Popririle de conturi aplicate în prezent de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) se vor simplifica semnificativ, arată un proiect normativ aflat - potrivit ministrului Finanţelor, Florin Cîţu - pe ordinea de zi a şedinţei săptămânale de Guvern, programată să se desfăşoare astăzi. Astfel, procedurile de blocare/deblocare a sumelor vor ţinti doar prejudiciul, nu întreaga avere a debitorilor. Pe de-o parte, nu vor mai fi vizate toate conturile datornicului, iar pe de altă parte, blocajul nu va mai afecta întreaga sumă deţinută de debitor, ci doar recuperarea prejudiciului urmărit.
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că marţi, „cel mai probabil”, va fi adoptat în şedinţa de Guvern actul normativ care obligă ANAF să ridice popririle pe conturi. „Ordonanţa va permite ANAF să ridice acele popriri de pe conturi. Proiectul are nevoie de modificări la Codul de procedură fiscală, dar va fi, cred, în şedinţa de Guvern de mâine”, a spus Florin Cîţu ieri, după întâlnirea cu parlamentarii PNL.
Poprirea, egală cu datoria
Ministerul Finanțelor şi ANAF au lansat încă din vara anului trecut un proiect normativ care prevede mecanismul de automatizare a înfiinţării şi ridicării popririlor bancare de către organele fiscale. Acest mecanism respectă limita sumelor înscrise în actele de executare silită. „Disponibilităţile băneşti existente în conturile contribuabililor nu vor fi afectate peste limita sumelor înscrise în adresa de înființare a popririi bancare și, astfel, nu se vor produce sincope în activitatea desfăşurată de aceştia”, au menționat iniţiatorii, la momentul lansării proiectului.
Această propunere a mai fost lansată şi în 2016, de ministrul de atunci al Finanțelor, Anca Dragu: „Propunem o măsură extrem de importantă privind poprirea electronică. Au fost nenumărați oameni cărora li s-au blocat conturile și nu numai un cont, ci mai multe sau toate, și pentru sume care depășeau suma datorată ANAF. Luăm această măsură prin care se va bloca un singur cont, la valoarea datoriei către ANAF”, a declarat, în septembrie 2016, ministrul de atunci Finanțelor.
De asemenea, ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară „va fi realizată cu operativitate, în timp real, având în vedere că încetarea măsurii de înființare a popririi bancare se va efectua de la nivelul central al ANAF, pe baza schimbului rapid de informații cu instituțiile de credit”, se mai arată în proiectul citat.
Un avantaj considerabil pentru contribuabili îl reprezintă și faptul că nu va mai fi necesară deplasarea acestora la sediul organelor fiscale, în vederea ridicării popririlor bancare.