Piaţa românească de asigurări private de sănătate va continua să crească semnificativ în anii următori. Proiecţiile Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) arată că volumele de prime brute subscrise pe acest segment s-ar putea dubla sau chiar tripla până în anul 2019.
Între anii 2008 şi 2015 volumul de prime brute subscrise pe acest segment de asigurări a înregistrat o triplare. Potrivit datelor UNSAR, totalul primelor brute subscrise pe piaţa de asigurări private de sănătate anul trecut a fost de 105,3 milioane euro, iar proiecţiile indică pentru anul 2019 un volum total de 248 milioane lei. Conform unui studiu realizat de un asigurător local, 25% dintre români au în plan să achiziţioneze o asigurare de sănătate în urmatoarele 12 luni, în timp ce 32% iau in calcul posibilitatea achiziţionării unei asigurări private de sănătate. Studiul mai arată că 68% dintre români nu au încredere în sistemul public de sănătate. Piaţa locală de asigurări de sănătate este susţinută şi de facilităţi fiscale, fiind prevăzute deduceri de 400 de euro la angajat şi, respectiv, la angajator. “Această piaţă va continua cu o creştere semnificativă şi frumoasă, proiecţiile noastre se duc spre o dublare sau chiar triplare în perioada 2015-2019. Asigurările voluntare de sănătate reprezintă un factor de stabilitate şi dezvoltare a pieţei asigurărilor din România", a declarat, ieri, Remi Vrignaud, preşedintele UNSAR, Remi Vrignaud, la Forumul Internaţional de Asigurări-Reasigurări FIAR 2016.
România se află pe ultimul loc în Europa în privinţa gradului de penetrare a asigurărilor în Produsul Intern Brut (1,23%) şi la densitatea asigurărilor (440,41 lei). O altă caracteristică specifică pieţei româneşti este ponderea mare pe care o deţin asigurările generale (non-viaţă), de peste 74% din totalul subscrierilor, o tendinţă inversă celei din Europa de Vest şi din pieţele mature.