Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile pepenelui galben asupra sănătății. Care sunt riscurile

Beneficiile pepenelui galben asupra sănătății. Care sunt riscurile

Pepenele galben are o aromă dulce și este bogat în substanțe nutritive. Are multă apă și puține calorii, ceea ce îl face potrivit în dietele de slăbit.

Acesta conține vitamina A, tiamină (vitamina B1), ribloflavină (vitamina B2), niacină (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6), folat (vitamina B9), vitamina C, vitamina E, vitamina K, magneziu, cupru, mangan, luteină, zeaxantină, zinc, potasiu, proteine, sodiu, fibre și alți carbohidrați.

Poate fi consumat ca atare sau pentru a prepara supă cremă, sucuri, salate, ceaiuri, smoothie-uri sau prăjituri.

Însă consumul excesiv de pepene galben poate afecta sănătatea rinichilor deoarece conține cantități mari de potasiu și poate provoca tulburări digestive, cum ar fi crampele stomacale sau diareea.

Iată care sunt beneficiile asupra sănătății:

1. Stresul oxidativ

Pepenele galben conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi ce pot provoca stres oxidativ și leziuni celulare. Poate contribui astfel la scăderea riscului de a dezvolta afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și artrita. Proprietățile sale antiinflamatoare pot combate stresul oxidativ de la nivelul articulațiilor și oaselor.

2. Sănătatea pielii

Pepenele galben poate menține sănătatea pielii deoarece conține vitaminele A și C. Vitamina A poate apărăpielea de efectele dăunătoare ale razelor soarelui iar vitamina C sprijină producția naturală de colagen.

Totodată, conține apă care ajută la hidratarea pielii, previne ridurile, menține elasticitatea și încetinește îmbătrânirea. Sucul de pepene galben poate fi aplicat pe eczeme sau arsuri. 

3. Tensiunea arterială și sănătatea inimii

Pepenele galben conține potasiu care ajută la scădere tensiunii arteriale și la menținerea sănătății sistemului cardiovascular. Vitamina C și colina au efecte benefice asupra sănătății inimii.

Acesta mai conține și adenozină care ajută la subțierea sângelui. 

Prezența folatului în compoziția acestuia poate contribui la scăderea riscului de atacuri de cord.

Conținutul de fibre poate ajuta la diminuarea nivelului de colesterol LDL, potrivit medicool.ro.

 

 

Subiecte în articol: pepene galben sanatate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri