Jurnalul.ro Ştiri Politică Cioloş, la braţ cu oamenii lui Băsescu la Malta

Cioloş, la braţ cu oamenii lui Băsescu la Malta

de Sînziana Duţă    |   

Miercuri şi joi, popularii europeni şi-au dat întâlnire în Malta unde au discutat despre viitorul Uniunii Europene, politica de securitate europeană și situația economică a țărilor membre. Printre invitații la Congresul PPE s-au numărat președintele Klaus Iohannis, fostul premier Dacian Cioloș, dar și delegații numeroase ale PNL, PMP și UDMR – partidele din România afiliate PPE. Politicie­nii români au invadat reţelele de socializare cu fotografii şi live-uri de la reuniunea populară. 


Românii prezenţi la Congresul PPE au folosit deplasarea din capitala Maltei, La Valletta, ca pe un city break de primăvară. Euro­parlamentarul PMP Siegrfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE, a anunţat că popularii europeni vor adopta un Cod de etică şi conduită care ar trebui să devină un model pentru preve­nirea și combaterea corupției pentru toate partidele membre, însă politicienii români nu au părut prea interesați de subiect, ci mai degrabă de cum să profite de „excursie” pentru a strânge like-uri Facebook. 


„Selfie-urile”, o prioritate 
PNL a participat la reuniunea PPE cu o amplă delegație din care au făcut parte președintele interimar, Raluca Turcan, secre­tarul general, Cristian Bușoi, dar și liberali ca Gigel Știrbu, Cezar Preda, Valeria Schelean şi euro­parlamentarii Theodor Stolojan, Adina Vălean şi Ramona Mănescu „Deplasările nu sunt făcute din bani publici. Fiecare participant și-a susținut cheltu­ielile de deplasare”, a explicat Raluca Turcan, prezenţa lui Buşoi în toate fotografiile fiind ironizată pe pagina şefei PNL. Aceasta a compensat însă cu „un gând bun și un mesaj de susți­nere” pe care le-ar fi primit într-o discuţie tête-à-tête cu Angela Merkel. Din partea PMP au mers în Malta Robert Turcescu, Valeriu Steriu și Eugen Tomac, iar oamenii lui Traian Băsescu s-au tras în poze cu liderii europeni, dar și cu Dacian Cioloș, prezent și el la invitația președintelui Joseph Daul. Turcescu a profitat de ocazie și l-a atacat de la distanță pe ministrul Justiției. „Să asculți în același timp discursul lui Tudorel Toader din România și discursul liderilor PPE la Congresul din Malta, asta da provocare!”, a scris ironic liderul PMP. Delegația UDMR, condusă de președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a fost singura care a fost mai puțin interesată de poze și mai mult de sprijinul politic al liderilor euro­peni pentru maghiarii din Transilvania și cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. 


Iohannis schimbă vitezele 
În Malta, Klaus Iohannis le-a spus popularilor europeni că România nu susţine ideea unei Europe cu mai multe viteze, care ar adânci diviziunea şi neîncre­derea dintre statele membre, mai ales pe fondul Brexit şi a celor­lalte crize cu care se confruntă Uniunea Europeană. „România nu susţine o Uniune Europeană a «cercurilor concentrice de integrare» sau a «vitezelor multiple», care ar putea să ducă la o creştere a diviziunilor sociale şi economice între statele membre", a spus Iohannis, în plenul Congresului PPE. 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri