Un anchetat penal coordonator al planului național pentru cancer
Potrivit dezvăluirilor Antena 3 CNN, grupul de lucru oficial pentru realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului a fost format din deputatul PSD Andrei-Patriciu Achimaș-Cadariu în calitate de coordonator științific și Constantin Dina de la Ministerul Sănătății, în calitate de coordonator tehnic. Actualmente deputat PSD, Achimaș Cadariu este profesor în obstetrica-ginecologie cu competente în chirurgie oncologică. În timp ce Constantin Dina, fost șef de corp de control la ministerul sănătății condus de PNL, este astăzi anchetat de DNA pentru un set de presupuse fapte de corupție în legătură cu ”aranjarea” unui concurs la minister”.
Cei doi ar fi însă numai o interfață oficială a unui grup mult mai extins de lucru din care face parte inclusiv fostul ministru Nelu Tătaru și, atenție, reprezentanta Asociației Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Ioana Bianchi.
Grupul a acționat sub radar, în calitate neoficială, însă noi am obținut în exclusivitate imagini de pe grupul de WhatsApp care arată fix cine participa la elaborarea documentului și cu ce scop. Mizele sunt mari pentru că este vorba de fonduri de sute de milioane care ar fi trebuit să fie direcționate către bolnavii cu afecțiuni oncologice.
Felicitări tuturor! Acum mai rămâne doar ”micul amănunt” al decontării biomarkerilor printre alte testări”
Printre membri neoficiali ai celor care au contribuit la elaborarea PNCC se află Marius Geantă, Nelu Tătaru, Diana Loreta Păun și Cezar Irimia și Ioana Bianchi. Politicieni și oameni din bigpharma lucrează în echipă pentru definitivarea planului, au acces inclusiv la discuții privind normele, cu toate acestea în grup nu identificăm nici măcar un expert în oncologie care ar fi crescut legitimitatea procesul dată fiind experiența practică în tratarea unor afecțiuni oncologice.
Din mesajele trimise observăm că atât Ioana Bianchi cât și Marius Geantă au specificat în repetate rânduri că planul este unul foarte bun și aplicabil. Dar au atras atenția asupra clarificării unui punct foarte important din plan. Testarea.
Marius Geantă, aparent fara specialitate medicala, este președintele Centrului pentru Inovație în Medicină care se ocupă fix cu testarea personalizată a diferitelor forme de cancer, în timp ce Ioana Bianchi reprezintă cei mai mari producători de medicamente, ocupându-se în asociația patronală fix cu reprezentarea externă a intereselor acestora.
În postura de liant sau numitor comun al acestui grup rămâne însă Constantin Dina. Acesta a ocupat funcția de director al corpului de control al ministrului sănătății, până la momentul când a fost acuzat de DNA pentru corupție! În toată această perioadă, Constantin Dina a fost consilier personal al deputatului Emanuel Ungureanu și al fostului ministru, Nelu Tătaru.
Planul anti-cancer noul cartof fierbinte al luptelor politicianiste
Grupul anti-cancer există încă și acum și-a pus tunurile pe ministrul Rafila, care a propus o formă nouă a planului de această dată elaborat de experți în oncologie.
”Trebuie să avem disponibil un instrument aplicabil, care să nu fie instrumentul dezbaterilor politicianiste”, spunea Alexandru Rafila cu privire la scandalul privind planul național de tratare a cancerului.
Poziția lui Alexandru Rafila a fost destul de tranșantă acesta spunând că în forma actuală, PNCC nu poate fi aplicat în totalitate din cauza unor inadvertențe de natură tehnică și medicală.
În replică, grupul de WhatsApp funcționează acum inclusiv pentru a administra câteva corecții publice lui Rafila, care a pus în discuție problemele din varianta inițială a planului.
Presiune publică, lupte politice și cum este mai bine pentru bolnavii de cancer?
În ultimele ieșiri publice, poziționarea PSD pare să fie alături de ministrul Rafila în controversa Planului Național de Combatere a Cancerului, pentru că pur și simplu forma inițială a planului nu era bună și aplicabilă. Presiunea publică este mare și presiunea politică ar putea chiar să ducă la excluderea doctorului Achimaș din partid, care s-a plasat ferm împotriva lui Rafila pentru a susține forma planului pe care a coordonat-o alături de PNL, din punct de vedere științific.
În paralel, PNL își pregătește oamenii să atace actuala formă a planului spunând că tot procesul este întârziat de ministrul Rafila.
Printre aceștia se află chiar secretarul de stat Andrei Baciu, cel pe care, dacă vă aduceți aminte, PNL l-a desemnat sa fie responsabil cu vaccinarea anti-covid. Un eșec de proporții pentru România având în vedere cantitățile astronomice de doze achiziționate, dar în acleași timp un mare succes pentru big pharma.
Andrei Baciu a participat chiar la evaluarea PNCC și sub coordonarea sa au fost descoperite mai multe probleme la forma actuală a planului. În mod firesc, după mai multe ședințe de evaluare, documentul a intrat în atenția unei comisii care cuprindea 20 de specialiști în oncologie, medici și profesori.
Problema PNCC este încă în dinamică, în sensul că nu există o decizie finală pe care să o susțină toți decidenții politici. PSD este în linie cu poziția ministrului Rafila, în timp ce mai mulți din PNL susțin forma actuală a planului, elaborat în 2021 și aprobat în 2022. Motivele pentru care bigpharma este parte din procesul de elaborare al variantei inițiale a planului este neclar. Guvernul trebuie însă să decidă dacă rezultatul muncii unei comisii formate din 20 de specialiști oncologi este de preferat în fața unui plan pe care l-a coordonat științific un medic ginecolog la formare si un anchetat penal de DNA.
Este indus în eroare președintele Iohannis de către unul dintre consilierii săi?
Este un fapt știut că președinția României a susținut problematica tratării cancerului încă de la conceperea formei inițiale a planului. A acționat ca un garant al legitimității procesului. Acum însă problematica PNCC se poate întoarce cu efect de bumerang pe masa președintelui Iohannis care va trebui să judece dacă forma actuală a planului, elaborată de experți și profesioniști în oncologie este mai bună, mai eficientă și mai aplicabilă decât forma inițială a documentului programatic. Bolnavii de cancer așteaptă o soluționare rapidă a situației.