Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Pomicultorii și agricultorii pot să mai depună proiecte de grup

Pomicultorii și agricultorii pot să mai depună proiecte de grup

de Diana Scarlat    |   

Proiectele de investiții pentru producătorii agricoli și pentru pomicultori se vor putea depunde până la finalul anului. Termenul limită pentru depunerea documentelor va fi 30 decembrie 2016, ora 16.00. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a luat această decizie pe 10 octombrie, pentru a sprijini fermierii în accesarea fondurilor europene care le sunt destinate.

Data limită a depunerii proiectelor pentru finanțări pe sM 9.1 „Înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol” și sM 9.1a „Înființarea grupurilor de producători în sectorul pomicol” va fi 30 decembrie 2016, ora 16.00. Perioada de depunere a proiectelor a fost prelungită de AFIR, astfel încât să vină în sprijinul grupurilor de fermieri care vor să obțină fonduri europene pentru dezvoltare. Cele două submăsuri finanțate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) au fost deschise anul acesta. Valoarea maximă a sprijinului acordat în cadrul celor două submăsuri este de maximum 100.000 euro pe an, 100% nerambursabil, pe o perioadă de maximum cinci ani de la data înființării grupului de producători care depune un proiect. Pentru sesiunea 2016 este stabilită o alocare bugetară de 7,1 milioane de euro. Sectorul agricol are la dispoziție 4,9 milioane de euro, iar sectorul pomicol, 2,2 milioane de euro. Informațiile pentru cei interesați să depună proiecte pentru înființarea grupurilor de producători se pot consulta, gratuit, pe pagina oficială de internet a Agenției (www.afir.info) - Ghidul Solicitantului.

Bani pentru o producție mai bună

Prin aceste finanțări din fonduri nerambursabile se dorește încurajarea înfiinățrii grupurilor de producatori din sectorul agricol și în cel pomicol, dar și susținerea funcționării lor. „AFIR urmărește îmbunătățirea competitivității acestor producători, printr-o mai bună integrare a acestora în lanțul agroalimentar, prin intermediul unor scheme de calitate, astfel încât să crească valoarea adăugată a produselor agricole. Pot beneficia de aceste fonduri grupurile de producatori din sectorul agricol și pomicol recunoscute oficial de Ministerul Agriculturii, care s-au asociat pentru a comercializa în comun produsele”, explică reprezentanții AFIR. Banii sunt destinați investițiilor, iar grupurile sunt percepute ca IMM-uri (microîntreprinderi, întreprinderi mici și mijlocii cf. L 346/ 2004).

Producătorii așteaptă rambursarea

Chiar dacă nu au fost probleme în accesarea fondurilor europene pentru agricultură, producătorii nu sunt foarte convinși că lucrurile vor merge în continuare la fel de bine și la momentul rambursării. „Este foarte adevărat că fondurile pentru agricultură sunt singurele care au putut fi accesate până acum, în noul exercițiu financiar, însă doar teoretic, pentru că nu s-a dat încă niciun ban, doar s-au depus proiectele, care se află în diverse faze de analiză. Au mai fost probleme cu măsuri care s-au deschis și s-au închis în timp record, pentru că au avut un punctaj foarte mic. Practic, pe măsura 6.2, „Sprijin pentru înființarea de activități nonagricole”, s-au epuizat fondurile în cinci zile, pentru că s-au cerut foarte puține lucruri celor care au depus. În acest fel, orice bancher care nu are nicio legătură cu agricultura a fost eligibil pentru a primi bani europeni destinați agriculturii”, explică Ginu Toma, președintele federației producătorilor agricoli, Fermierul.

Planul de afaceri e foarte important

Fermierii vor primi finanțare doar dacă vor prezenta un plan coerent de afaceri, care să conțină o planificare a activității. Cerințele AFIR se referă la adaptarea producției și a produselor, colaborarea membrilor grupului pentru vânzarea produselor, inclusiv în procesul de pregătire pentru vânzare.

În cazul nerespectării planului de afaceri de către membrii grupului care a depus proiecte de finanțare la AFIR, banii primiți din fonduri europene vor fi returnați, proporțional cu obiectivele nerealizate.

Pentru a obține finanțarea unor proiecte, AFIR le cere producătorilor pomicoli să facă dovada investițiilor detaliate de fiecare grup în planul de afaceri în Unități Administrativ Teritoriale (UAT).

Grupurile finanțate trebuie să dovedească centralizarea vânzărilor și respectarea contractelor care prevăd anumite cantități de produse livrate către cumpărătorii en gros.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri