Tânărul pe care DGASPC Dolj a vrut să-l arunce în stradă în plină iarnă repetă anul universitar, după ce a fost nevoit să muncească pentru bani de mâncare, haine și cărţi. Ameninţat cu scoaterea din centrul de plasament, Viorel Pătrașcu s-a apucat să înveţe și Drept civil, știind că nimeni nu-l apără, și spune că acum este pregătit să-i ajute și pe colegii lui care ar putea avea aceeași soartă.
Viorel este anul IV la Facultatea de Automatică a Universităţii din Craiova, secţia Mecantronică. Directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, declara săptămâna trecută că tânărul nu este, de fapt, student, ci elev la o școală postliceală, iar Direcţia nu ar fi avut niciodată intenţia să-l arunce-n stradă, ci chiar tânărul ar fi formulat cererea de a fi lăsat fără un acoperiș deasupra capului și fără niciun sprijin.
„El a făcut solicitare de a ieși din plasament, pentru că vrea să-și ia viaţa în propriile mâini, să se ducă la muncă în străinătate. A depus dosarul la instanţă și instanţa s-a pronunţat în sensul a ceea ce a dorit el. Între timp s-a răzgândit. Nu e la facultate, e la o postliceală. În fine... fiecare are câte o poveste care nu e întotdeauna cea reală”, ne declara directorul DGASPC Dolj. A susţinut aceleași declaraţii apoi, într-o conferinţă de presă. Din documentele oficiale reiese, însă, că DGASPC a depus cererea de scoatere din plasament, pe motiv că tânărul Viorel Pătrașcu nu-și continuă studiile. „Tânărul este student în anul IV, la Automatică. A confirmat și rectorul universităţii. Se va analiza situaţia lui, pentru că este un caz social special”, spune Anton Hadăr, liderul sindicatului cadrelor universitare, Alma Mater.
Direcţia a trimis chiar psihologul care-i avea în grijă pe cei doi adolescenţi care s-au sinucis în luna decembrie să stea de vorbă cu tânărul student ajuns la capătul puterilor, la centrul de plasament.
Aşa cum se poate observa în documente, DGASPC Dolj a formulat cererea de scoatere a lui Viorel Pătraşcu din plasament, motivând prin faptul că tânărul nu ar mai continua nicio formă de învăţământ. Cu toate acestea, DGASPC se contrazice de mai multe ori, în prezentarea situaţiei tânărului: el este şi student în anul IV la Automatică, la distanţă de câteva paragrafe, este şi în conflict, dar şi prieten cu familia la care a crescut. Când minte şi când spune adevărul DGASPC se poate vedea clar din situaţia în care este astăzi Viorel Pătraşcu, un om care se luptă să fie normal şi să continue să trăiască, deşi sistemul care ar trebui să-l protejeze i se opune la fiecare pas.