Jurnalul.ro Ştiri Externe Pensionarii germani se mută în Ungaria lui Viktor Orban, atrași de costurile mici și politicile anti-imigrație

Pensionarii germani se mută în Ungaria lui Viktor Orban, atrași de costurile mici și politicile anti-imigrație

de Redacția Jurnalul    |   

Tot mai mulți germani, în special pensionari, își părăsesc țara pentru a se stabili în Ungaria, unde găsesc nu doar prețuri mai mici la case și un cost al vieții redus, ci și un mediu politic pe care îl consideră mai apropiat de viziunea lor.

Datele oficiale arată că în 2022 trăiau în Ungaria aproximativ 22.100 de germani, jumătate dintre ei având peste 60 de ani. Numărul noilor veniți a atins un vârf în 2021, când 4.036 de germani s-au mutat în țara vecină, informează Reuters.

Andre Iwan, în vârstă de 55 de ani, este unul dintre ei. Împreună cu soția sa, s-a mutat recent într-un sat de lângă Lacul Balaton, după ce a cumpărat terenul încă din 1998. Decizia de a părăsi estul Germaniei a fost grăbită, spune el, de taxele mari și de politicile de imigrație începute în 2015 de fosta cancelară Angela Merkel, când Germania a primit peste un milion de migranți.

„Pentru ei, Ungaria este o țară sigură", explică Monika Varadi, sociolog la Centrul pentru Studii Economice și Regionale HUN-REN din Ungaria. „Pot trăi aici destul de ieftin, pot găsi locuințe și spun că nu există migranți... Ei percep situația din Germania ca pe o criză".

Experții atrag însă atenția că realitatea nu confirmă toate aceste percepții. Ratele criminalității sunt similare în cele două țări, iar sondajele arată că Ungaria are, la fel ca Germania, unul dintre cele mai scăzute niveluri de satisfacție în viață din Europa.

Kristof Szombati, antropolog la Universitatea Humboldt din Berlin, subliniază că imaginea Ungariei ca alternativă la liberalismul occidental, promovată intens de guvernul Orban și preluată de mass-media de extremă dreaptă din Europa, reprezintă un factor de atracție pentru unii germani.

Totuși, în timp ce mii de germani se mută în Ungaria, sute de mii de maghiari fac drumul invers, pentru a studia sau lucra în Germania, una dintre cele mai puternice economii europene.

(sursa: Mediafax)

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri