Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Română își cumpără 8.000 de scanere mobile de documente, pentru care va plăti peste 4 milioane de euro

Poliția Română își cumpără 8.000 de scanere mobile de documente, pentru care va plăti peste 4 milioane de euro

de Ion Alexandru    |   

Aproape 20 de milioane de lei va cheltui Poliția Română, în următorii doi ani, pentru a se dota cu 8.000 de scanere de documente. Aceste scanere vor putea fi utilizate în teren și, odată captate informațiile de pe documentele de identitate ale cetățenilor legitimați, vor putea fi corelate cu informațiile din baza de date, apropape instantaneu. Achiziția a făcut obiectul unei licitații deschise, atribuită, la începutul acestei luni, unei companii importante de IT, care a avut legături de afaceri cu Sebastian Ghiță. De altfel, un prim lot de astfel de scanere a fost deja comandat, Poliția parafând și un contract subsecvent, în valoare de 8 milioane de lei, la o săptămână după atribuirea acordului-cadru.

Afacerea a debutat încă din data de 16 iulie 2024, când Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a publicat pe SEAP (Serviciul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia a făcut cunoscut faptul că intenționează să organizeze o procedură de achiziție de scanere mobile de documente, pentru dotarea structurilor Poliției Române.

Aceste scanere urmează, conform sursei citate, să fie livrate chiar la sediul Poliției Române, la celebrul sediu din Șoseaua Ștefan cel Mare nr. 13 - 15, din Sectorul 2 al Capitalei, iar contractul ce urma a fi parafat are o durată de derulare de doi ani de la data semnării lui.

În vederea încheierii afacerii, autoritatea contractantă a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț.

Pentru această achiziție, Inspectoratul General al Poliției Române a pus la bătaie un buget estimat inițial în cuantum de 16.800.000 de lei fără TVA, respectiv de 19.992.000 de lei cu TVA inclusă. Iar pentru că în documentația de atribuire autoritatea contractantă anunță că intenționează să intre în posesia unei cantități totale de 8.000 de astfel de scanere de documente, rezultă că pentru fiecare astfel de dispozitiv în parte IGPR era dispus să plătească nu mai puțin de 2.500 de lei.

503 euro, dispozitivul

La licitația deschisă organizată de Inspectoratul General al Poliției Române, având acest obiect, s-au înscris trei ofertanți ale căror oferte au fost considerate de autoritatea contractantă ca admisibile.

În aceste condiții, la data de 2 octombrie 2024, IGPR a atribuit acordul-cadru având numărul 760398/2024 companiei SC Dante International SA, pentru un preț final negociat la 16.596.000 de lei fără TVA, respectiv la 19.798.240 de lei cu TVA inclusă (4.030.457,14 euro). Ceea ce înseamnă o economie de 246.760 de lei cu tot cu TVA față de bugetul maxim estimat pus la bătaie pentru acest proiect. Astfel, valoarea finală a fiecărui scaner de documente, dintre cele 8.000 de bucăți aferente acordului cadru, se ridică la 2.468,7 lei cu TVA, adică la 503,8 euro.

O săptămână mai târziu, la data de 9 octombrie 2024, Poliția Română a încheiat, tot cu SC Dante International SA, și primul contract subsecvent aferent acestui acord-cadru, pentru 6.721.380 de lei fără TVA, respectiv pentru 7.998.442,2 lei cu TVA inclusă (1.632.225,14 euro).

Cum justifică IGPR această achiziție

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții aflăm că proiectul are ca obiectiv dotarea cu dispozitive mobile de scanare documente, care reprezintă un instrument modern de accesare a sistemului informatic al Poliției Române pentru structurile care acționează în teren.

„Beneficiul obținut în urma achiziției de dispozitive mobile de scanare documente, este reprezentat de posibilitatea efectuării de scanări de documente și verificări din teren, printr-o modalitatea facilă de interogare a bazelor de date de interes, și prin returnarea cu rapiditate a răspunsului”, se arată în documentul citat. IGPR precizează că este instituția care coordonează modalitățile de aplicare a măsurilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, a siguranţei cetăţeanului, de prevenire şi combatere ale fenomenului infracţional şi de identificare şi contracarare ale acţiunilor elementelor care atentează la viaţa, libertatea, sănătatea şi integritatea persoanelor, integritatea proprietăţii private şi publice, precum şi a altor interese legitime ale comunităţii.

Există și o prevedere în caietul de sarcini care se referă la faptul că „în perioada de evaluare tehnică ofertantul va pune la dispoziția beneficiarului o bucată dispozitiv mobil de scanare documente, identic cu cel ofertat, cu toate accesoriile solicitate (cablu de date, încărcător auto, suport fixare terminal pe mașină, creion senzitiv) pentru testarea funcționalităților. Acesta, cu toate accesoriile, va fi returnat ofertantului/ofertanților după încheierea testării”. 

Compania câștigătoare, legături de afaceri cu Sebastian Ghiță

Compania câștigătoare a acestui contract, SC Dante International SA, a avut legături strânse cu fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, iar numele unuia dintre patroni a fost vehiculat chiar într-unul dintre dosarele pe care „unitatea de elită” de la Ploiești a DNA le-a deschis pe numele fostului demnitar. 
Conform Registrului Comerțului, SC Dante International SA a luat ființă în ianuarie 2002, sub organizarea unei societăți cu răspundere limitată (SRL), înființată de omul de afaceri Dan Teodosescu. În 2005, structura acționariatului companiei era deja împărțită între Dan Teodosescu și Bogdan Marian Vlad. În anul 2006, SC Dante International SRL mai primește un asociat, pe nume Radu Cozmin Apostolescu, pentru ca, în 17 februarie 2009, compania să se transforme în societate pe acțiuni (SA). În 23 aprilie 2009, în acționariatul SC Dante International SA este cooptată, ca acționar majoritar, cu 51%, compania SC Asesoft Distribution SRL Ploiești, reprezentată de Iulian Gabriel Stanciu. La acel moment, SC Asesoft Distribution SRL era deținută, în proporții egale, de Sebastian Ghiță și de Iulian Gabriel Stanciu.

În noiembrie 2009, președintele Consiliului de Administrație al SC Dante International SA este numit chiar Iulian Gabriel Stanciu, partenerul de afaceri al lui Sebastian Ghiță. În 22 februarie 2011, structura acționariatului Dante International SA era împărțită între Radu Cozmin Apostolescu, Bogdan Marian Vlad, Dan Teodosescu, SC Asesoft Distribution SRL și SC Asesoft Web SRL.

În septembrie 2012, Asesoft Distribution SRL se divizează, luând ființă, în urma acestui proces, compania SC Dante Adnew Retail SA, avându-i ca acționari, cu proporții egale, tot pe Sebastian Ghiță și pe Iulian Gabriel Stanciu. O lună mai târziu, pe 25 octombrie 2010, în Dante Adnew Retail SA mai intră ca acționar compania olandeză MIH Allegrio BV, cu 12,4 la sută. Tot atunci, acționariatul SC Dante International SA era deținut de Dante Adnew Retail SA, cu 80,67%, de Radu Cozmin Apostolescu, cu 8,42%, restul fiind preluat de MIH Allegro BV. În aceeași zi, Iulian Gabriel Stanciu devine CEO al SC Dante International SA. La data de 14 martie 2014, MIH Allegro VB deținea deja 70 de procente din acțiunile SC Dante International SA, iar Iulian Gabriel Stanciu- 21,57%. La data de 2 noiembrie 2015, compania olandeză MIH Allegro BV a cesionat acțiunile din Dante International SA către o altă societate din Olanda, pe nume Intervision Services Holding BV. Din 17 februarie 2017, SC Dante International SA are doi acționari - MIH B2C Holdings BV Olanda - 77,09% și Gabriel Iulian Stanciu, cu 22,9 la sută.

 

Subiecte în articol: poliţia romănă scanere mobile
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri