Jurnalul.ro Ştiri Observator Peste 50.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori de celule stem

Peste 50.000 de români s-au înscris ca potenţiali donatori de celule stem

Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, se poate înscrie online, de luni, în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

"În 2018, peste 7.000 de români s-au înscris în acest registru. De la înfiinţare, în aprilie 2013, 187 au fost transplantaţi cu celule stem de la donatori neînrudiţi. În prezent, în România, sunt 43 de pacienţi pe listele de aşteptare. Avem 57.000 de donatori înscrişi la registru. (...) Poate cifrele sunt mici, însă fiecare din aceşti 43 de pacienţi are o poveste de viaţă. (...) Aş vrea să fac un apel: donează pentru o şansă la viaţă! (...) Din păcate, sunt mulţi pacienţi pentru care transplantul de celule stem este ultima şansă", a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă, în contextul lansării campaniei de înscriere online în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

Ea a spus că din cele 187 de transplanturi de celule stem cu donatori neînrudiţi doar şapte persoane şi-au găsit compatibilităţi în România. 

Potrivit specialiştilor, pentru unul din doi români a cărui viaţă depinde de un transplant cu celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit nu există în registrele internaţionale donator compatibil. Creşterea numărului donatorilor înscrişi în Registrul din România va mări şansa de a salva mai mulţi pacienţi care suferă de cancer de sânge sau de alte boli hematologice grave. 

"Obiectivul nostru este de a ajunge la 100.000 de voluntari înscrişi, crescând astfel la 75% şansele celor care au nevoie de un donator compatibil", a afirmat dr. Aurora Dragomirişteanu, director general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. 

Conform statisticilor, mai puţin de 30% dintre pacienţi au un donator compatibil în familie, pentru restul de 70% singura şansă la viaţă fiind găsirea unui donator compatibil neînrudit, din registrele donatorilor de celule stem hematopoietice. 

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoitice a fost iniţiată de Asociaţia Internaţională a Donatorilor de Măduvă şi este celebrată în fiecare an la nivel internaţional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Scopul acestui demers este de a mulţumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscrişi în registrele din întreaga lume şi de a evidenţia cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice. 

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a marcat Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem în cadrul celei de a VII-a ediţii a campaniei "Donează o şansă la viaţă!", alăturându-se astfel registrelor din alte 55 de ţări care au sărbătorit această zi. Registrele din 55 de ţări numără împreună aproape 34 de milioane de potenţiali donatori. 

Campania "Donează o şansă la viaţă!" este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate "Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale". AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri