Jurnalul.ro Special Anchete Post de ministru cumpărat de la partid cu 1,4 milioane de lei

Post de ministru cumpărat de la partid cu 1,4 milioane de lei

de Ion Alexandru    |   

Parchetul General, prin Secția de Urmărire Penală și Criminalistică, a fost sesizat, săptămâna trecută, cu o plângere penală, vizând posibile infracțiuni de spălare a banior și fals în declarații, împotriva actualului ministru al Lucrărilor Publice și Dezvoltării Regionale, Ion Ștefan, poreclit „Grindă”, precum și a unuia dintre consilierii din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Ana Maria Dimitriu.

Obiectul dosarului are legătură cu suma de 1,4 milioane de lei, pe care a dat-o cu titlu de împrumut consilierului local din cadrul Primăriei Municipiului Focșani, Ana Maria Dimitriu, pe care a aceasta din urmă a donat-o în campania electorală de anul trecut Partidului Național Liberal. Partid pe listele căruia aceasta a candidat, pentru alegerile europarlamentare, însă pe o poziție clar neeligibilă.

Suspiciunea celor care au făcut sesizarea este aceea că, în realitate, suma de 1,4 milioane reprezintă o finanțare mascată făcută de Ion Ștefan către PNL, prin intermediul acestei consiliere, care este și o apropiată a sa, având în vedere că veniturile persoanei împrumutate nu aveau cum să ducă la concluzia că poate fi restituit creditul. Mai mult, există suspiciunea conform căreia, și datorită acestui fapt, Ion Ștefan a fost numit în funcția de ministru.

Iar în această primăvară, Ana Maria Dimitriu a fost numită în cadrul Cancelariei premierului Orban. Alte chestiuni pe care procurorii sunt chemați să le verifice au legătură cu proveniența sumelor acordate de Ion Ștefan ca împrumut, având în vedere că sursa – dividendele ridicate – nu acoperă nici pe departe acest cuantum. Atât Ion Ștefan, cât și Ana Maria Dimitriu, candidează, la alegerile locale de duminică, primul, pentru funcția de primar al municipiului Focșani, iar al doilea, pentru Consiliul Local Focșani.

 

 

Conform sesizării penale depuse la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cei doi ar fi făcut mențiuni nereale în declarațiile de avere depuse, cu privire la un împrumut de 1.400.000 de lei – echivalentul a 300.000 de euro -, apărut în timpul campaniei electorale aferente alegerilor pentru Parlamentul European, din primăvara anului trecut.

În sesizare se arată că, din documente publice, mai exact din declarațiile de avere depuse la Agenția Națională de Integritate, nu rezultă că deputatul PNL Ion Ștefan, zis “Grindă”, ministru în cadrul Guverului Orban, a realizat suficiente venituri pentru a putea acorda cele două împrumuturi, unul în cuantum de 1.000.000 de lei, iar al doilea în sumă de 400.000 de lei, din documente nerezultând că împrumuturile declarate de acesta ar fi fost unele reale și efective, iar sumele acordate nu ar fi fost legal constituite și declarate. Autorii plângerii penale arată că, în privința Anei Maria Dimitriu, persoana împrumutată în acest caz, din documentele publice nu rezultă, de asemenea, că sumele cu care aceasta a contribuit la campania electorală din primăvara anului 2019 a Partidului Național Liberal i-au fost restituite ca urmare a rambursărililor de la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Se mai arată că persoana împrumutată de “Grindă” nu a realizat suficiente venituri, în perioada 2019-2020, care să poată face posibilă restituirea sumelor reprezentând contribuția făcută în campania electorală, de 1.400.000 de lei.

În vara anului trecut, la scurt timp după încheierea alegerilor europarlamentare, “Jurnalul” a prezentat, în premieră, raportul Autorității Electorale Permanente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, cu privire la situațiile financiare ale partidelor poitice care au participat, cu liste de candidați, la scrutinul pentru alegerea componenței Parlamentului European. În capitolul privind Partidul Național Liberal, un lucru ieșea strident în evidență, deoarece unul dintre candidații aflați pe o poziție neeligibilă a acestei liste a donat partidului o sumă exorbitantă. Este vorba exact de suma de 1.400.000 de lei, pe care candidatul respectiv i-a luat cu împrumut pentru a face această donație. Odată cu depunerea candidaturii, candidatul, în persoana Anei Maria Dimitriu, a depus și declarațiile de avere și de interese, din primul document rezultând faptul că suma a fost împrumutată, spre a fi donată PNL, de la o persoană fizică. Contractarea “creditului” a avut loc în 2019, iar termenul de restituire a fost tot anul 2019.

 

Cea mai mare sumă donată de un candidat la europarlamentare

Informația despre donația făcută de Ana Maria Dimitriu se regăsește și în raportul privind cuantumul total al finanțărilor private ale Partidului Național Liberal în anul 2019, document care a fost, de asemenea, publicat în Minitorul Oficial al României, Partea I, nr. 350 din anul 2020. Aici, La capitolul “Lista presoanelor fizice care au făcut, în anul 2019, donații a căror valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime brute pe țară”, o găsim pe Ana Maria Dimitriu, care a acordat sediului central al PNL cele două donații fabuloase. Mai exact, suma de 1.000.000 de lei, în data de 16 mai 2019, respectiv suma de 400.000 de lei, în 22 mai 2019. Din documentele citate, rezultă faptul că persoana fizică Ana Maria Dimitriu a împrumutat, în prealabil, aceste sume, pentru a le putea dona partidului, sume care, studiind valorile celorlalte donații făcute de alți candidați ai partidului, reprezintă cea mai mare contribuție de acest gen acordată de o persoană fizică la alegerile europarlamentare care s-au derulat în data de 26 mai 2019.

Așa cum se arată și în sesizarea penală aflată pe masa procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, “Jurnalul” a arătat, într-o altă anchetă publicată în cursul anului curent, că, deși a donat suma de 1,4 milioane de lei, conducerea Partidului Național Liberal a pus candidatura Anei Maria Dimitriu abia pe poziția a 15-a pe lista de candidați pentru un post de membru al Parlamentului European. Loc neeligibil și pe care, evident, donatoarea nu a putut să-l ocupe, în ciuda rezultatului “istoric” pe care această formațiune poilitică l-a obținut la scrutinul din 26 mai 2019.

 

Venituri ca și inexistente. Nimic cu care să gireze restituirea

Evident, întrebarea care a apărut imediat și care nu a fost elucidată până în prezent este cu ce a garantat Ana Maria Dimitriu un astfel de împrumut de 300.000 de euro. Răspuns pe care autorii sesizării îl așteaptă de la Parchetul General. La momentul în care a împrumutat banii, pentru a-i dona la PNL, Ana Maria Dimitriu ocupa funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local Focșani, județul Vrancea, județ în care PNL este controlat, de facto, de deputatul și actualul ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ion Ștefan, zis “Grindă”. Conform declarației de avere depuse, în calitate de candidat liberal la alegerile europarlamentare, Ana Maria Dimitriu nu deținea, în primăvara anului trecut, nicio sursă de venit care să acopere sau care să garanteze un asemenea împrumut. Nu sunt menționate case de locuit, case de vacanță apartamente sau terenuri aflate în proprietatea acesteia. Mai mult, nu există niciun cont bancar, nicio investiție și niciun plasament. Singura avere menționată este un autoturism Volkswagen, fabricat în anul 2003. Mai interesant este că, în momentul candidaturii, nu fusese stipulată, în declarația de avere, nicio datorie contractată de la vreo instituție financiară, de la vreo persoană fizică sau de la vreo persoană juridică.

Veniturile realizate de Ana Maria Dimitriu în ultimul an fiscal anterior alegerilor europarlamentare din anul 2019 erau de 13.944 de lei, în calitate de director al SC Rortrust Business Consulting SRL, de 1.144 lei în calitate de consultant parlamentar la Camera Deputaților (la cabinetul lui Ion Ștefan, zis “Grindă” – n.red.), de 11.333 de lei ca indemnizație de la Consiliul Local Focșani, județul Vrancea, la care s-au mai adăugat dividende în sumă de 62.339 de lei, încasate de la compania Rortrust Business Consulting SRL.

 

Împrumutul, scadent în 2019, apare și în declarațiile lui Dimitriu din 2020

O altă chestiune interesantă este aceea că, la trei luni după ce PNL a ajuns la guvernare, iar ministrul Ion Ștefan a preluat portofoliul de la Dezvoltare, o regăsim pe Ana Maria Dimitriu cu declarație de avere, completată în 31 ianuarie 2020 și publicată în data de 3 februarie 2020, ca numită drept membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sfântul Pantelimon” din Focșani, județul Vrancea. Aici, se menționează pentru prima dată împrumuturile pe care Ana Maria Dimitriu le-a contractat, în primăvara anului 2019, la notariat, de la “o persoană fizică”. Ambele (și cel de 1.000.000 de lei, și cel de 400.000 de lei), contractate în 2019, scadente în 2019. Deși declarația de avere era din 2020. La capitolul venituri, rămân și în acest nou document salariul de director de firmă, dar de data aceasta de 1.263 de lei, și indemnizația de consilier local la Consiliul Local Focșani, județul Vrancea, în sumă de 12.378 lei. Dividendele au dispărut.

O săptămână mai târziu, vine surpriza de proporții. La data de 7 februarie 2020, Ana Maria Dimitriu depune o nouă declarație de avere, din noua sa funcție în statul român. Anume, de consilier la Cancelaria premierului Ludovic Orban. Documentul este identic cu cel din 3 februarie, în care sunt menționate, în continuare, împrumuturile de 1,4 milioane de lei, scadente în anul 2019. Nu este clar dacă acest document vorbește despre datorii achitate sau neachitate, ci despre datorii contractate anul trecut, cu termen de returnare tot anul trecut.

Tot ca o surpriză vine și ultima declarație de avere depusă de Ana Maria Dimitriu, din 2 iulie 2020, în calitate de… consilier local în cadrul Consiliului Local Focșani, unde, din nou, apar cele două împrumuturi contractate în 2019, scadente în 2019. De asemenea, la capitolul venituri, apare un salariu anual de director al SC Eurotrust Business Consult SRL, de 1.263 de lei, precum și indemnizația de consilier local la Focșani, în cuantum de 13.140 de lei. Nimic despre Cancelaria Prim-Ministrului.

 

Pe ”Grindă” îl încurcă matematica. Din 23.000 de euro, a reușit să dea cu împrumut 300.000 de euro

În plângerea penală depusă la Parchet, au mai fost sesizate aspecte referitoare la declarațiile de avere ale împrumutătorului. Se arată, astfel, că declarațiile de avere ale lui Ion Ștefan, zis “Grindă”, menționează dividendele ridicate de la firmele la care acesta este asociat, în valoare de 101.500 de ei. Cu 1.285.000 de lei mai mică decât suma împrumutată.

Ion Ștefan, zis “Grindă”, a fost interpelat, în comisiile parlamentare, cu prilejul audierii sale pentru preluarea funcției de ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, cu privire la acest împrumut acordat și care se regăsea în declarația de avere. Parlamentarul PSD Cătălin Rădulescu l-a întrebat, atunci, pe liberal: ”În declarația de avere aveți un împrumut dat de 1,4 milioane de lei, iar Ana Maria Dimitriu apare că a luat un împrumut de 1,4 milioane de lei. Este vorba de dumneavoastră? O cunoașteți?”. Răspunsul lui “Grindă” este halucinant: “Eu nu sunt un om sărac. Am avut dividende de milioane de euro pe an. Banii de care spune domnul Rădulescu sunt în declarația de avere. Ei sunt înregistrați”. Rezultă, așadar, că ministrul nu infirmă că Ana Maria Dimitriu este persoana pe care a împrumutat-o. Totodată, rezultă, din acest răspuns, că suma de 1,4 milioane de lei provine din dividendele încasate de Ion Ștefan. Ei bine, “Jurnalul” a studiat toate declarațiile de avere depuse în perioada 2018 – 2020 de Ion Ștefan, interesându-ne doar capitolul dividendelor.

Astfel, imediat după acordarea împrumuturilor, Ion Ștefan preciza, în documentul completat la 11 iunie 2019, că a realizat, de la SC Balcanic Prod SRL, dividende de 4.913.854 de lei, dar pe care nu le-a ridicat. A ridicat, însă, de la această firmă dividende în cuantum de 35.000 de lei.

De la SC Balcanic BOPP SRL, “Grindă” arată că a realizat dividende de 1.003.722, dar pe care nu le-a ridicat. De asemenea, a mai realizat de la SC Balcanic Stretch SRL dividende neridicate, în valoare de 55.847 de lei, dar și dividende ridicate, în cuantum de 66.500 de lei. Adunând dividendele ridicate, înainte de acordarea împrumutului de 1,4 milioane de lei, aflăm că valoarea totală a acestora este de 101.500 de lei, cu 1.298.500 de lei mai mică decât suma împrumutată. În declarația de avere din 22 noiembrie 2019, situația dividendelor este identică. La fel ca și situația dividendelor menționate în declarația de avere din 4 iunie 2020. Am mers și mai în spate, în declarația de avere depusă în anul 2018. În acest document, se menționează că nu a fost ridicat niciun dividend realizat de la cele trei companii.

De asemenea, în 11 iunie 2019, când au fost depuse declarațiile de avere pe ultimul an fiscal aferent perioadei 2018-2019, deputatul Ion Ștefan, zis “Grindă”, șef politic al Anei Maria Dimitriu, menționa, la capitolul “Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate, dacă valoarea de piață a acestora însumată totală depășește 5.000 de euro”, că a acordat un împrumut de 1.000.000 de lei și un împrumut de 400.000 de lei. Adică, exact sumele luate cu împrumut de Ana Maria Dimitriu, pentru a dona Partidului Național Liberal în campania electorală aferentă alegerilor europarlamentare din luna mai a anului trecut.

Surprizele apar, însă, încă din noiembrie 2019. Mai exact, în data de 22 noiembrie 2019, când, pe site-ul Camerei Deputaților, a fost publicată o nouă declarație de avere semnată de Ion Ștefan. La capitolul “Plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate”, nu mai apare nimic. În schimb, apare un cont bancar, deschis în anul 2019, la BRD, în care “Grindă” menționează suma de 300.000 de euro. Adică, tranformată în lei, exact 1.400.000 de lei – valoarea împrumutului acordat anul trecut. Însă, așa cum am arătat, în declarațiile de avere ale Anei Maria Dimitriu din 2020, aceste sume încă sunt menționate.

Ion Ștefan a mai completat o declarație de avere, ca deputat, chiar pe data de 4 iunie 2020. La capitolul conturi, la BRD, din cei 300.000 de euro depuși, au mai rămas 200.000 de euro, restul de 100.000 de euro apărând ca fiind împrumutat către o persoană fizică.

Subiecte în articol: Ana Maria Dimitriu Ion Ștefan
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri