Sistemele informatice ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care gestionează sistemul medical din România, le dau din nou bătăi de cap doctorilor şi farmaciştilor. Reprezentanţii medicilor de familie spun că acestea au avut multe sincope de-a lungul timpului, „dar ceea ce se întâmplă în ultimele zile întrece orice imaginaţie”. Doctorii consideră că, în lipsa mentenanţei, problemele se vor agrava.
Din cauza blocajelor tot mai frecvente în funcţionarea sistemelor informatice, pacienţii aşteaptă ore întregi pentru a li se elibera o reţetă sau sunt reprogramaţi în alte zile, iar medicii se plâng că sunt nevoiţi să piardă nopţile pentru a introduce manual serviciile medicale şi reţetele în sistemul informatic.
“Pe lângă faptul că noi spunem că nimic nu merge, reclamăm zilnic la suport (n.r. – suportul tehnic acordat casele de asigurări de sănătate) şi ne umplem de tichete de răspuns, primim telefoane impertinente cum că noi suntem mincinoşi, că de fapt sistemul merge, pe lângă faptul că am ajuns să ieşim cum ies cârtiţele noaptea pe net să ne putem valida serviciile ca să nu pierdem şi bruma de mărunţiş pe care ne-o zvârle sistemul drept plată, (…) mai nou, altă belea cât casa. Stăm ca proştii să aşteptăm ca să ni se genereze deconturile de către case, să ne putem face facturile”, spune dr. Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), într-o postare pe Facebook. Medicul mai spune că, sătui de atâtea probleme, „vreo două sute de colegi tocmai ce vând/abandonează praxisurile şi pleacă vara asta. De tot”.
De altfel, SNMF a anunţat încă de la începutul acestei săptămâni că Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al CNAS este nefuncțional, deşi autorităţile responsabile nu au făcut public această situaţie. „Disfuncţionalităţile se vor agrava în situaţia în care CNAS nu rezolvă urgent problema lipsei de mentenanţă a sistemului, problemă atestată de comunicatul oferit de firma Siveco România. Aceasta precizează că în data de 01.05.2018 a expirat contractul cu CNAS şi că au fost suspendate toate activitaţile de mentenanţă legate de baza de date Oracle, a sistemelor SIPE, SIUI şi CEAS”, se arată într-un comunicat al SNMF.
„Degeaba ţipăm, aproape pe nimeni nu interesează să rupă pisica asta mumificată care ne îmbolnăveşte de nervi, fiindcă doar oamenii de rând trec pe la noi. Politicienii, parlamentarii, miniştrii, decidenţii în general îşi rezolvă problemele medicale pe shortcut-uri”, spune dr. Sandra Alexiu, vicepreşedinte SNMF