Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Nu slăbești cu post intermitent? Care sunt cauzele

Nu slăbești cu post intermitent? Care sunt cauzele

de Redacția Jurnalul    |   

Dacă nu înțelegi de ce nu slăbești cu postul intermitent, studiile spun că perioadele din zi în care mănânci sunt mai puțin importante decât cantitatea de alimente consumată. Iată care este metoda cea mai eficientă prin care poți pierde în greutate eficient și pe termen lung. 

Pentru cei care caută o metodă simplă și rapidă de slăbit, postul intermitent pare soluția ideală. Spre deosebire de dietele care impun restricții alimentare, el se concentrează doar pe momentul din zi în care mănânci, și nu pe ceea ce mănânci, scrie medicool.ro

Care sunt variantele de post intermitent

Dacă urmezi postul intermitent, nu este nevoie să numeri caloriile și nici să elimini anumite alimente. În plus, ideea de a mânca doar într-un anumit interval de timp este ușor de înțeles și de aplicat. Flexibilitatea mai mare i-a adus popularitatea de care se bucură în ultimii ani ca metodă de slăbit.

Există mai multe variante de post intermitent, dar cele mai populare sunt:

  • Metoda 16/8 (sau postul de 16 ore), în care fereastra de alimentare este de 8 ore, de obicei între 12.00 și 20.00;
  • Metoda 5:2, în care poți mânca normal timp de 5 zile pe săptămână. În celelalte două zile (non-consecutive), trebuie să reduci aportul caloric la aproximativ 500-600 de calorii pe zi;
  • Postul de 24 de ore, în care trebuie să nu mănânci timp de 24 de ore, de două ori pe săptămână;
  • Postul Warrior, o metodă mai extremă care implică un post de 20 de ore și o singură masă mare într-o fereastră de 4 ore, seara.

De ce nu slăbești cu postul intermitent

Multe persoane au convingerea că restricționarea ferestrei de timp în care mănâncă va duce automat la un consum caloric mai redus și, implicit, la scăderea în greutate. În realitate, postul intermitent funcționează ca metodă de slăbit doar dacă reușești să menții un deficit caloric. Dacă în fereastra de alimentare consumi mai multe calorii decât arzi, nu vei avea rezultate. 

Cu postul intermitent, poate fi foarte ușor să cazi în această capcană. După o perioadă îndelungată în care nu ai mâncat, senzația de foame este foarte intensă și poți fi tentat să consumi alimente foarte dense caloric, precum dulciurile și produsele procesate. 

Pentru pierderea în greutate, mărimea porțiilor este mai importantă decât momentul în care le consumi, susține un studiu publicat în Journal of the American Heart Association. „Descoperirile noastre nu au susținut utilizarea alimentației cu restricție de timp ca strategie pentru pierderea în greutate pe termen lung”, notează autorii săi. 

La o concluzie similară au ajuns și cercetătorii de la Johns Hopkins University în urma unui studiu publicat recent. „Persoanele care au beneficii de pe urma alimentației cu restricție de timp, adică cele care slăbesc, probabil că o fac deoarece consumă mai puține calorii, fiindcă fereastra lor de alimentare este mai scurtă, și nu din alt motiv”, a spus autoarea principală a studiului, profesorul Nisa Maruthur, într-un interviu acordat NBC News.

Deficitul caloric e singura modalitate reală de a slăbi

Deficitul caloric este cheia pierderii în greutate. Când consumi mai puține calorii decât arzi zilnic, corpul începe să folosească rezervele de energie stocate sub formă de grăsime corporală pentru a compensa diferența. 

Indiferent dacă ții o dietă, urmezi postul intermitent sau practici exerciții fizice, pierderea în greutate este întotdeauna rezultatul unui deficit caloric susținut. 

Sunt două metode prin care poți crea un deficit caloric:

  • prin reducerea aportului de calorii din alimente și băuturi; 
  • prin creșterea nivelului de activitate fizică pentru a consuma energie.

Pentru a calcula deficitul caloric, trebuie să-ți afli rata metabolică bazală, mai exact numărul de calorii pe care corpul îl consumă în repaus pentru a menține funcțiile vitale. Ea reprezintă 60-75% din necesarul zilnic de energie. Apoi, trebuie să iei în calcul și nivelul tău de activitate fizică. 

Există mai multe formule de calcul pentru rata metabolică bazală, dar cea mai recomandată de nutriționiști este formula Mifflin-Saint Jeor. Poți calcula aici necesarul tău zilnic de calorii raportat la nivelul de activitate fizică, pe baza acestei formule. 

Dacă vrei să afli de ce nu slăbești cu postul intermitent, gândește-te că deficitul caloric se stabilește în funcție de obiectivul dorit. Dacă vei mânca zilnic cu 500 de calorii mai puțin decât necesarul organismului, scăderea în greutate va fi de aproximativ 0,5 kilograme pe săptămână. Acesta este ritmul de slăbit considerat sănătos și de durată.

Cum poți să slăbești fără post intermitent

Postul intermitent este doar una dintre metodele care facilitează deficitul caloric. Există și alte strategii care creează acest deficit și ajută la pierderea în greutate. Printre cele mai eficiente se numără:

  • Contorizarea aportului caloric. Numărarea caloriilor pe care le consumi te va ajuta să te asiguri că ai un aport caloric mai mic decât necesarul zilnic. Pentru a face mai ușor acest demers, poți folosi o aplicație pentru monitorizarea caloriilor;
  • Controlul porțiilor. Reducerea mărimii porțiilor este o metodă eficientă de a limita aportul caloric fără a renunța la alimentele preferate. Pentru aceasta, poți să folosești farfurii mai mici, să porționezi mâncarea sau să mănânci mai lent și să savurezi alimentele;
  • Activitatea fizică. Exercițiile fizice ajută la arderea caloriilor. Pentru cele mai bune rezultate, combină exercițiile cardiovasculare (alergat, mers pe bicicletă, înot) cu antrenamentele de forță (ridicarea de greutăți).
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri