Jurnalul.ro Ştiri Locale Pelerinajul de la Iași: Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Pelerinajul de la Iași: Zeci de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

UPDATE 3 Zeci de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale sâmbătă, în timpul pelerinajului de la Iași. Până în prezent, prin fața raclei cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au trecut aproape 22.000 de oameni.

Potrivit organizatorilor, 49 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza unor amețeli, dureri abdominale, dar și crize de hipertensiune arteriala și hipoglicemie. Trei persoane au fost transportate la spital.

Sâmbătă, la ora 17.00, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași se aflau aproximativ 9.500 de oameni. Până în prezent, prin fața raclei au trecut aproape 22.000 de oameni.

Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie. Dacă numărul de pelerini va fi mare în ultima zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până când procesiunea va putea fi organizată în interior.

Reprezentanții grupării de jandarmi din Bacău, care asigură ordinea în timpul manifestărilor, susțim că autorităţile se aşteaptă la peste 300.000 de pelerini în total.

UPDATE 2 Peste 12.000 de pelerini așteaptă în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.Potrivit organizatorilor, sâmbătă, la ora 15.00, în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași se află aproxumativ 12.500 de oameni. Până în prezent, prin fața raclei au trecut aproape 17.000 de oameni.

Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie.

Dacă numărul de pelerini va fi mare în ultima zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior.

Potrivit grupării de jandarmi din Bacău, care asigură ordinea în timpul manifestărilor, autorităţile se aşteaptă la peste 300.000 de pelerini în total.

UPDATE 1 Peste 6.000 de pelerini se află în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași pentru a se închina la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.Racla Sfintei Cuvioase Parascheva va rămâne afară timp de o săptămână, până sâmbătă, 15 octombrie.

Dacă numărul de pelerini va fi mare în ultima zi a pelerinajului, așezarea sfintelor moaște în Catedrala Mitropolitană va fi amânată până ce numărul credincioșilor va fi suficient pentru a putea fi gestionat în interior.

Potrivit Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, care se ocupă de ordine în timpul manifestărilor, autorităţile se aşteaptă la peste 300.000 de pelerini în total.

Știre inițială: Mii de credincioși din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

În jurul orei 6,00, un sobor de preoţi, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune. Ulterior, aceasta a fost apoi depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane. Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie.

La procesiune au luat parte mii de pelerini. Majoritatea acestora au venit la Iaşi încă de vineri dimineaţă şi s-au aşezat la rând în aşteptarea momentului în care se vor închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Mulţi dintre credincioşi sunt din Voluntari, în cursul acestei zile urmând să ajungă la Iaşi 120 de autocare din această localitate.

Pelerinii care vor merge în aceste zile pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sf. Paisie de la Neamţ. Moaştele au fost aduse la Iaşi încă de vineri seară, de la Mănăstirea Neamţ, special pentru pelerinii care vin la prăznuirea hramului Sf. Cuvioase Parascheva.

Potrivit tradiţiei, raclele cu moaştele celor doi sfinţi vor fi scoase duminică seară din Curtea Mitropoliei şi purtate în procesiunea ''Calea sfinţilor'' pe străzile din centrul Iaşiului, după care vor fi reaşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei Mitropolitane. Raclele sfinţilor vor rămâne aici până pe 15 octombrie, până când se vor închina toţi pelerinii sosiţi la Iaşi de hramul Sf. Cuvioase Parascheva.

Cunoscută şi sub numele de Sfânta Vineri, Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, astăzi Capul Kaliacra din Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în prima jumătate a secolului al XI-lea. Tradiţia spune că şi-a împărţit hainele şi hrana cu săracii, deşi era mustrată de părinţii ei. După moartea acestora, Parascheva a renunţat la avere şi a părăsit casa părintească pentru a intra în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici, unde a rămas până la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul său natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani, în post şi rugăciune.

Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserică din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, pe 13 iunie, voievodul Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii ''Sfinţii Trei Ierarhi''.

Racla Sfintei Parascheva a fost mutată în Catedrala Mitropolitană la sfârşitul secolului al XIX-lea, în 1888, după ce moaştele au scăpat neatinse din incendiul de la Biserica ''Trei Ierarhi".

În prezent, moaştele Cuvioasei Parascheva se află la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Deşi Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în întreaga Patriarhie Română, ea este considerată ocrotitoarea Moldovei, dar şi a celor năpăstuiţi.

Canonizarea Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1955. Tot atunci a fost stabilită şi data de prăznuire a Sfintei Parascheva, pe 14 octombrie. 

 

Procesiunea Sfanta Paraschiva

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri