

de Monica Cosac    |   

Cazul din Caracal a revoltat o ţară întreagă, iar reacţiile oamenilor nu au întârziat să apară. Mai multe petiţii online, care cer introducerea unor pedepse mai aspre pentru criminali şi violatori, au adunat sute de mii de semnături în doar câteva zile. Dacă în unele se cere castrarea chimică sau închisoarea pe viaţă, în altele se solicită măsuri radicale, precum „decapitarea”. Însă, cei mai mulţi semnatari (peste 174.000, până ieri) au optat pentru reintroducerea pedeapsei capitale. 

 

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în România imediat după Revoluție, în anul 1990, iar acum foarte mulți români regretă acest lucru. „Cerem modificare codului penal prin înăsprirea pedepselor pentru viol, pedofilie şi crimă. Modificarea articolului 218, (1) introducerea pedepsei de 25-50 de ani de închisoare pentru viol, în loc de (3-10 ani) de închisoare, cât este în prezentul cod şi pedeapsa cu moartea pentru crime odioase comise de criminali care nu mai pot fi reintegraţi în societate”, se arată într-o petiţie intitulată „Semnează pentru reintroducerea pedepsei cu moartea”, cu care, până ieri, au fost de acord cel puţin 174.300 de oameni.

O altă petiţie, lansată în mediul virtual tot pe 26 iulie, ca şi prima, cere „Pedeapsă prin castrare chimică pentru pedofili şi violatori” şi a fost semnată de aproape 110.000 de români. „Cerem Guvernului României şi Preşedintelui acestei ţări să introducă prin lege pedepsirea prin injecţie (castrare chimica) a pedofililor şi violatorilor, care au o pedeapsă mult prea blândă în raport cu fapta”, scrie iniţiatorul acesteia.

Cea mai recentă petiţie, denumită „Legea Alexandra”, a fost iniţiată pe 28 iulie şi a adunat peste 37.000 de semnături. Aceasta cere „introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață, fără posibilitatea eliberării condiționate, pentru infracțiuni grave precum viol și crimă, înfăptuite asupra copiilor și femeilor însărcinate”.

Sunt, însă, şi peste 17.400 de oameni care consideră că pedeapsa cu moartea e prea puţin pentru „criminalul care a ucis-o cu sânge rece pe Alexandra” şi solicită autorităţilor ca, în astfel de cazuri, să introducă „decapitarea”. „Astfel de oameni nu mai merită să trăiască, așa că haideți să ne unim și să cerem pedeapsa cu decapitarea pentru acel nenorocit care a distrus viața unei adolescente care avea tot viitorul în față”, scriu iniţiatorii.

 

Aproape 19.000 de deţinuţi, eliberaţi

În perioada august 2017- iunie 2019, 18.849  de deținuți au fost eliberați în baza recursului compensatoriu, după cum reiese din datele transmise Ministerului Justiției de către Administrața Națională a Penitenciarelor. Dintre aceștia, 840 erau condamnați pentru omor, 73 pentru omor calificat, 191 pentru trafic de minori și 566 pentru viol. Din păcate, 1.300 au recidivat și s-au întors în penitenciar. Dintre aceştia, 39 aveau condamnări pentru viol, 7 pentru trafic de persoane și 186 pentru tâlhării.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri