Jurnalul.ro Special Anchete Pentru Cocoş, primele şase au fost toate norocoase. Un apropiat al Elenei Udrea a supralicitat

Pentru Cocoş, primele şase au fost toate norocoase. Un apropiat al Elenei Udrea a supralicitat

de Ion Alexandru    |   

Afaceristul piteștean Roland Rovența, apropiat al Elenei Udrea, care a oferit prețul maxim pentru spațiile comerciale confiscate de statul român de la Dorin Cocoș, deține o cooperativă de credit și mai multe afaceri din zona comerțului cu piese pentru autoturisme. După ce va achita prețul convenit la momentul adjudecării licitației, Rovența va deveni proprietar al câtorva spații comerciale din București unde, în acest moment, funcționează sediile unor bănci, dar și un lanț cunoscut de supermarketuri, precum și o sală de jocuri de noroc. ANAF a scos la vânzare 14 spații comerciale, sechestrate de DNA în dosarul “Microsoft 1”, iar prețul total de pornire a licitațiilor aproape că bate “tanda pe manda” prejudiciul reținut de procurori în sarcina fostului soț al Elenei Udrea. În acest fel, Dorin Cocoș poate rămâne, după ieșirea din pușcărie, liniștit drept proprietar al hotelurilor Euro Hotels International și Griviţa, dar și al imobilelor pe care le deține în Capitală.

 

Partea de prejudiciu reținută în sarcina lui Dorin Cocoș, prin sentinţa definitivă în urma căreia afaceristul a fost condamnat, definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiţie, la doi ani și patru luni de închisoare, în Dosarul “Microsoft” se ridică la suma de 3.700.000 de euro. ANAF a recuperat, dintr-un foc, la sfârșitul săptămânii trecute, 1,8 milioane de euro.

 

Fiscul a cerut puţin, dar a primit mult

“Mărunțișul” din care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a adunat aproape jumătate din acest prejudiciu vine din vânzarea, la licitație, a șase din cele 14 de spații comerciale amplasate la parterul unor blocuri din Capitală, pe care Dorin Cocoș le deținea în proprietate la momentul la care împotriva sa a fost începută urmărirea penală în Dosarul “Microsoft”.

Astfel, în 17 august 2017, ANAF, prin Direcția Generală Executări Silite Cazuri Speciale a organizat prima licitație pentru valorificarea a șase astfel de spații comerciale, confiscate în dosarul penal, unde DNA este înscrisă la cartea funciară cu două ipoteci legale, aferente a două ordonanțe emise de procurorul de caz, una în decembrie 2014 și cea de-a doua în ianuarie 2015.

Deși, în alte cazuri în care statul sau executorii judecătorești încearcă să valorifice bunurile imobile pentru recuperarea prejudiciilor în dosarele penale, dar și în spețe civile, vânzările se dovedesc mult prea anevoioase, iar sumele rezultate în urma reluării, de multe ori, a procedurilor, sunt mult mai mici decât prețul de pornire, de această dată tranzaciile s-au parafat la prima strigare iar ANAF a obținut un preț mult mai mare decât cel pe care îl preconizase.

În legătură cu cele șase spații comerciale scoase la vânzare săptămâna trecută, ANAF a menținat o evaluare totală a acestora de 4.536.308 lei și a plecat la licitație cu un preț de pornire total de 5.252.702 lei. Pentru ca, la final, cineva să liciteze pentru aceste spații aproape dublu decât evaluarea inițială a ANAF, respectiv 8.097.402 lei.

 

Magazine la parterul unor blocuri din Sectorul 2

Cumpărătorul care a oferit acest preț se numește Roland Rovența și este, potrivit informațiilor din presă, un apropiat al fostei soții a lui Dorin Cocoș, Elena Udrea. Acesta a reușit, practic, să-și bată toți competitorii înscriși la licitația ANAF (și nu puțini la număr). Pentru a intra, concret, în posesia “cumpărăturilor” făcute, Rovena are la dispoziție un termen de cinci zile lucrătoare pentru a achita prețul cash la Trezoreria Statului sau prin virament bancar. Tranzacțiile imobiliare de acest fel sunt scutite de TVA.

Primul spațiu comercial achiziționat astfel de prietenul fostei blonde de la Cotroceni este amplasat la parterul Blocului 39, din Șoseaua Ștefan Cel Mare nr. 56, Sector 2. Este vorba despre o suprafață totală de 113,52 metri pătrați, compus din spațiu de vânzare și depozit, la care se adaugă o cotă indiviză de teren de 11,01 metri pătrați. Pe acest spațiu comercial, există, ca sarcini, o ipotecă instituită de DNA în 26 ianuarie 2015 și un contract de închiriere, la care se adaugă un act adițional, încheiate pe o perioadă de zece ani, de la data de 20 iunie 2012, în favoarea SC Mega Image SRL. Evaluarea ANAF a acestui spațiu a fost de 695.702 lei, iar prețul de la care a pornit licitația a fost de 900.000 de lei. Au participat 18 ofertanți, iar prețul de adjudecare s-a ridicat la 1.620.000 de lei.

Al doilea spațiu este situat la parterul Bocului 28, din Șoseaua Ștefan Cel Mare nr. 56, Sector 2. Este vorba de un spațiu de vânzare de 62,39 metri pătrați, de un depozit de 47,64 metri pătrați, la care se adaugă alte spații de 4,32 metri pătrați și o cotă indiviză de teren de 12.01 metri pătrați. Pe această proprietate există , ca sarcini, ipoteca instituită de DNA în ianuarie 2015 și un contract de închiriere, încheiat în 1 iulie 2013, valabil până în 30 iunie 2018, în favoarea SC S.I.E.P.C.O.F.A.R. SA. Valoarea inițială a imobilului a fost de 707.517 lei, iar prețul de pornire al licitației a fost de 900.000 de lei. Din cele 19 oferte depuse, doar una a fost și cea câștigătoare și s-a ridicat la 1.575.000 de lei.

Al treilea spațiu cumpărat de Roland Rovența este amplasat tot pe Șoseaua Ștefan Cel Mare, la numărul 5, la parterul Blocului 6. Este vorba despre un spațiu de 52,08 metri pătrați, la care se adaugă un teren de 7,5 metri pătrați, pe care este instituită doar ipoteca DNA. Valoarea inițială a acestui spațiu a fost de 340.800 de lei, iar prețul de pornire s-a ridicat la 450.000 de lei. Pentru el s-au bătut 17 ofertanți, iar preţul de adjdecare a fost de 877.500 de lei.

Al patrulea spațiu este situat în Bulevardul Basarabia, la nr. 55, la parterul Blocului M22. Proprietatea, constând în magazin, depozit și un teren aferent, este grevată doar de ipoteca instituită de DNA în ianuarie 2015. Valoarea inițială a spațiului a fost de 900.800 de lei, iar prețul de pornire, pentru care s-au bătut patru ofertanți, s-a ridicat la 1.100.000 de lei. Valoarea de adjudecare a fost de 1.815.000 de lei.

A cincea proprietate confiscată de la Dorin Cocoș este un spațiu comercial, în suprafață totală de 119,11 metri pătrați amplasat la parterul Blocului 4, din Strada Poiana cu Aluni nr. 1, Sector 2. Valoarea inițială a imobilului a fost de 500.787 lei, iar prețul de pornire al licitației a fost stabili de ANAF la 512.000 de lei. Au fost doar două oferte, prietenul Elenei Udrea făcând-o pe cea câștigătoare, de 819.000 de lei.

Ultimul spațiu adjudecat, săptămâna trecută, este un magazine de 145,83 metri pătrați, situat pe Șoseaua Iancului, nr. 53, la parterul Blocului 102. Roland Rovenșa a fost singurul ofertant. În cazul acestui imobil, prețul evaluat cel de pornire și prețul adjudecat au coincis, la suma de 1.390.702 lei. Pe acest spațiu este instituită ipoteca DNA.

 

Cine este salvatorul lui Cocoș

Roland Rovența este un prosper om de afaceri din Pitești, care derulează business-uri diverse. Una dintre principalele afaceri ale acestuia se numește Societatea de Credit pentru Fiecare IFN SA, cu sediul în București, companie pe care o deține împreună cu un anume Sergiu Florin Roșca. Societatea de credit, care administrează și produsul denumit “Happy Credit”, deține un punct de lucru în apropierea unuia dintre hotelurile lui Dorin Cocoș, amplasat lângă Arcul de Triumf, pe Bulevardul Mareșal Averescu, din sectorul 1 al Capitalei.

O altă afacere a personajului care a preluat șase spații comerciale ce au aparținut lui Dorin Cocoș se numește SC RO SRL. Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registruli Comerțului (ONRC), în 25 mai 2005, compania era deținută, în proporție de 94,034%, de către offshore-ul Joygate Limited, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, căsuță poștală reprezentată de Roland Rovența. În subsidiar, acesta din urmă mai deținea, pe persoană fizică, un procent de 4,9493% din acțiunile SC RO SRL, iar o anume Grațiela Rovența, domiciliată în Sectorul 1, deținea 1%. Restul de 0,017% era deținut de SC Ro Group International SA Pitești, companie care se ocupă cu comercializarea de accesorii pentru autoturisme.

În mai 2015, Roland Rovența a preluat de la offshore-ul Joygate Limited toate acțiunile deţinute la SC RO SRL, devenind, astfel, acționar majoritar cu 98,283 %.

Omul de afaceri a ai deținut, la Pitești, o altă companie denumită SC D.T. Auto Tires SRL, împreună cu o anume Daniela Teodorescu. În 20 iulie 2016, cei doi au decis să reia activitatea companiei, pentru ca, în cele din urmă, în 25 iulie anul trecut, asociații să dispună dizolvarea societății, cu menţiunea că entitatea nu deținea nici active, nici pasive.

 

Lista proprietăților lui Cocoș cumpărate de la stat de Rovența, urmează o nouă tranşă

Alte opt spații vor fi vândute la sfârșitul lunii

Iată cum, doar din vânzarea către Roland Rovența a șase, din cele 14 spații comerciale, ANAF a reușit să “strângă” 1,8 milioane de euro din cele 3,96 miliane de euro cât este valoarea prejudiciului reținut în sarcina lui Dorin Cocoș.

Fostul soț al Elenei Udrea are toate șansele să scape basma curată din acest punct de vedere în 22, respectiv 24 august 2017, când ANAF urmează să organizeze alte două licitații pentru vânzarea altor opt spații comerciale sechestrate în Dosarul “Microsoft”.

Este vorba despre un spațiu denumit “Corp 2”, în suprafață de 78,98 metri pătrați, amplasat la parterul Blocului  din Șoseaua Pantelimon nr. 291. Prețul de pornire se ridică la 678.365 de lei, proprietatea fiind grevată de ipoteca instituită de DNA în ianuarie 2015 și de un contract de închiriere încheiat în 1 iulie 2013, valabil până în 30 iunie 2018, cu Romanian International Bank SA. Un alt magazin ce urmează să fie scos la licitație este clădirea numită “Corp 5”, de la aceeaşi adresă, în suprafață de 70,23 metri pătrați. Prețul de pornire este de 668.536 de lei, imobilul fiind ipotecat de DNA.

La acestea e mai adaugă un spațiu comercial de 212,32 metri pătrați amplasat pe Șoseaua Colentina, la numărul 56, la parterul Blocului 100. Cu un preț de pornire de 885,967 lei, imobilul este ipotecat de DNA și aici funcționează sediul SC Max Bet Jocuri Electronice SRL, în baza unui contract de închiriere încheiat în 1 iulie 2013, valabil până la data de 30 iunie 2018.

Pe 24 august va fi organizată o licitație pentru vânzarea unui alt spațiu, amplasat pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 188, la parterul Blocului C. Prețul de pornire este de 1.241.408 lei. Tot atunci va fi scos la vânzare și spațiul denumit “Unitatea 148”, constând într-o clădire de 129,32 metri pătrați, amplasată pe Bulevardul 1 Decembrie nr. 41, la parterul Blocului P108. Prețul de pornire se ridică la 876.586 de lei.

Ultimele spații ce urmează a fi vândute de ANAF sunt amplasate în Șoseaua Mihai Bravu, pe Calea Văcărești și pe strada Mărgeanului. Primul are un preț de pornire de 642.386 de lei, al doilea de 490.125 de lei, iar ultimul are un preț de plecare de la 825.859 de lei. La acesta din urmă funcționează un sediu al firmei SC Zeița Frumuseții SRL, care a închiriat spațiul până în 30 iunie 2019.

 

Un calcul simplu arată că dacă și aceste ultime spații comerciale vor fi vândute de ANAF, datoria lui Cocoș către stat aproape că ar dispărea. La cele 1,8 milioane de euro rezultate din vânzările de săptămâna tecută, se pot adăuga alte 1,4 milioane de euro, astfel încât diferența de achitat ar rămâne undeva sub 500.000 de euro. Asta, dacă luăm în calcul doar prețurile de pornire ale licitațiilor.

 

Vrea să scape de puşcărie

Judecătoria Sectorului 4 a respins, miercurea trecută, cererea de eliberare condiționată a omului de afaceri Dorin Cocoș, care execută la Penitenciarul Jilava o pedeapsă de doi ani și patru luni închisoare primită în dosarul "Microsoft".  Instanța a stabilit că Dorin Cocoș poate face o nouă cerere de eliberare condiționată pe 1 noiembrie 2017.

"Respinge ca nefondată propunerea de liberare condiționată privind pe petentul condamnat Cocoș Dorin, în prezent încarcerat în Penitenciarul București — Jilava. Fixează termen de reiterare a cererii la data de 01.11.2017. În baza art. 275 alin. 3 din Cod procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Măsura dispusă se comunică Administrației locului de deținere. Cu drept de contestație în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în hotărârea instanței.

Reamintim că, la data de 3 octombrie 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat definitiv pe Dorin Cocoș la 2 ani și 4 luni. În același dosar au mai fost condamnați fostul ministru Gabriel Sandu — 3 ani, fostul primar Gheorghe Ștefan — 6 ani, omul de afaceri Nicolae Dumitru — 2 ani și 4 luni.

 

4.536.308 lei este evaluarea celor șase imobile scoase, săptămâna trecută, la vânzare de ANAF. Prețul total de pornire a fost de 5.252.702 lei. Apropiatul Elenei Udrea, omul de afaceri Roland Rovența, a adjudecat spațiile comerciale cu 8.097.402 lei

 

Alte opt spații comerciale vor fi scoase la licitație pe 22, respective pe 24 august. Prețul total de pornire se ridică la 6,3 milioane de lei. În acest fel, Dorin Cocoș poate să-și achite prejudiciul, de 3,7 milioane de euro și să rămână cu restul proprietăților

 

Subiecte în articol: Elena Udrea Dorin Cocos
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri