Slăbirea sistemului de ordine publică din ultimii ani își arată astăzi efectele: avem din ce în ce mai multe incidente în care polițiștii sunt atacați. Deficitul de angajați de 20% din Poliție, la care se adaugă scandalurile, renunţarea celor atacați de a depune plângere pentru ultraj, salariile mici și discreditarea forțelor de ordine îi descurajează pe angajații Ministerului de Interne și îi stimulează pe infractori să atace polițiști. Ultimul incident de acest fel a avut loc într-o comună din județul Neamț, unde sediul poliției a fost vandalizat, iar mașina șefului de post incendiată.
Postul de poliție din comuna Tămășeni, județul Neamț, a fost vandalizat duminică de un grup de bărbați băuți, iar mașina șefului de post a fost distrusă în totalitate, fiind incendiată chiar în fața sediului. Bărbații au aruncat cu pietre în clădirea Poliției, profitând de faptul că MAI nu a instalat camere video și nici nu are fonduri alocate pentru așa ceva, deși legislația românească impune până și buticurilor să aibă sistem video de protecție, iar patronii sunt amendați dacă nu investesc în aceste dotări. În acest caz de neimaginat pentru o țară civilizată, localnicii au fost cei care au sunat la 112, să anunțe atacul asupra sediului Poliției. La ora târzie din noapte la care a avut loc atacul, sediul era închis, pentru că nu sunt suficienți polițiști, care să muncească în schimburi, nu doar în această comună, ci în 85% din țară, cât reprezintă suprafața din mediul rural. Localnicii spun că nu pot înțelege de ce s-ar răzbuna cineva pe șeful de post și pe colegii lui, pentru că toți sunt oameni cumsecade. Nu de aceeași părere au fost și cei care au atacat sediul de la Tămășeni, dar încă nu se știe din ce cauză. Doar se presupune că ar fi vorba despre răzbunare.
Ultrajul nu s-a luat în calcul
Deocamdată nimeni nu a fost reținut, dar s-a deschis dosar de cercetare penală in rem pentru distrugere. “Din punctul meu de vedere, ar trebui să fie acuzaţi şi de ultraj cei care au comis fapta. Criza de autoritate duce la acest comportament şi atitudine faţă de Poliţie”, explică Dumitru Coarnă, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC). Tot ultraj a fost şi în cazul agentului de Poliţie Rutieră Gheorghe Ionescu, ucis de un om de afaceri turc, în 2015, în plină stradă, doar pentru că afaceristul s-a considerat îndreptăţit să sfideze semnalele agentului şi să-l lovească pur şi simplu cu maşina. Pentru ultraj este cercetat astăzi şi politicianul Cristian Boureanu, care a considerat că poate să înjure şi să bată poliţiştii de la Rutieră, care au îndrăznit să oprească în trafic maşina condusă de iubita lui. S-a vorbit imediat după acest incident despre necesitatea ca poliţiştii să poarte camere video pe haine, pentru a se evita foarte multe incidente de acest fel, numai că exact camerele video lipsesc până şi de pe zidurile secţiilor de Poliţie, lăsându-i pe infractori să le vandalizeze, mai ales noaptea când nu le păzeşte nimeni.
Infractorii prind curaj
Un caz foarte grav s-a înregistrat chiar la începutul acestui an, în Maramureş. Şeful de post de la Vişeul de Sus a fost ucis de doi infractori, chiar în sediul Poliţiei, pe 4 ianuarie, în plină zi, la ora 16.00. Cei doi erau cercetaţi într-un dosar de contrabandă, iar poliţistul îi amendase înainte de Crăciun. Şeful de post nu avea niciun ajutor şi deservea singur şapte comune, cu peste 30.000 de locuitori în total. “În funcţie de fiecare inspectorat în parte, se pot monta camere video la posturile de Poliţie, dar mai mult de 90% nu au, mai ales în mediul rural. Acolo unde există, de obicei sunt cumpărate cu ajutorul poliţiştilor, nu din bugetul IJP. La Vişeul de Sus, camerele amplasate nu funcţionau la data comiterii faptei. Sediul Poliţiei este într-un spaţiu cedat de primărie, iar camerele erau ale primăriei, dar nu se ştie de ce chiar atunci nu au funcţionat”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, comisar-șef Coste Dorin Ioan, şeful Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) Maramureș.
Poliţiştii din toată ţara sunt deja obişnuiţi să nu se poată apăra în caz de ultraj, iar problema aceasta este deja veche. Două treimi din cazurile de ultraj nici măcar nu sunt raportate de poliţiştii atacaţi, iar sindicatele se luptă de mult timp cu faptul că şefii îi încurajează pe subalterni, de multe ori, să renunţe la a mai depune plângere.
În Poliţia Rurală este un singur poliţist, în cele mai multe cazuri, la program de la 8.00 la 16.00. Dacă pe colegul meu de la Vişeul de Sus au avut curajul să-l omoare în postul de poliţie, nu mă miră faptul că au aprins maşina şi au vandalilzat sediul” comisar-șef Coste Dorin Ioan, CNP Maramureș
Nu există camere video care să supravegheze sediile de Poliţie. Dar de ce vorbim despre camere video, când sunt sedii ca în epoca de piatră şi la un post există un singur polişist? Sunt foarte multe probleme financiare. Într-o astfel de situaţie, poliţistul rămâne fără maşină mai mult de un an, până i se va putea da alta. Noi îi asigurăm acum asistenţă juridică şefului de post căruia i-a fost incendiată maşina. Dumitru Coarnă, preşedinte SNPPC