Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Română, dotată cu 191 de tablete de furnizorul SPP și DNA

Poliția Română, dotată cu 191 de tablete de furnizorul SPP și DNA

de Ion Alexandru    |   

Scoasă la licitație din luna aprilie, achiziția de tablete pentru Inspectoratul general al Poliției Române a fost atribuită, la finalul lunii august, unei companii agreate, încă din mandatul Laurei Codruța Kovesi, de Direcția Națională Anticorupție.

Firma în cauză a fost, însă, contractată, în perioada pandemiei, și de către Serviciul de Protecție și Pază. IGPR a cumpărat, la rândul său, de la SC Pragma Computers SRL, 191 de tablete, în cadrul unui proiect denumit „Tabloul de Bord al Managerului”, cu un preț de 2.544,02 de lei cu TVA bucata.

 

Afacerea în discuție a fost inițiată de către Inspectoratul General al Poliției Române în 21 aprilie 2022, când a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia făcea cunoscut faptul că intenționează să achiziționeze echipamente IT, constând în 191 de tablete pe care autoritatea contractantă le-a prevăzut într-una dintre activităților aferente proiectului „Tabloul de Bord al Managerului”.

Conform caietului de sarcini întocmit de IGPR cu acest prilej, începând cu anul 2008, Poliția Română a introdus conceptul de „intelligence led-policing”, care reprezintă un mod de lucru ce presupune valorificarea tuturor datelor la care instituția are acces, la un moment dat, în scopul prevenirii și combaterii infracțiunilor și a altor fapte ilicite.

Concret, în documentul citat se precizează că, astfel, se află în derulare proiectul „Tabloul de Bord al Managerului”, în cadrul căruia urmează a se dezvolta un sistem informatic integrat, cu capabilități de asigurare a surselor de date disponibile și realizarea analizelor statistice descriptive.

 

Echipamentele vor fi livrate la sediul din Ștefan cel Mare

 

Acest sistem informatic integrat ar urma, de asemenea, să permită crearea unor diagrame care vor accelera procesul decizional prin furnizarea informațiilor relevante într-un format ușor de înțeles, precum și a unor rapoarte dinamice interactive.

Din același document, aflăm că cele 191 de tablete vizate de această achiziție trebuie să intre în posesia Inspectoratului General al Poliției Române, la sediul din Șoseaua Ștefan cel Mare, în termen de 60 de zile de la data încheierii contractului, iar garanția minimă asigurată la aceste produse trebuie să fie de doi ani.

În anexa Caietului de Sarcini sunt menționate și criteriile tehnice pe care trebuie să le întrunească respectivele tablete. Mai exact, ele trebuie să fie prevăzute cu procesoare de 1,7 GHz, să aibă display multitouch cu rezoluția de minimum 1200 X 2000 pixeli, hard-disk-ul să aibă o capacitate minimă de 128 GB, cu 4 GB de RAM. Tabletele trebuie să aibă instalate softurile aferente, cu licență.

 

Peste 500 de euro bucata

 

Așa cum arătam mai sus, IGPR a organizat, în vederea achiziției acestor tablete, o licitație deschisă, impunând ca și criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț. Iar suma maximă pe care Poliția Română a precizat că este dispusă să o pună la bătaie a fost de 451.915,55 de lei fără TVA, respectiv de 537.779,5 lei cu TVA inclusă. Ceea ce înseamnă că, pentru fiecare astfel de tablete, dintre cele 191, IGPR intenționa să plătească un preț maxim de 2.815,6 lei cu TVA inclusă.

La licitația deschisă organizată, IGPR a primit două oferte, ambele catalogate ca fiind admisibile. Iar, la data de 26 august 2022, a atribuit contractul nr. 467436/22/2022, în valoare de 408.385 de lei fără TVA, respectiv de 485.946,02 lei cu TVA inclusă, ceea ce înseamnă că pentru fiecare tabletă achiziționată, Poliția va plăti un preț final de 2.544,22 de lei.

Ofertantul câștigător se numește SC Pragma Computers SRL.

 

Client al contractelor scoase la mezat de instituțiile de forță

 

Firma contractată de IGPR are contracte și cu alte instituții de forță ale statului. Spre exemplu, Serviciul de Protecție și Pază (SPP) anunța, în 5, respectiv 16 martie 2020, încheierea unor contracte privind furnizarea unei soluții pentru investigarea dispozitivelor mobile, UAV-urilor (avioanelor fără pilot) și autovehiculelor, dar și a unei soluții hardware de sincronizare a timpului pentru dezvoltarea capacităților tehnice necesare în procesul de recrutare, de selecție, de evaluare și de formare a personalului SPP.

O parte a acestui contract, care vizează achiziția unui server pentru sincronizarea timpului, a fost atribuit companiei SC Pragma Computers SRL, pentru 9.218,93 de lei cu TVA. Compania în cauză este unul dintre furnizorii de asistență informatică pentru sistemele Direcției Naționale Anticorupție, iar în 25 iunie 2020, DNA i-a atribuit șase astfel de loturi aferente unui contract de asistență tehnică, în valoare de 285.220 de lei fără TVA. „Jurnalul” a dezvăluit că Pragma Computers SRL a mai livrat, în trecut, tehnică specială către DNA, în tandem cu o altă firmă controlată, în trecut, de un protector al lui Florian Coldea. Este vorba despre societatea Andyteh Concept SRL, din a cărui structură de acţionariat a făcut parte generalul SRI Dan Gheorghe, fost șef al Brigăzii Antiteroriste. La pensie, Dan Gheorghe a administrat grupul de firme controlat de Nicolae Dumitru, zis Niro. Coparticipant la aceste contracte al Andyteh Concept SRL, SC Pragma Computers SRL a derulat, în ultimii ani, contracte cu majoritatea instituțiilor de forță, printre care SRI, Ministerul de Interne și alte structuri ale Armatei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri