Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Pontul verii 2020: pariu pe căderea dolarului

Pontul verii 2020: pariu pe căderea dolarului

de Valentin Gros    |   

Dolarul a scăzut puternic față de celelalte valute, în ultimele două luni, pe fondul tulburărilor din Statele Unite, provocate de protestele împotriva defavorizării persoanelor de culoare. Această evoluție a prilejuit câștiguri voluminoase pentru jucătorii din piețele monetare care au pariat pe deprecierea bancnotei verzi.

 

Astfel, un euro valora 1,0890 dolari la 25 mai 2020, ziua când, într-o intervenție a forțelor de ordine, și-a pierdut viața George Floyd, fapt ce a condus la izbucnirea unor demonstrații soldate cu violențe și distrugeri de bunuri. Două luni mai târziu, la moneda europeană atinsese o cotă de 1,1656 dolari, potrivit site-ului de specialitate oanda.com. Cine a cumpărat euro cu dolari pentru ca apoi să revândă, a obținut, în acest interval de timp, un randament de 7%. Nivelul corespunde unui randament anualizat de 50% (realizat dacă trendul declanșat la 25 mai s-ar menține timp de 12 luni). Nicio bancă din lume nu plătește o dobândă atât de mare.

 

Și leul a oferit câștiguri din tranzacții similare cu dolari. La 25 mai, Banca Națională a României (BNR) afișa un curs oficial de 4,4406 lei/dolar, astfel că puteai, cu 10.000 de dolari, să achiziționezi 44.406 lei. La 24 iulie, cursul ajunsese la 4,1662 lei/dolar, astfel că acum suma putea fi vândută pentru 10.659 de dolari, rezultând un randament de peste 6,5%.

 

Prețuri calme în America

Profitul realizat din pariul pe scăderea unei monede poate fi fals, dacă acea monedă suferă inflație puternică, pentru că banii obținuți nu mai au valoare în mărfurile din piețe. Dar nu este cazul dolarului, după cum arată previziunile instituțiilor internaționale. În prognoza din aprilie 2020, când tocmai izbucnise pandemia de coronavirus, Fondul Monetar Internațional (FMI) indica o inflație de numai 0,6% în SUA. Prognoza următoare, din iunie, nu a făcut referire la inflație, dar a modificat estimarea pentru declinul economiei americane pe anul în curs, de la 5,9% la 8%. În tendință negativă, dar nu la o diferență atât de mare încât să sugereze o explozie a prețurilor.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri