Jurnalul.ro Auto Pericol pe șosele. Circa 200.000 de șoferi au peste 70 de ani „Mașina se transformă în armă dacă nu o mai pot controla”

Pericol pe șosele. Circa 200.000 de șoferi au peste 70 de ani „Mașina se transformă în armă dacă nu o mai pot controla”

Peste 200.000 de conducători auto au peste 70 de ani și nu se știe dacă mai au capacitatea de a conduce vehicule. Evaluarea medicală se face la 10 ani și este doar o formalitate.

O femeie din Târgu Jiu are nevoie de cadru metalic pentru a se deplasa însă a fost surprinsă în timp ce se urca la volan.  Medicii spun că femeia ar putea să nu mai aibă reflexe la fel de bune.

„Pacienţii nu mai au aceeași capacitate de a vedea, aceleași performaţe vizuale ca atunci când sunt tineri. Acelaşi lucru se întâmplă pe sistemul osteomuscular, pe sistemul nervos, şi atunci cumva înţelegem de ce totul se întâmplă mai încet”, spune dr. Daciana Toma.

Legislația în domeniul nu stipulează o limită maxmă  de vârstă pentru deţinerea unui permis de conducere. Carnetul trebuie reînnoit o dată la 10 ani. Tot atunci se face şi reevaluarea medicală.

„Sistemul are multe lipsuri. Pentru că, dacă verificarea medicală, fişa medicală, trebuie să o faci o dată la 10 ani, s-ar putea ca după un an după ce ai făcut această fişă medicală să ai o problemă medicală”, spune Titi Aur, specialist în conducere defensivă.

Mai mult, aceste reevaluări medicale nu sunt făcute mereu aşa cum ar trebui.

Poliţiştii din București şi din Ilfov au descoperit 3 clinici private care eliberau fise medicale necesare pentru reînnoirea permisului de conducere fără a face un control pacientului. Tot procesul dura mai puțin de 10 minute.

Deși polițiiștii observă că unii şoferi nu ar trebui să conducă, nu pot lua nicio măsură decât în baza unui document medical eliberat de un specialist.

„E clar că poliţiştii rutieri întâlnesc şoferii în trafic şi constată că nu văd bine, încearcă să se semneze procesul verbal şi se apropie foarte mult de el fără a avea ochelari de vedere. Sunt multe afecţiuni medicale la care noi nu avem acces, dar medicii de familie au acces”, spune Cosmin Andreica, preşedintele sindicatului Europol.

„Avem o problemă generală de sistem, de educaţie, de înţelegere. De a înţelege pericolul la care ne expunem când conducem. Maşina este o armă sau se transformă în armă dacă nu o mai pot controla”, a mai spus Titi Aur.

Comisia Europeană a propus schimbarea legislaţiei privindacordarea permisului de conducere. Se propune mărirea perioadei de valabilitate a carnetului la 15 ani. Însă persoanele care depăşesc vârsta de 70 de ani ar urma să primească un permis de conducere valabil doar câţiva ani pentru a încuraja reevaluarea medicală periodică, potrivit Antena3 CNN.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri